Izopštenik s01e02

U prvoj epizodi smo videli da Izopštenik nije obična horor serija. Na originalan način je prišla tematici demonske posednutosti čime je osvojila gledaoce kod malih ekrana. Ni drugom epizodom (Sećam se) kada me je volela (I remember when she loved me) nastavlja istim ritmom.

Epizodu otvara flešbek iz Kajlove prošlosti koji prikazuje trenutak sreće kada vozi bicikl dok mu majka zaliva cveće. Iznenada majka mu pada na kolena i počinje da se maže blatom što je bio početak Kajlovih muka.

Sledeći kadar nas vodi na propoved u crkvi koju vodi Velečasni Anderson. Inspirisan iskustvom iz prošle epizode vatreno poziva ljude da se suprotstave zlu i da stanu na pravi put. Nakratko vidimo i Džošuu koji je, za razliku od čudovišta koje smo videli u prošloj epizodi, sada uplašeno jagnje koje se krije pod majčinom suknjom. Ono što privlači pažnju u ovoj sceni je prisustvo neobičnog muškarca u crnom odelu koji nemo prati propoved sa poslednje klupe.

Za to vreme vidimo Kajla kako priprema poklon za svoju kćerku kojoj je rođendan. Nehotice mu ispada selotejp i kako bi ga dohvatio pronalazi slomljeni zub koji ga vraća u prošlost otkrivajući nam na momente detalje njegove borbe sa posednutom majkom.

Prisustvujemo razgovoru između Kajla i Velečasnog koji sumiraju utiske pobede nad demonom koji je zaposeo dečaka. Velečasni je ubeđen da je Kajl predodređen da bude borac protiv mračnih sila dokazujući mu da je upravo on oslobodio majku i Džošuu dok je Kajl i dalje skeptik.

Sledi prva tematika kojom se bavi ova epizoda. Lokalni farmer dolazi u šerifovu kancelariju i prijavljuje da je na svom imanju našao sveže rasporenu životinju kao i da je cela šuma puna istih. Šerif Džajls i kajlov zet Mark izlaze na teren usput raspravljajući o Kajlu i njegovom prebijanju dečaka. Mark smatra da Kajl treba da bude u zatvoru plašeći se za svoju porodicu, dok ga šerif uverava da je to završena priča. Nailaze na još rasporenih životinja u morbidnoj pozi raspeća koje služe kao putokaz do napuštene prikolice u kojoj dolaze do šokantnog otrkića. Po celoj unutrašnjosti se vide tragovi ogrebotina sa krvavim mrljama.

Drugi fokus se oslanja na Kajla i njegovu majku u kome nam se otkriva još detalja iz Kajlovog detinjstva. Redovno odlazi da je obilazi u bolnici gde je u katatoničnom stanju od dana kada ju je oslobodio demonske posednutosti. Zgrožen uslovima u kojim pacijenti borave odvodi je svojoj kući kako bi joj pomogao.

Na momente prisustvujemo i rođendanskoj proslavi kajlove kćerke Amber kojoj Kajl zbog zabrane prilaska ne može da prisustvuje.Iz Meganinog i Holinog razgovora saznajemo da devojčica teško podnosi razdvojenost od oca što dodaje težini njegovog već komplikovanog života.

Finale epizode opet spaja Kajla i Velečasnog koji na njegov nagovor održava egzorcizam nad njegovom majkom. Kajl pokušava da je preko krvi oslobodi, kao Džošuu, ali pada u očajanje kada vidi da nije uspeo. Na sveštenikov nagovor odlučuje da je vrati u bolnicu.

Istovremeno sa egzorcizmom sledi ponovno putovanje u prošlost u kojem prisustvujemo Kajlovoj borbi sa majkom kao i momentu kada je uspeo da je oslobodi demonske posednutosti kojoj se potom odupreo. Dobili smo odgovore kako je Kajl dobio svoju moć, kao i da je polomljeni zub koji je našao na početku epizode pripadao upravo njoj.

Tračak svetlosti koji na trenutak zamenjuje tamu je poruka koju je pred kraj epizode dobio da se njegovoj kćerci svideo njegov poklon. Potom počinju ruke da mu se tresu i on je u istom momentu i srećan i tužan.

Na kraju se srećemo sa misterioznim čovekom koga smo na početku videli u crkvi. Posećuje Kajlovu majku i u svom monologu otkriva da ima specijalne planove za njega. Ova scena nam samo postavlja nova pitanja na koja još nemamo odgovore. Ko je zapravo taj čovek i šta on hoće? Da li je on povezan sa napuštenom prikolicom i šta se u njoj desilo? I šta zapravo želi od Kajla?

Sa likovima šerifa Džajlsa i Marka Holtera smo se upoznali nakratko u prvoj epizodi pa je red da im ovde dam više reči. Redžinald Keti (Reg E. Cathey) je odabran za Džajlsa i tu kasting nije omanut. U njegove glumačke sposobnosti sam se uverio gledajući ga kao nadzornika Martina Kvernsa u zatvorskoj drami OZ. Za razliku od podmitljivog upravnika zatvora ovde mu je poverena uloga iskusnog šerifa lokalnog gradića jer fizičkim izgledom verno dočarava čoveka koji je mnogo toga video u svojoj policijskoj karijeri i koji dosta zna o građanima svog gradića.

Dejvid Denman (David Denman) tumači lik Marka Holtera. Sasvim solidno dočarava lik čoveka koji prema svom šuraku gaji antagonizam zbog njegove problematične prošlosti, ali je spreman da zaštiti svoju ženu i dete koje uživaju na dečijem rođendanu dok on sledi bizaran trag ritualno žrtvovanih životinja.

I ova epizoda je od početka do kraja odisala napetom i mračnom atmosferom. Od jutarnje mise do završnice u bolnici smo osećali prisustvo zla u vazduhu kojeg smo svesni, ali nismo u stanju da se odbranimo.

Dobili smo odgovore na pitanja vezane za Kajla i njegovu moć, ali nam opet dolaze nova pitanja čije odgovore ćemo dobiti u nekoj od narednih epizoda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *