Izopštenik s01e05

Polovina sezone je na pomolu, a pitanja i ogovori se nižu kako serija odmiče. Peta epizoda pod imenom Put pred nama (The Road Before Us) nas priprema za finale koje predstoji.

Na početku prisustvujemo bizarnoj igri Kajlove kćerke Amber, sa lutkama koje dočaravaju niz događaja koji su prethodili razvodu njenih roditelja. Sve to se odvija pred budnim okom Alison, koja prekida njenu igru i tera je u sobu.

Kajl i Velečasni iz automobila nadgledaju njenu kuću plašeći se da je ona posednuta, razgovaraju i o zaposednutoj ženi iz prošle epizode i upoređuju je sa davnim egzorcizmima, uključujući i Džošuin. Kajlova namera je da se uveri da je sa Alison sve u redu, ali ga Velečasni odvraća uverivši ga da će sam proveriti ima li u njoj traga demonu.

Šerif Džajls posećuje svog prijatelja kako bi ga testirao. Ispituje ga o zlatnom satu, ali njegov prijatelj laže da ga je odneo na opravku. Takođe mu pominje požar u šumi kome je prisustvovao, ali ovaj nalazi izgovor u tinejdžerima koji sve vandalizuju. Prisustvujemo igri živaca, između šerifa i osumnjičenog, koji stiče utisak da šerif nešto zna, zato želi da sakrije ono što se desilo u prikolici.

Kako bi mu dokazao efikasnost svojih egzorcizama, Velečasni dovodi Kajla kod jednog svog poznanika čiju je kćer spasao od demona. Od njega saznaju da je devojka, Šeri, otišla iz grada i da u Čarlstonu živi kao beskućnik. To dovodi sumnju da je još posednuta kao i to da još jedan egzorcizam velečasnog Andersona nije uspeo.

outcast 5

Sumnje baca njihova sledeća poseta navodno rešenom slučaju. Posećuju čoveka koji je držao prodavnicu kućnih ljubimaca. Velečasni razgovara sa njim o njegovoj porodici, dok mu Kajl krišom stavlja ruke na ramena. To kod čoveka izaziva nepodnošljivu bol, nalik svim posednutima koje je Kajl dodirnuo, i on ih preteći puškom izbacuje napolje. Postajemo svedoci još jedne đavolove obmane i pitamo se da li su i ostali ljudi kojima je Velečasni pomogao u opasnosti.

Osoba koja je u potencijalnoj opasnosti je sama Alison. Vrlo ranjiva osoba, glumi hladnoću i odlučnost, a krišom uzima lekove. Kćerkina igra kojoj je prisustvovala takođe potvrđuje naše tvrdnje.

Za to vreme polako počinju da se razrešavaju stvari vezane za prikolicu. Mark je dobio rezultate DNK analize nokta pronađenog u prikolici. Pripada devojci koja je nestala pre šest meseci. Imamo potencijalno mesto ubistva, što bi moglo da objasni zašto je šerifov prijatelj spalio prikolicu.

Kajl ne mogavši da suzbije osećaj da nije u redu i nakon što mu je Megan rekla rezultate svoje posete odlazi kod Alison. Ona ga hladno dočekuje dok kćerka izlazi i govori kako bi želela da živi sa njim, a majku naziva gnusnim imenima. Uvodi je u kuću dok Kajl inistiktivno kreće da je zaustavi. Nesvesno je povređuje dodirom što oživljava naše strepnje da je posednuta.

Alison ima flešbek gde leži u bolnici nakon što ju je Kajl pretukao, dok je bila pod demonskim uticajem. Saznaje od policajaca šta se dogodilo i da je Kajl priznao krivicu što kod nje izaziva napad plača. Uočljivo je da se ne seća šta je uradila u posednutom stanju i da ne zna da je htela da ubije svoje dete.

Vraćamo se na Šerifa Džajlsa koji opet obilazi svog prijajtelja. Ovo možemo da tumačimo kao još jednu igru lovca i lovine pošto je prijatelj osumnjičeni za moguće ubistvo, ali situacija postaje interesantnija kada mu javljaju da su pronašli nestalu devojku i da se skrivala. Iako se u prikolici ocigledno nije desilo ubistvo, ostaje pitanje zbog čega je zapaljena kao i da li je krv u njoj devojčina?

Mildred i SidniOtvaraju nam se karte vezane i za Sidnija. Dolazi u posetu kod Mildred i njih dvoje ulaze u razgovor kao da se od juče poznaju. Od nje saznaje za posetu Kajla i Velečasnog, govori joj da su oni njegova briga i da ne brine zbog njih. Odatle saznajemo da radi na Sjedinjenju, događaju za koji se pretpostavlja da je sama Apokalipsa. Pažnju privlači što je Mildred pokušala da mu uzme deo energije, ali ne uspeva pošto to na Sidnija nema isti efekat kao kod Kajla i drugih ljudi. Sada je vec prilicno jasno, Sidni je đavo, odnosno jedan od demona koji će raditi na Sudnjem danu.

U samoj završnici Kajl i Anderson pronalaze devojku s početka i crne slutnje se obistinjuju. Devojku je zaposeo demon. Pod demonskim uticajem Kajlu govori nepovezane stvari kai i to da su zle sile zainteresovane za njega. Uspevaju da je oslobode od uticaja demona, ali Kajl pada u depresiju videvši da je devojka pala u isto katatonično stanje kao i njegova majka. Dok Velečasni smatra da je devojka spašena, Kajl ovo doživljava kao svoj lični neuspeh i njihovo partnerstvo tu prestaje.

AmberNa kraju dobija neočekivanu posetu. Holi dolazi kod njega želevši da se uveri da li je on još onaj brižni muž. Dodiruje je i pada mu kamen sa srca kada vidi da je bezbedna. Ono što ne zna jeste da je neko drugi u opasnosti… Njihova kćerka pokazuje sve simptome posednutosti. Boji zidove u crveno, govori grozote. Simpatična devojčica je postala pravo oličenje zla, poput Demijena iz Predskazanja. Sile provociraju Kajla želeći da ga testiraju.

U prvim tekstovima sam izvršio neizbežno poređenje sa Isterivačem đavola. Pored kultnog filma prisutan je uticaj Predskazanja, još jednog horor klasika u vidu demonskih pojava i apokalipse koja predstoji. Ostaje nam da se vežemo i čekamo da vidimo kako će se stvari dalje razvijati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *