Julska čitaonica

Ima li ičeg lepšeg od leta? Nema ako to leto provodite u prijatnom hladu, pijuckajući pićence, gledajući tirkizno more, koje se negde u daljini spaja sa nebom bez oblaka, a sve vreme osećajući na koži tople sunčeve zrake. Da li treba celoj slici da dodam i preplanulu devojku zamamnih oblina ili mladića savršeno izvajanog tela? Pošto mi je pre dva dana bio četrdeseti rođendan, možete mi čestitati ovakvim aranžmanom. Mada nemam ništa protiv ni feničasnkog poklona. Ovaj mesec je nešto mršaviji, što se tiče knjiga. Šta da se radi, baratamo sa onim šta imamo.

Vuk, Pod nebom severa – Leo Karu

Vuk - Leo KaruNasilje i smrt stigli su u zemlju pod Severnim nebom, a dve sasvim različite rase oživeće vekovnu mržnju i strah. U vrtlogu bezumnog rata suprotstavljene vođe vodiće svoj narod do pobede.

Severno od crne reke, prostire se zemlja bogata šumama i planinama, u kojoj živi drevna rasa.
Njihovi životi mere se vekovima, a ne decenijama. Pogledom ulivaju strah u kosti, a neprijatelj umire sa njihovim imenom na usnama: Anakimi. Na drugoj obali reke, prostire se zemlja Južnjaka, koji žive za trenutak, željni bogatstva i moći. Iako njihova veština nije dorasla bezgraničnoj ambiciji, Južnjaci će se upustiti u pohod na Crno kraljevstvo.

Dve vojske spremne za borbu sada stoje na bojnom polju i spremno čekaju.
Za narod. Za kraljevstvo. Za goli život.

Izdavač – Vulkan

Književna fantastika 6 – Grupa autoraKnjiževna fantastika 6

Ove godine navršava se 210 godina od rođenja i 170 godina od smrti Edgara Alana Poa, američkog pesnika, pripovedača i teoretičara književnosti, jednog od glavnih predstavnika američkog romantizma. Po je ostavio nemerljiv trag u književnosti 19. veka otvaranjem novih horizonata, uspostavljanjem i preoblikovanjem žanrovskih obrazaca svojim delima koja, kao i njegova biografija, sadrže brojna mračna i senovita mesta. Ostao je zapamćen kao tvorac detektivske priče, jedan od rodonačelnika moderne priče strave, ali i naučne fantastike, budući da se njegova „Melonta Tauta“ iz 1849. godine (što bi mogao biti još jedan lep jubilej) može svrstati u prototipe naučnofantastične priče.

Izdavač – Vulkan

 

Silmarilion – Dž.R.R. Tolkin

Silmarilion - Dž.R.R TolkinČitaocima ovog sajta je navedeni naslov, verovatno i više nego poznat. Lično, meni ova knjiga nikad nije legla, sigurno je problem u meni. No, za ove koji ne znaju o čemu se radi, evo nekoliko reči.

Priče iz Silmariliona govore o najstarijoj istoriji Srednjeg sveta, temeljima Tolkinove mitologije i događajima koji prethode onima opisanim u Gospodaru prstenova. Dž.R.R. Tolkin je čitavog života radio na ovoj knjizi, ali je nije završio. Knjigu je 1977, četiri godine nakon Tolkinove smrti, na osnovu rukopisa i skica iz ostavštine dopunio i za štampu priredio njegov sin Kristofer.

Naziv Silmarilion skraćeno je od „Kventa Silmarilion”, ili „Istorija Silmarila”, tri velika dragulja koja je stvorio Feanor, najdarovitiji od Vilovnjaka, i u kojima je zarobio svetlost Dva Drveta koja je obasjavala Valinor, zemlju bogova. Kada je Morgot, prvi Mračni Gospodar, uništio Drveće, ta svetlost je živela još samo u Silmarilima; Morgot ih je ugrabio i postavio u svoju krunu, čuvanu u neprobojnoj tvrđavi Angband na severu Srednjeg sveta. Silmarilion je istorija pobune Feanora i njegovog naroda protiv bogova, njihovog progona iz Srednjeg sveta i njihovog rata, beznadežnog uprkos svem junaštvu Vilovnjaka i Ljudi u borbi protiv velikog Neprijatelja.

Izdavač – Vulkan

 

Palisade i čadori – Tihomir JovanovićTihomir Jovanović - Palisade i čadori

Ova knjiga nije novitet, ali sam je nedavno pročitao i rekoh sebi, što da ne stavim u ovu Čitaonicu.

U ovoj zbirci se nalazi dvanaset priča. Radnja se zbiva u malom selu u Šumadiji, okruženom brojnim turskim trupama. Zvuči vam poznato? Naravno, borba hrabrih Gala je prebačena an naše prostore. Autor i sam kaže da mu je Asteriks bio inspiracija. Čitaoci će prepoznati i uticaj Iznoguda , Alana Forda i mnogih drugih popularnih motiva, ali prepoznaćete i našu svakodnevnicu. Knjiga je zabavna, duhovita i sasvim iskreno nepretenciozna. Nedavno sam imao zadovoljstvo i da upoznam autora i moram da priznam da sam uživao u razgovoru. Kada već čitate Tihomira, potražite i Baba Mandine krugove, to je svojevrstan nastavak Palisada i čadora.

 

Dr Nele Karajlić – Solunska 28

solunska_28-dr_nele_karajlic_vJoš jedna knjiga koju sam nedavno pročitao.

Neleta znamo kao pevača grupe Zabranjeno pušenje, kao Nadrealistu, a evo sad i kao pisca.

Knjiga se bavi Beogradom sa početka veka. Najvećim delom, to je priča o jednom Beogradu koga više nema, ali postoji i značajan deo ove knjige koji je fantastika i zato je Nele zaslužio da se nađe na ovoj listi. Možda knjiga nije odlična, više dobra, ali je opet rado preporučujem.

 

 

Cenim da je  dosta od mene. Vraćam se  onoj plaži sa početka teksta. Budite mi dobri, zdravi, debeli i pravi i samo se držite nešeg starog pravila BEZ PANIKE.