Martovska autostoperska čitaonica

Evo prvog ponedeljka u mesecu i sa njim vaša i naša rubrika Autostoperska čitaonica. Ušli smo u mart, kažu da će temperatura sad ići na gore. Dobro je kada stvari idu na gore. Naravno ako mislimo na uspon, uzlaz, a ne ‘na gore’, na ponor i bezdan. Zanimljivo, isto se kaže, a označava dve suprotnosti. No, da se vratimo našim knjigama.

Manaraga – Vladimir Sorokin

Za početak jedna nadasve zanimljiva knjiga čuvenog Rusa.

Nakon što su završeni razorni ratovi sa islamisitima, Evropa, a i svet nastavljaju dalje. Tehnologija je tu, ali knjige nisu. Više se ne štampaju na papiru (a i ne čitaju se, što me poprilično podseća na sadašnjicu), već se čuvaju u muzejima. Nova buržoazija je smislila zaraznu modu – uživaju u zabranjenom i kažnjivom spektaklu pripremanja hrane na prvim izdanjima knjiga, retkim i skupocenim izdanjima. Da, da, dobro ste pročitali, hrana se sprema na knjigama i to spremanje naziva se – čitanjem.

Jela, kao i knjige su probrana – jesetra na Idiotu, jagnjetina na Čehovljevoj Stepi, ušećerena orhideja(?!) na Romanu o kokainu Agejeva…

Problem nastaje kad glavnog kuvara, tajna organizacija Kuhinja, šalje na rizičan poduhvat u Manaragu, planinu na Uralu, čiji je lokalni naziv – Medveđa šapa. Ispostaviće se da spaljivanje unikatnih knjiga nije najstrašnije. Gore od toga je uništavanje same ideje njihove unikatnosti…

Izdavač – Geopoetika

Trubadurova svita – Dimitrije Stevanović

Ova knjiga se čini kao pravo osveženje na našoj fantastičnoj sceni.

Autor je napisao knjigu koja je parodija na fantastiku, ali u isto vreme i ozbiljna kritika društva u kome živimo. Radnja se dešava u Nerd svetu, gde pratimo Dara, trubadura poluvilenjaka. Dobija zadatak od patuljačkog kralja, da krene u spasilačku misiju, koja je od značaja za ceo Nerd svet.

Naravno, Dart okuplja družinu i oni postaju Trubadurova svita. Oni će često napraviti više štete nego koristi, ali to tako treba.

Oko ove recenzije mi je najviše pomogao tekst Cvećke sa Dotkoma, te joj se ovom prilikom zahvaljujem na tome.

Izdavač – Strahor

Krvava zemlja – Džo Aberkrombi

Džo je naš stari poznanik i  ima široku armiju obožavalaca. Lično, ne spadam u grupu njegovih obožavatelja, ali dobro sad.

U pitanju je završni deo nezvanično druge Aberkrombijeve trilogije, smeštene u svet Prvog zakona, koja se naziva „The great leveller“. Nakon tema osvete i rata, ovde imam temu divlji zapad.

Šaj Saut se nadala da će moći da zaboravi na svoju krvavu prošlost i da će živeti mirnim životom. Ali neko se usudio da joj dira porodicu i sada će brzo morati da se priseti svih loših navika da bi spasila brata i sestru. Pre svega, ona nije žena koja će ustuknuti pred onim što se mora.

U poteru kreće u društvu dva vola i jedne kukavice – svog očuha, čoveka zvanog Jagnje. Ispostaviće se, međutim, da i Jagnje krije svoju prošlost, i to još krvaviju. A tamo, u bezakonju i divljini Daleke zemlje, prošlost nikada ne ostaje dugo sakrivena…

Putovanje će ih odvesti preko surovih i beskrajnih ravnica do rudarskog grada gde vlada zlatna groznica, kroz krvne osvete, dvoboje i masakre, visoko u neistražene planine, u susret Utvarama. Još i gore, nateraće ih na savez sa Nikomom Koskom, zloglasnim najamničkim vođom i njegovim prevrtljivim pravnikom Templom, ljudima kojima niko ne bi smeo da veruje…

Izdavač – Laguna

Juče – Felisija Jap

Zamislite svet koji je podeljen na klase – ali ne po bogatstvu ili veri, već po tome koliko koja grupa može da se seti. Većina se seća samo jednog dana, a samo izabrani, elita, mogu da pamte dešavanja iz prethodna dva dana. U tom podeljenom društvu, Kler i Mark su neobičan primer mešovitog braka. Kler je domaćica, Mark pisac koji je postao političar u usponu. Oni su blistavi primer nove vizije tolerancije i jednakosti, sve dok lepa žena ne bude pronađena mrtva u reci. Ona je bila Markova ljubavnica, a on je glavni osumnjičeni u istrazi. Detektiv koji vodi slučaj ima svoje tajne. Imala ih je i žrtva.

U situaciji u kojoj niko nema dugoročno pamćenje, kako iko može da sazna istinu?

Izdavač –  Vulkan

Poslednji Vilenjački princ – Petra Rapaić

Petrin rad sam prvi put upoznao na njenom blogu. Tada sam sa velikom pažnjom pratio dešavanja u ovoj vilenjačkoj priči.

S vremena na vreme Moć se budi i čudovišne Garone kreću u osvajanje. Na krajnjem šaru ljudskog postojanja tvrđava Segeol im stoji na putu. Dok porodična kletva preti da im uništi živote, kapetan Segeola i njegova braća se bore na dva fronta – protiv čudovišta i za postizanje mira sa Vilenjacima. Odmetnuti Vilenjački princ se pod maskom običnog čoveka šunja među ljudima, dok klan čeka na njegov povratak da bi krenuli u rat protiv ljudi.

Pod pritiskom drevnog proročanstva i zavere u samoj tvrđavi, malobrojna grupa se bori da pobedi vreme i stvori mir. Na putu im stoji i legenda zabranjene ljubavi.

Hoće li reč poslednjeg vilenjačkog princa biti dovoljna da spreči rat?

Izdavač – Amazon

Toliko od mene za ovaj put. Pišemo se ponovo za dve nedelje, kada vas očekuje pregled fantastičnih knjiga za mart, ali sa engleskog govornog područja. A do tog trenutka, samo BEZ PANIKE!