Januarska autostoperska čitaonica

Kako već idete na čaj sa Vodičem, a zajedno gledamo filmove i serije, red je da zajedno i čitamo. Od ove, nove godine, krećemo da vas obaveštavamo o izdanjima koja treba da izađu svakoga meseca. Pa da krenemo sa tekućim, januarom.

MRTVA ZONA, Stiven King

Jedan od poznatijih Kingovih romana, Mrtva zona, izašao je 1979. godine u SAD-u, a bio je i nominovan za nagradu časopisa Lokus.

Glavni lik je Džoni Smit, palanački učitelj koji sa šest godina doživljava povredu glave sa kojom dobija neobičnu sposobnost da predoseti buduće događaje. Sedamnast godina kasnije, Džoni doživljava saobraćajnu nesreću i upada u komu. Na četiri i po godine, on se budi sa mnogo jačim i preciznijim moćima vidovitosti. Nakon što sreće jednog čoveka i vidi da će isti doneti propast čovečanstvu, odlučuje da će ga sprečiti, kao i budućnost koja dolazi sa njim.

Knjiga je adaptirana u film istog naziva, kao i u seriju. Film je pobrao odlične kritike, a serija je doživela šest sezona. Sedma sezona je bila planirana i potvrđena, ali zbog velikih troškova i niskog rejtinga nije bila snimljena, tako da je ostala bez odgovarajućeg finala.

Završnica III – PRAVILA IGRE, Nils Džonson-Šelton i Džejms Frej

Pametni telefoni, zajedno sa internetom koji ih gotovo u svakom trenutku povezuje u jednu svetsku mrežu informacija, doneli su na svet još jednu vrstu igara, ARGs (Alternative Reality Games), koje se za razliku oni tradicionalnih i kompjuterskih, odvijaju u stvarnosti. Platforma je stvarni svet, a priča se deli pomoću različitih medija, uglavnom povezanih internetom.

Prva knjiga u trilogiji Završnice, Okupljanje, pored zarazne priče u stilu romana za mlade, donela je i svoju igru u alternativnoj stvarnosti. Trilogija je samo deo čitave igre, sa posebnim zagonetka i novčanom nagradom, ali ostaje kao najbitniji, jer kada svi zaborave na sajtove, YouTube klipove i forume vezane za potragu, knjige će ostati, da se čitaju i godinama kasnije.

Prva knjiga u trilogiji, Okupljanje, izašla je u Lagoninom izdanju u isto vreme kada i na svetskom tržištu, što je srpske igrače stavilo u potpuno ravnopravan položaj. Druga knjiga je izdata sa mesec dana zakašnjenja, dok treća još nije izašla, iako se verzija na engleskom prodaje još od 27.12. 2016. godine. Datumi za objavljivanje su trebali biti isti kao i za originalne knjige, ali je oba puta u poslednjem momentu stizao dodatan tekst, tako da je objavljivanje zbog toga odloženo, prema rečima prevodioca.

I sama radnja knjiga predstavlja potragu, u kojoj dvanaest igrača mora da nađe tri ključa da bi spasili čovečanstvo. Svaki od njih je potomak određene loze, odabran za tu igru. Moguć je samo jedan pobednik i samo će jedna loza preživeti. U prve dve knjige su dva ključa već nađena, Ključ Zemlje i Ključ Neba – ostao je samo Ključ Sunca. Pravila igre bi trebalo da su jednostavna, a ipak možda ih je moguće promeniti. Ko će ih promeniti i kako će se igra završiti? Svakako ćemo saznati ovoga januara.

SAVRŠENO SEĆANJE NA SMRT, Radoslav Petković

Roman nagrađivanog srpskog pisca, Radoslava Petkovića, Savršeno sećanje na smrt dobija još jedno izdanje, ovoga puta od strane Lagune. Za jedan od prošlih romana je dobio Ninovu nagradu, a ovaj je ovenčan nagradom „Borislav Stanković”.

