Januarska autostoperska čitaonica

Aloha, dragi naši stoperi. Možete li da dišete od pečenja, ruske salate i reform torti? Kako god bilo, pravo je vreme za velike odluke. Danas je ponedeljak, 1. januar. Teško da može da bude bolje od toga, zar ne?

Šta da vam poželim u ovoj godini? Hm… Mir u svetu, više novca, mnogo žena/muškaraca, sigurnu penziju? Hajde da probamo ovako. Želim da svakodnevno uživate u fantastici na svakom jeziku koji poznajete.

Danas ću vam predstaviti nekoliko knjiga. Na žalost, izbor nije preterano velik, ali to će biti nadomešteno kvalitetom (barem se nadam). Možda dođe i vreme kada će biti toliko mnogo knjiga da ću morati da biram koje ću novobjavljene knjige fantastike predstaviti širokom i plemenenitom čitateljstvu. Važi, reći ćete, kada slonovi polete. Ali čekaj, to se dogodilo, zar ne? Istini za volju u crtanom filmu, ali opet…

No, dobro, radimo sa onim šta imamo i to šta imamo ne deluje loše.

 

Paklena ćelija – Đorđe Miletić

Miletić je radnju svog prvenca smestio negde u Meksiko, u sablasnu tvrđavu pretvorenu u zatvor „Don Hose“. Idilično mesto, negde u planinama, koje pruža beskrajne zabavne aktivnosti, a sada služi kao mafijaški centar za obuku plaćenih ubica.

Tu se srećemo sa glavnim junakom, Blekom. Ne misli se na Yanika Leroka, odnosno Bleka Stenu, proslavljenog trapera. Ne, ovaj Blek je bivši pripadnik elitnih jedinica američke vojske, mornaričke foke – SEALs. Osuđen je na smrtnu kaznu zbog zločina, koji nije počinio i u „Don Hose“ dolazi slučajno (to kako birokartija može da te upropasti, ne može niko).

Da li će naš čovek prihvatiti drugu šansu i nastaviti život kao plaćeni ubica?

Ili će obuka i tortura, prevazići užase koje je Blek iskusio u svom dotadašnjem profesionalnom životu?

Izdavač – Centar za kulturu i umetnost, Aleksinac

 

Dosije „Iks“ – Deca sa zemlje su čudna – Kim Smit

 

Da, ovo jeste knjiga (slikovnica) za decu, ali kao zaljubljenik u avanture Moldera i Skali, jednostavno moram da je stavim na listu. Jedva čekam da se pojavi i da je uvrstim u svoju biblioteku, mislim detetovu biblioteku. Taman posla da bih kupio za sebe, klincu da uzmem…

Izdavač – Dereta

 

 

 

 

Betmen, Noćobdija – Meri Lu

Meri Lu je poznata po svojim knjigama za mlađu populaciju. Ovog puta se uhvatila u koštac sa Mračnim vitezom.

Pratimo mladog Brusa Vejna, pre Betmena, kada je bio samo 18-godišnja usijana glava. Pošto je izazvao haos svojim ponašanjem, dosuđeno mu je da se bavi dobrotvornim radom u Arkamu, ozloglašenoj ludari. Ako se ja pitam, čini se kao neodgovarajuća kazna – klinac, ludnica, opasnost…

Tu upoznaje devojku zbog koje je spreman da pređe sve granice, ali ona može da postane njegova najveća zla kob.

Povrh svega, Gotam terorišu grupe Noćobdija (Nightwalkers).

Kritike su podeljene, pa ćemo videti ko je u pravu, kada se knjiga pojavi u domaćim knjižarama.

Izdavač – Urban Reads

 

Vile i vilenjaci – Brajan Fradu i Alan Li

Ova knjiga je prvi put objavljena pre 40 godina. Kad se pojavila, širom sveta oživela je zanimanje za vile, gobline, trolove, leprikone i ostala mitska bića. Pre svega zbog odličnih ilustracija, ali i zbog mnogih zanimljivih podataka. Ovo nije puko reizdanje ove popularne knjige, ovo je za kolekcionare, obogaćena dodatnim akvarelima i crtežima autorskog dvojca, kao i esejima o pojedinim mitskim bićima.

Izdavač – Čarobna knjiga

 

 

 

 

 

Osvetnici: Saga o Korvaku

Marvelovih priča nikad dosta…

Neobično stvorenje po imenu Majkl Korvak, čovek-mašina, sukobljava se u XXXI veku sa Čuvarima galaksije i Torom. Nakon njegovog poraza, Čuvari galaksije zaključuju da će se Korvak vratiti u XX vek kako bi ubio jednog od Čuvara – Vansa Astra, i tako sprečio nastanak te grupe superheroja u budućnosti. Zbog toga, Čuvari odlaze na Zemlju XX veka da bi ga osujetili u tome.

Iako sam, lično, navučeniji na evropski strip, vrlo rado ću vreme provesti sa Čuvarima galaskije…

Obećavajuća priča, sad samo da je uzmemo u ruke…

Izdavač – Čarobna knjiga

 

 

Veličanstvena knjiga o stvorenjima iz mašte – Tom Džekson

Eto nama još jedne enciklopedije o mitskim bićima. Budimo realni, enciklopedija nikad dosta.

Brojne ilustracije, zanimljive činjenice o vampirima, krakenima, zmajevima, jednororzima, sirenama i mnogim drugim stanovnicima mašte. Sve je spojeno u jednu interesantnu knjigu.

Tvrd povez, veliki format, knjiga za čuvanje (kao i mnoge druge knjige)…

Izdavač – Laguna

 

 

 

 

Nadam se da vam se dopala barem neka od najava? Ako jeste, slobodno opalite  komentar. A ako vam se ništa ne dopada, slobodno ožežite. U međuvremenu, nemojte da stopirate čudake sa dve glave. Dobro, čak i ako to radite, uvek imajte na umu sledeće – BEZ PANIKE!!!