Izopštenik s01e03

Kvalitet serije se često ogleda u prvim epizodama od kojih zavisi da li će biti narednih sezona ili će se serija gurnuti u ormar. Treća epizoda IzopštenikaPotpuno sam (All alone now) je čist primer kvalitetnog početka prve sezone serije.

U daljem tekstu slede spojleri…

Na početku epizode vidimo grupu prijatelja kako uživaju tokom partije kuglanja. Jedan od njih dobija groznicu, te ga prijatelj i njegova žena odvode kod sebe kući kako bi mu pomogli. Njegov prijatelj odlazi u kupovinu i sve bi bilo u redu da njegov drug, prilikom pomračenja svesti, nije na smrt pretukao njegovu ženu.

Blake Outcast

U sledećoj sceni vidimo Kajla i Velečasnog koji se automobilom voze do zatvora, na poziv upravnika, koji je čuo za Džošuin egzorcizam. Prilikom vožnje Velečasnom iz automobila ispada slika njegovog sina. Izlaze napolje kako bi je potražili i za dlaku izbegnu smrt od strane kamiona.

Ispostavlja se da je Upravnik upravo čovek, čiju je ženu ubio njegov najbolji prijatelj (sa početka). Iako odaje utisak slomljenog čoveka, čvrsto veruje da nije on odgovoran za njenu smrt, već zlo koje ga je zaposelo.

Blejk Marou, upravnikov prijatelj, se od simpatičnog trapavka preobrazio u zver, koja priča gadosti na račun svoje žrtve, dok istovremeno ne može da nam promakne bolan izraz na upravnikovom licu dok to sluša. Slomljen odlazi i ostavlja Kajla i Velečasnog da izvrše egzorcizam. 

kajl velecasni

Prisustvujemo pokušaju neuspešnog egzorcizma od strane Velečasnog, koji gnevan zbog Blejkovog ponašanja, odlazi, uveren da on nije posednut već da je prirodno zao. Kajl na to burno reaguje i nagovara Velečasnog da ostane nakon čega preuzima kormilo. Budući da ga svi demoni poznaju, započinje razgovor. Blejk ga ne prepoznaje, ali sve se menja kada ga Kajl dodirne što rezultuje Blejkovim povređivanjem. Pored toga što je njegoa krv otrov za demone, on i dodirom može da ih povredi. Na Blejkovom licu se vidi da ga je prepoznao i nazvao ga je Izopštenikom, baš kao i Džošua u prvoj epizodi.

Pored glavne tematike epizode imamo uvid i u priče drugih likova, Megan i Mark imaju skladan brak i simpatičnu kćerku, ali u ovoj epizodi počinju da isplivavaju kosturi iz ormara, naročito Meganini. Prilikom vožnje kolima uočava crveni automobil, koji vozi privlačan muškarac, što kod nje izaziva napad anksioznosti i ometanja pažnje. Saznavši u kom hotelu je odseo, odlazi u njegovu sobu i na njegovom laptopu nalazi svoj facebook profil, što joj usađuje sumnju da taj muškarac uhodi nju, kao i njenu porodicu.

Kasnije pokušava da vodi ljubav sa Markom, ali je mučena sećanjima na muškarca iz hotela. Megan dobro zna ko je on, kao i da je bitan deo njene prošlosti, ali nam ne daje potpuni odgovor šta se zapravo među njima dogodilo.

Za to vreme Mark se vraća u napuštenu prikolicu gde pronalazi još tragova poput vlasi kose, ručnog sata i ženskog nokta, a to nam govori da se u toj sobi desilo nešto strašnije od žrtvovanja životinja. Dobili smo više pitanja nego odgovora vezanih za prikolicu.

Novo razjašnjenje nam dolazi vezano za čoveka u crnom. Tokom kratke scene vidimo kako kašlje crnu tečnost što znači da je on lično otelotovorenje đavola. Već imamo nagoveštaje borbe za Kajlovu dušu između Velečasnog, koji je oličenje Boga i čoveka u crnom, koji predstavlja Antihrista.

Sad je vreme da se vratimo na samu temu epizode. Iako imaju isti cilj Anderson i Kajl se razilaze u svojim stavovima. Dok jedan veruje da je on predodređen da se bori protiv zla i koji je zarad iste borbe napustio svoju porodicu, drugi polazi na taj put kako bi istu i povratio i saznao šta zapravo demoni žele od njega. Dok se oni prepiru demon to koristi kako bi manipulisao obojicom što mu i te kako uspeva. To je jedan od razloga zbog kog nisu uspeli da izvrše egzorcizam u određeno vremene i potišteni odlaze iz zatvora.

Ono što ovu epizodu čini posebnom je upečatljivo dočaran lik sporednog lika. Kao što je Džošua obeležio prvu epizodu, tako je ovu obeležio Blejk.

Sa Glumcem Li TergBlake outcast 2esenom (Lee Tergesen) ljubitelji serija su se upoznali u dramskoj seriji Oz u kojoj je tumačio lik Tobajasa Bičera. Za razliku od uplašenog advokata koga je okruženje primoralo da postane čudovište, ovde je verno dočarao psihopatu. Gledajući ga kako se igra sa Kajlom, Andersonom i svojim prijateljem, osetićete bes prema istom biću, koje je počinilo gnusni zločin sa početka, ali ćete istovremeno osećati gorčinu, jer je uspeo dočarati takav lik što govori o njegovom glumačkom talentu.

Sumorni osećaj donosi nam i završnica epizode. U njoj vidimo isprepletene događaje Velečasnog i Kajla. Dok Velečasni dolazi na isto mesto na kom je izgubio sliku i po kiši plače nad izgubljenim sinom, Kajl nalazi prvog komšiju mrtvog prerezanih vena.  Takođe ne treba zaboraviti ni upravnika koji u nastupu besa pokuša da uguši Blejka, ali od toga odustaje. Ostaje nam da nagađamo zašto je tako postupio, ali sam siguran da uprkos tome što mu Kajl i Andersno nisu pomogli, veruje da za Blejka ima nade.

Kada sve sumiram ova epizoda po kvalitetu premašuje prve dve. Od početka do kraja atmosfera je nepromenjivo nihilistička i nakon gledanja ćete ostati u sumornom raspoloženju razmišljajući o samom zlu, što dodatno govori o kvalitetu serije kao i o opravdanju da bude odobrena druga sezona.

2 thoughts on “Izopštenik s01e03

  1. Serija je mračna i mnogima se ne sviđa baš to što povremeno pokaže dea ljudima ne trebaju demoni da bi bili zli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *