Januarske čitalačke zanimacije

Desilo se i to. Uđosmo u Novu 2020. Nadam se da ste svi prijatno proveli praznične dane? Hvala svima, koji su se setili i nas iz redakcijskog podruma, pa su nam poslali prasetinu, rusku salatu i kolače. Kad kažem, hvala svima, onda mislim hvala nikome, jer ni jedan paket nije stigao do nas.  Da ne grešim dušu, možda je neko i poslao paket, ali su ga prisvojili ovi sa vrha. Dobro, nisam zloapamtilo, imate priliku da se ispravite ovih dana.

 

Zemlja Snovija  – Branko Miloradović 

Da počenemo sa domaćim autorima.

Lekari se bore za život čuvenog arheologa profesora Hadžića. Da bi preživeo, on mora da se suoči sa samim sobom i poseti zemlju Snoviju. Dok pored njegovog kreveta sedi njegov sin Arsa, profesor Hadžić uz pomoć devojčice Pele odlazi na duhovno putovanje u čudesno prostranstvo ispunjeno mitskim bićima.

Fantazmagorična iskušenja vode ka samospoznaji i saznanju da se krug života nikada ne prekida. Čim sam pročitao ovu rečenicu pomislio sam na Kralja lavova i pesmu Circle of Life

Ilustrovao Damjan Martinović.

Laguna

 

 

 

Vesela veštica Nika i zla Kjara – Lela Stojanović

Druga knjiga iz serijala, gde je glavna junakinja – veštica Nika.

U gradiću Šmeku je sve lepo jer se o dobrom raspoloženju brine Vesela veštica Nika. Međutim – nema opuštanja! Nika je dobila od svoje praprapraprababe veštice Vesele Dobrice novi zadatak. Eto, nije lako biti ni heroj, uvek te neko upregne.

Zle veštice sa Mračnih jezera ne mogu da podnesu veselje i radost, pa će se poslužiti svim sredstvima da rastuže ljude. Nakon borbe protiv negativne magije, uslediće i sukob sa zlom vešticom Kjarom!

Ilustrovala Aleksandra Ilić.

Laguna

 

 

Superman: Zoronosac (DC legende 4) – Met de la Penja

 

Verovatno ste se već sretali sa ovim serijalom, gde su glavni akteri superheroji, uz mahom tinejdžerskim godinama

Klark Kent je oduvek bio brži – i snažniji – od svih oko sebe. Ali nije vaspitan da se time razmeće, i svako skretanje pažnje na sebe moglo bi biti krajnje opasno. Plus, nije da je ičim zaslužio te svoje moći… bar zasad.

Ali moć ima svoj ceh.

U poslednje vreme mu je sve teže da stoji po strani i svoja junačka dela obavlja u senci. Što je potpuno ljudski, ako mene pitate. Svako voli da se njegov rad ceni. Prateći devojački plač, Klark će naići na Gloriju Alvarez i otkriti mračnu tajnu koja vreba usred Smolvila. Ispostaviće se da Klark nije jedini koji nešto krije. Udruživši se sa svojom najboljom drugaricom, Lanom Lang, on se daje u potragu za istinom.

Kakvo to zlo vreba ispod površine njihovog malog mesta? I koju će to cenu Klark morati da plati kako bi otkrio svoju prošlost i istupio na svetlost dana, postavši budući Čovek od čelika? No, pre no što spase ceo svet, najpre će morati da spase Smolvil.

Urban reads

 

Božanski car Dine – Frenk Herbert

Verujem da ovde ima onoliko ljubitelja Dine?

Više od tri i po hiljade godina proteklo je otkako je Pol Atreid postao slobodnjački mesija i car poznate vaseljene. Planeta Arakis, nekad suv, pustinjski svet zvani Dina, sad je puna zelenila i vlage. Jedina karika s tom dalekom prošlošću je Leto II, sin Pola Muad’Diba. Ali on više nije čovek.

U nadi da će spasti ljudski rod od sigurnog uništenja, Leto je počinio monstruozno samožrtvovanje i spojio se s peščanim crvom (uh, ovo je baš čudno spajanje), što mu je podarilo izuzetno dug život i vlast toliko apsolutnu i svemoćnu da ga većina vaseljene smatra bogom.

Letova vladavina nije blagonaklona. Njegov preobražaj nije od čoveka načinio čudovište samo fizički, već i moralno. Pobuna koju predvodi Siona, pripadnica kuće Atreida, teži da zbaci despota s vlasti, ali Siona nije svesna da Letova Zlatna staza za spas čovečanstva zahteva da ona ispuni sudbinu koju nikad nije želela – niti je mogla da je zamisli.

Čarobna knjiga

 

Više nego ljudski – Teodor Sterdžen

Imamo Sama, idiota koji čuje tuđe misli i koji običnim pogledom ume da navede čoveka da se ubije. Imamo Džejni, koja pokreće predmete dodirom, a tu su i bliznakinje koje mogu da se teleportuju na daljinu od deset metara ili deset kilometara. Tu je i beba, koja je izmislila antigravitacionu mašinu dok je još ležala u kolevci, kao i Džeri, čovek koji poseduje sve potrebno za upravljanje svetom – sve osim savesti. Svako za sebe, oni su samo čudaci puni neobičnih sposobnosti. Ako su pak zajedno, oni čine jedinstven organizam koji je možda naredni korak u evoluciji i poslednje poglavlje istorije ljudskog roda. Junaci romana pokušavaju da otkriju ko su i da li im je suđeno da pomognu čovečanstvu ili da ga unište. Večita dilema, ni sam nisam siguran šta bih odlučio.

Čarobna knjiga

 

 

 

Ponedeljak počinje u subotu – Strugacki  Arkadij i Boris

Čuvena brača Strugacki ponovo jašu.

Šta se zbiva iza kulisa tajnog sovjetskog instituta za veštičarenje i crnu magiju?

Junak ovog originalnog, satiričnog i često urnebesnog naučnofantastičnog romana je mladi sovjetski programer koji iz Lenjingrada putuje u unutrašnjost zemlje i usput u svoj automobil primi dvojicu auto-stopera. Pošto im otkrije čime se bavi, oni uspevaju da ga ubede da ostane u gradu Solovecu i zaposli se u strogo čuvanom i tajnom Naučnoistraživačkom institutu čarobnjaštva, vračanja i okultizma (skraćeno NIČAVO). Tako će se Saša Privalov naći u središtu neobičnih zbivanja i svedočiće neverovatnim rezultatima često sumanutih eksperimenata osoblja Instituta, među kojem su mnogi likovi iz bajki i mitologije. Tu će se zateći Baba Jaga, zmaj Gorinič, ali i učeni mačak iz Puškinove poeme Ruslan i Ljudmila. Jedan od likova je i slavni Merlin, koji u ovom magičnom institutu stoji na čelu Odeljenja predskazanja i proročanstava, a šef Tehničkog održavanja je Savaot Baalovič Odin, najmoćniji čarobnjak u univerzumu. Eto, i posle kažite da Rusi nisu vršili najrazličitija ispitivanja?

Čarobna knjiga

Na krilima vatre: Skriveno kraljevstvo ui T. Saderland

Jeste li se uželel i zmajeva?

Nakon što zmajčići (Zmajčići? Zmajići? Hm…) potraže sklonište u kišnim šumama, Glorija shvata da su krošnje pune kišokrilih koji nijednom zmaju nikad ne bi naškodili – po ceo dan samo leškare, a problemi Pirije nimalo ih ne dotiču. Najgore od svega jeste to što niko od njih ne shvata da u skrivenom kraljevstvu nestaju članovi njihovog plemena! Obećana zmajčad rešena su da tome stanu na kraj – po cenu da kišokrile uvuku u rat!

Vulkan

 

 

 

Želim vam svima srećno Novu 2020. Mnog dobrih knjiga i velike misli za zapisivanje. Ah, da, samo da vas podsetim da nestrpljivo čekam prasetinu, rusku i kolače.