Izopštenik s01e04

Navikli smo da svaka serija posle par dobrih epizoda ima i jednu u kojoj radnja počne da stagnira kako bi nas uveli u samu završnicu. Tako je i sa Neviđenim gnevom (A Wrath Unseen). Četvrtom epizodom Izopštenika (Outcast).

Epizodu otvara sahrana Kajlovog komšije koga je našao mrtvog na kraju prošle epizode. Na sahranu dolazi i misteriozni čovek u crnom koji se predstavlja kao Sidni. Iz njihove interakcije dobijamo nagoveštaje da je Sidni na neki način povezan sa Norvilovim samoubistvom, kako se zvao Kajlov komšija. Ovo inače i služi kao upoznavanje lovca sa lovinom pošto iz prošlih epizoda znamo da Sidni ima posebno interesovanje za Kajla.

Sidni i Kajl
Sidni i Kajl

Sledeća scena nas vodi kod Velečasnog gde svojoj prijateljici pokazuje neobičnu kolekciju. Čine je predmeti koje je dobio od ljudi koje je uspeo da spasi putem egzorcizma. Ženi pažnju privlači neobična figurica dečaka sa pecaroškim štapom, što god Velečasnog budi sećanja na najteži slučaj u njegovoj propovedničkoj karijeri.

pecaros
pecaroš

Potom prelazimo na glavni fokus ove epizode. Vidimo Marka i Megan kako odlaze na porodičnu večeru. Idila traje sve do pojave misterioznog muškarca iz prošle epizode. Prilazi njihovom stolu i pominje detalje iz Meganine prošlosti. Odatle saznajemo da se zove Doni, kao i to da zna sve o njoj i njenoj porodici, ali još uvek nemamo uvid ko je zapravo on.

doni
Doni

Klupko se polako odmotava i kod napuštene prikolice. Šerif na večeru poziva svoje prijatelje, kada iznenada njegov pas napada jednog od gostiju. Budući da psi imaju sposobnost da nanjuše loše ljude uviđamo da ovaj čovek nešto krije. Sumnje se potvrđuju kada mu šerif pokazuje zlatan sat, koji je pronađen u napuštenoj prikolici. Njegov prijatelj je povezan sa napuštenom prikolicom, ostaje da saznamo šta se tamo dogodilo i kakve veze imaju raspete životinje sa tim.

Zatim vidimo Kajla koji dolazi u bar da se opusti gde susreće Donija. Započinje tuču sa njim u kojoj izvlači deblji kraj. Pošto je Kajl Meganin brat poznaje Donija a po njegovoj reakciji znamo da im je u prošlosti Doni učinio nažao. Obaveštava Megan, koja ga pak savetuje da ne ulazi u sukobe sa njim.

Opet se vraćamo na Kajla i Velečasnog koji su otišli u posetu jednoj starijoj meštanki pod izgovorom da pomažu starijijma. Od njene ćerke saznaju za njeno „čudno ponašanje“. Pažnju nam privlače figurice nalik dečaku sa pecaroškim štapom, njena majka je dakle taj slučaj, koji je namučio Velečasnog.

mildred
Mildred

Sa druge strane Kajl ulazi u interakciju sa naizgled simpatičnom bakicom, koja se zove Mildred. Od momenta susreta počinje sa provokacijama na račun Kajlove prošlosti i slučaja sa Džošuom. Kajl uspeva da suzbije svoj bes, ali prišavši da joj pomogne dodiruje je nehotice i time izaziva bol kod stare gospođe, nalik onom kod Blejka iz prošle epizode. Gospođa je zaposednuta, a demon koga je Velečasni navodno isterao zapravo nikada nije ni otišao.

Još jedan flešbek, ovaj put iz Meganine prošlosti. Vidimo preplašenu devojčicu kako hodnikom trči do svoje sobe. U momentu kada zatvara vrata, odrasli dečak potura ruku i gura je pred sobom. Uplašena devojčica je Megan, a dečak (vrlo verovatno) Doni. Sad imamo detaljan uvid i razloge za promene Meganinog raspoloženja kada ugleda Donija. Klupko nam odmotava i scena u kojoj Megan pronalazi pištolj sakriven u jednoj od kutija.

Lopta se prebacuje na Kajla i Marka koji razgovaraju u baru. Njihov razgovor potvrđuje sumnje vezane za Donija. On jeste dečak iz Meganinog flešbeka. Kao malog su ga usvojili njeni roditelji, a on im je vratio zlostavljajući im kćerku, ovde se upoznajemo i sa žrtvom, koju je Kajl tada podneo da bi je zaštitio.

Dok oni razgovaraju Megan odlazi u hotel kako bi se suočila sa njim. Slušajući Donija kako joj se pravda, samo može da poveća bes gledaocima pred ekranom. „Hej, zlostavljao te jesam, šta ću, desilo se i sama znaš da sam sjeban.“ Takvim nastupom Doni može samo da izazove reakciju pražnjenje-celog-šaržera u njegovo telo. Megan mu preti i ucenjuje ga, trazeci od njega da napusti grad.

mildred 2
Zaposednuta Mildred

Pred kraj nam se razjašnjavaju neke stvari. Velečasni posećuje gospođu za koju je nagovešteno da je demon još u njoj. Vode sasvim normalnu konverzaciju koja kreće čudnim tokom kada bakica počne da govori gnusne stvari o svojoj porodici. U momentu poprima demonsko lice,a to potrvrđuje naše sumnje. Izreka da je Đavolova najveća lukavština da je ubedi čoveka da on ne postoji, ovde je jasno izražena. Demon je nikada nije napustio i uvek je bio tu, samo je čekao pogodan trenutak da se ponovo pojavi.

Potaknut odlazi kod Kajla i dovodi ga da sporvedu egzorcizam, ali ih njena kćerka tera preteći policijom. Zatim vidimo Velečasnog koji svestan neuspeha ostavlja statuu dečaka sa pecaroškim štapom dok ih demon u telu nezaštićene žene posmatra kroz prozor. Pogled njenog oka u nama izaziva neprijatnost i osećaj prisutnosti zla, koje je doista stvarno i koje poprima različite likove.

Što se tiče napuštene prikolice, tu dolaziom do bitnog pomaka. Šerif Džajls se ulogorio pored prikolice osmatrajući je. Ubrzo, u gluvo doba noći, prijatelj, kog je na početku napao njegov pas, dolazi sa kantom benzina da bi podmetnuo požar. Sakrio je potencijalno poprište zločina, međutim još ne znamo šta se dogodilo sa ženskom osobom čiji je nokat pronađen i da li krv unutar prikolice takođe pripada njoj.

kamper
požar u prikolici

U sumornoj završnici prisustvujemo susretu Donija,koji je krenuo da napušta grad, i Marka, koji je tad bio na dužnosti. Ignorišući Meganinu molbu da se ne meša u njen sukob, Mark ne uspeva da suzbije gnev i izvlači Donija iz kola. Brutalno ga prebija što biva zabeleženo pod budnim okom njegove kamere u kolima. Doneklem je pravda zadovoljena, ali nam snimak nagoveštava da se možda nismo oprostili od Donija.

Ipak nam ostaje gorak ukus, dok na kraju gledamo scenu kako Megan iskaljuje svoj besa tako što razbija čaše u šumi. Naizgled srećna žena koja ima savršenog muža i dete, je u stvari duboko istraumirana osoba koja je nepovratno uništena.

U odnosu na prethodne tri epizode ova epizoda je bila nešto slabijeg tempa. Dobili smo odgovore vezane za Meganinu prošlost, kao i nagoveštaje o događaju u prikolici i o onima koji tek predstoje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *