Majska autostoperska čitaonica

Pozdrav, dragi prijatelji autostoperi. Kako preživljavate ove praznične dane? Nemojte samo da mislite na klopu, roštilj u jednu, knjigu u drugu ruku. Dobro, može roštilj u obe ruke, ali da vam neko čita (a može i audio knjiga). Mogu li da započnem sa lepim vestima?

Stiven Erikson – Kostolovci 1 i 2

Na sveopšte oduševljenje mnogobrojnih obožavatelja lika i dela gorepomenutog pisca, stiže nam 1250 strana pisanog užitka. Ako izdavač govori istinu, knjige će od sutra biti u prodaji.

Buna u Sedam gradova konačno je ugušena. Poslednja pobunjenička sila opstaje i zatvara se u Ja’Gatanu pod fanatičnom Liomanovom komandom. Malaškoj Četrnaestoj armiji, umornoj od borbi, ne mili se da opseda taj drevni utvrđeni grad. Naime, upravo je na tom mestu najslavniji junak Carstva izgubio život i reka malaške krvi tu je prolivena. Zloslutno je to mesto, na smrt miriše.

A ipak, to je samo sporedni tok u pripovesti. Agenti sila koje pokreću znatno opasniji sukob povukli su svoje prve poteze. Sakati bog je dobio mesto u panteonu, šizma je na pomolu i strane se moraju odabrati. Međutim, šta god svi bogovi redom odlučili, pravila su se promenila – neopozivo, strahovito – prva krv će se proliti u svetu smrtnika…

Krv će se proliti u svetu smrtnika – svetu u kojem žive Heborik Duhoruki, zaposednuta Apsalar, Krokus – nekadašnji lopov, sada poznatiji kao ubica Rezač, teblorski ratnik Karsa Orlong, drevni Ikarijum i Mapo Žgolja. Svi su oni u potrazi za sudbinom koju bi sami za sebe mogli da stvore, vođeni sopstvenom voljom. Još samo kad bi im bogovi to dozvolili. Ali sad kad su noževi isukani, bogovi više nikome nisu naklonjeni. Biće rata, rata na nebu. A šta dobija pobednik? Ništa više od samog opstanka…

Izdavač – Laguna

Ernest Klajn – Prvi igrač na potezu

Pojavio se nedavno film, pa je, naravno, poraslo i interesovanje za knjigu, te je zato objavljen novi tiraž. Ako vas zanima šta je o filmu rekao moj uvaženi kolega Mirnes, bacite pogled ili dva na njegov članak. Knjigu sam čitao pre nekoliko godina (ne bih znao tačno, evidenciju vodim tek od prošle godine) i bio sam oduševljen. Jedna od onih knjiga u kojima se beskrajno uživa.

Knjiga je napisana za sve nas koji volimo osamdesete i celu tu popularnu kulturu. O radnji ću reći da se dešava u relativno bliskoj budućnosti u svetu preplavljenom virtuelnom realnošću. Kada malo bolje razmislim, verovatno smo vrlo blizu da postane realnost. Prevod je radio Goran Skrobonja i to je samo razlog više da se dočepate svog primerka knjige.

Izdavač – Laguna

 

 

Nenad Šakota – Dodir

Uvek mi predstavlja izuzetno zadovoljstvo, kada treba da predstavim domaćeg autora.

Četvoro ljudi, koji se međusobno ne poznaju, otkrivaju zagonetku o ubistvu zajedničke prijateljice. Na njihovu žalost, rešenje zaključano duboko u njihovim snovima. Moraju biti veoma hrabri i jaki, ako žele da se probiju do kraja. Svako od njih će od žrtve dobiti i hvatač snova i to će biti samo još jedna tajna u nizu.

Naslov obećava, a videćemo da li će opravdati očekivanja.

Izdavač – Otvorena knjiga

 

Kajla Olson – Carstvo peska

Evo i jednog naslova namenjenog omladini (da ne kažem YA), što naravno, ne znači da neće biti zanimljiv i nama starijima.

Iden je uživala u životu, sve dok nije došla revolucija, koja je eskalirala u rat, a onda se sve promenilo.

Zemlju i njene resurse kontroliše moćna grupa – Vukovi. Iden je njihovom zaslugom izgubila porodicu, prijatelje, dom, a i samu slobodu. Iden ne želi da se preda. Zna za koordinate jedinog neutralnog mesta na svetu, ostrva zvanog Utočište i učiniće sve da se dokopa njegovih obala.

Dokopaće se Utočišta, ali će nakon nestanka jednog prijatelja, shvatiti da je ostrvo prepuno smrtonosnih zamki.

Izdavač – Vulkan

 

Dženifer Bel – Neobičnjaci: Zadimljeni peščanik

Stigao je i nastavak priče o Neobičnjacima. Oni koji su čitali, kažu da je kombinacija Tima Bartona i Hogvortsa. Hm, čini mi se da ću probati da nađem i pročitam prvi deo.

Ajvi sa bratom Sebom ponovo odlazi u misteriozni podzemni grad Lundinor. Primetili su brojne promene, otmene kuće od sive cigle, zamenila su zelena polja puna šafrana, šatora i drvenih tezgi.

Sve vreme ih prati čudni znak i gde god se pojavi, nešto grozno ga prati. Ajvi i Seb otkrivaju zaveru, koja može svakog neobičnjaka da osudi na stravičnu sudbinu.

Da li će brat i sestra uz pomoć prijatelja i neobičnih predmeta uspeti da zaustave Tužbaličine planove?

Izdavač – Vulkan

 

 

 

Toliko od mene za ovaj put, uživajte u knjigama i samo BEZ PANIKE.