Priča se odvija u vreme pada Konstantinopolja, prateći Filariona, grešnog kaluđera koji je optuživan za sumnjive magijske radnje, kao i njegovog učitelja Gemistosa, poznatijeg kao Plitona, vizantijskog filozofa i neoplatonistu. Roman u sebi, osim savršenog prikaza istorije tih turbulentnih godina, krije i večito pitanje o smrti i sukobu novih i starih filozofija, hrišćanstva i paganstva. Epoha u kojoj nadire islam donosi i strepnju među hrišćanima, da ih je vera napustila, te se postavlja pitanje da li je moguće spojiti Hristovo i pitagorejsko učenje. Roman je nelinearan, ispunjen istorijom, filozofijom, mitologijom i religijom, istovremeno ne zamarajući čitaoca ovim teškim temama i komplikovanim pitanjima. Okultno je prisutno, ali suptilno i posredno, oslikavajući njegovu prirodu u pravom svetu – da bude skriveno u noći, dajući samo nagoveštaje, prikazujući se u potpunosti samo u svedočenjima, a nikada u samoj realnosti.

ŽIVOT VILENJAKA, Mjuriel Barberi
Naslovnica romana u engleskom prevodu

Čarobna knjiga je izdala već dve knjige Mjuriel Barberi, Otmenost ježa i Poslastica. Uskoro nam stiže i treća, naslovljena Život vilenjaka.

Marija i Klara su devojčice sa neobičnim talentom – njihova duboka veza sa prirodom i umetnošću im omogućava da komuniciraju sa drugim svetom, carstvom vilenjaka. Saradnja između dobrih ljudi oba sveta mora da se desi, jer će doći do narušavanja ravnoteže između živih bića, što će roditi haos, oduzimajući ljudima sposobnost saosećanja i uzbuđenja. Sile u oba sveta žele da ponovo uspostave ravnotežu za dobrobit naroda, ali moraju da uđu u epsku bitku protiv onih koji bi želeli da zadrže postojeći haos. Nijedan svet to ne može učiniti sam, i Marija i Klara su upravo ono oružje koje im nedostaje, ono koje će ljude povezati sa onima koji im uvek izmiču pogledu – vilenjacima.

 

 

PRAZNIK ZVERI, Zoran Petrović

Od domaćih pisaca nam stiže još jedan roman koji obećava, autora Zorana Petrovića.

Dva kuma, profajler i inspektor beogradskog MUP-a tragaju za serijskim ubicom, zvanim Vampir sa Avale, koji žrtve usmrćuje ubrizgavanjem otrova, ostavljajući tragove koje podsećaju na vampirski ujed. Zločinac je napravio pauzu na nekoliko decenija, a onda se vratio. Ovoga puta, u pomoć dolaze mlađi policajci i ekcentrični patolog koji se otvoreno interesuje za onostrano. Kada naiđu na neoborive dokaze koji pokazuju da se ne radi o prirodnom, nego o natprirodnom zločinu, policajci će morati da prevaziđu sopstvenu skeptičnost i uplove u svet prepun neki drugih stvorova, poput Vila Bestidnica, Zavetnica, Tajnoždera i Mrtvozornika.

Autor je napravio fantastičan trejler za knjigu, pa ga možete pogledati na našem YouTube kanalu:

KAMENO JEZERO, Željko Obrenović 

Autor Taloga i Srpskog psiha, Željko Obrenović, objavio je još jedan roman, Kameno jezero.

Priča prati pisca u kreativnoj krizi koji dobija ponudu koja ne odbija – da napiše scenario za američko tržište. U potrazi sa osamom, odlazi u vikendicu kraj Kamenog jezera, zajedno sa Unom, devojkom koja mu pomaže oko scenarija. Nasuprot onome što je očekivao, miru, nađe se u situaciji da mu je život ugrožen, jer mu splet nekih tajanstvenih događaja i čudnih susreta otkriva da to mirno seoce i nije toliko mirno, te da se iza vela istorije krije opasnost koja će doći da progoni stavnovnike sela, iako u prošlosti istog nisu čak ni učestvovali.

Za putovanje kroz svet knjiga ponesite ćebe umesto peškira, a ako se dovoljno udubite u čitanje… Pa, panika vam neće pasti ni na pamet.

Do sledećeg čitanja, pozdravlja vas vaš Vodič!