Martovska autostoperska čitaonica – strana izdanja

Evo, dan po dan i stiže nam treći ponedeljak u mesecu i pregled novih knjiga u divnoj kategoriji – fantastika. Mogu odmah da vam obećam da će biti vrlo raznovrsnih naslova.

 

Children of Blood and Bone, by Tomi Adeyemi

 

Evo da započnemo sa prvencom. Možda jeste prvenac, ali je već najavljen kao trilogija. Više niko ne piše samo jednu knjigu?

U ne tako davnoj prošlosti, kralj Saran je zabranio magiju u svom kraljevstvu Oriša. Pobio je sve koji su baratali magijom i zavladao, kako drugačije nego, čeličnom pesnicom. Tiranija je majka, što bi se reklo. Zeli Edebola je izgubila majku u pogromu, ali čini joj se da postoji nada da će uspeti da obnovi magiju. Potpomognuta od strane princeze, ona napada kraljevstvo Orišu i njenog kralja tiranina.

Već je predviđeno i da se snimi film po knjizi. Ovo je stvarno neverovatno (eh, taj truli zapad), knjiga još nije objavljena, a već je najavljen film.

 

Zero Limit, by Jeremy K. Brown

 

Prošle godine smo imali Artemidu, ove godine nam stiže nova knjiga, koja će nam dočarati šta se naopako dešava na Mesecu.

U ovom romanu, Kejtlin Tagart radi kao miner (Ona radi u rudniku i život joj nije lak… ). Satire se od posla, ne bi li skupila dovoljno novca da se vrati na Zemlju i ponovo spoji sa ćerkom. Dobila je priliku da vodi tim na asteroid i zaključila da je potencijalni dobitak vredan rizika. Kada sve pođe po zlu i započne katastrofa, biće prinuđena da spasava ne samo svoj tim, već i samu Zemlju.

 

 

 

Blood of the Four, by Christopher Golden and Tim Lebbon

 

Stiže nam još jedna kooperacija. To stvarno nije loš sistem. U toj situaciji, svaki autor izvlači ono najbolje iz sebe. Evo, gore pomenuta gospoda su zajedničkim snagama napisali epsko-fantastični roman.

Kraljevstvo Kvandis već godinama uživa u miru, zahvaljujući tome što njima vladaju bogovi. Ravnoteža između suprotstavljenih kasti je veoma nestabilna i svakog časa može da se promeni odnos snaga. Ambiciozna i nemilosrdna princeza Fela je počela da otkriva tajne mračne i zabranjene magije. U želji da zauzme tron, ubija svog brata. Sa druge strane, pripadnik Badžuman kaste se obučava za poziv sveštenika ne bi li tako doneo slobodu i svom napaćenom narodu. Ostatak kraljevstva se nalazi na Felinom putu osvajanja veće moći. Nikad ne možeš biti dovoljno moćan, zar ne?

 

The Warrior Within, by Angus McIntyre

 

Predstavljam još jednog prvenca.

Na udaljenoj koloniji, ljudi žive pored ruševina drevne vanzemljakse civilizacije. Život nije lak i preživljavaju od onog što uspeju da pokupe iz ruševina. Grupa komandosa dolazi u selo, sa opravdanjem da radi eliminacije traže neku ženu. Maltretiraju stanovnike (kao i svaka vojska, zar ne?) i istovremeno rade na svrgavanju Muldžadija, vladajuće religijske kaste. Srećom, Karsman, jedan od stanovnika ima pravo oružje za borbu protiv nasilnika. U njegovoj glavi, živi tuce drugih ličnosti, od kojih je svaka specijalista za neku oblast. Karsman pokušava da sačuva svoju ličnost, dok koristi veštine neophodne da spasi sunarodnike, uključujući i ženu koju voli.

 

Daughters of the Storm by Kim Wilkins

 

Kralj Almisije je imao pet kćeri. Svaka od njih ima posebnu strast. Blubel je ratnica; Rouz kraljica susednog kraljevstva; Eš otkiva sklonost ka magiji; Ajvi je ohola i žudi za pažnjom, a njena bliznakinja Vilou je život posvetila bogovima. Kad njihovog oca pogodi misteriozna bolest, devojke se udružuju i kreću u avanturu. Nemaju mnogo vremena da nađu lek, jer bi njihov ambiciozni polubrat mogao da preuzme presto. Naravno, i ova knjiga je početak trilogije.

 

 

 

 

Gods, Monsters, and the Lucky Peach by Kelly Robson

 

Keli Robson nam je napisala zanimljivu novelu. Radnja je smeštena u daleku budućnost  voljene nam planete, koja pokušava da se izbori sa ekološkom katastrofom. Min je prva u generaciji, koja se 2267. vraća na Zemljinu površinu. Veliki projekat obnove Zemlje je zaustavljen, zbog otkrivanja vremeplova. Min je dobila priliku da da otputuje 2000 g.p.n.e. na obale Tigra i Eufrata, u drevnu Mesopotamiju. Pokušaće da sazna ko kontroliše tajne putovanja kroz vreme.

 

 

 

 

Flotsam by RJ Theodore

 

Ovo se čini kao zabavna stimpank avantura.

Kapetanica letačke ekipe, Talis, samo želi da ima ispravan brod i situ posadu. Kad se pojavi klijent sa masnim čekom, ona to vidi kao ruku spasa, te ne postavlja suvišna pitanja. Kada sa svojom ekipom otkrije drevni prsten, postaće meta gupe okultista, koji imaju veoma moćne saveznike. Talisino otkriće će izazvati ozbiljan sukob između tajnog društva, vanzemaljaca, a možda čak i nekih bogova.

 

 

 

 

The Tea Master and the Detective by Aliette de Bodard

 

Ova svemirska opera je smeštena u Pojas razbacanih bisera. Radnja prati Senkino dete, osetljivi transportni brod, koji je  otpušten iz vojske nakon traumatične povrede. Sad pronalazi svoj put proizvodeći droge za svemirske putnike. Neosetljiv i ekscentričan naučnik Long Čau traži telo za naučnu studiju. Ispostavlja se da je leš žrtva ubistva i to komplikuje situaciju. Brod je uvučen u istragu, tokom koje će isplivati tajne u vezi sa žrtvom i Longom Čauom.

 

 

 

Da li je dovoljno za ovaj put? Do sledećeg čitanja, uživajte u ovom lepom vremenu. Ponesite neku grickalicu, sedite ispod drveta, otvorite dragu vam knjigu, u štampanom ili elektronskom formatu i uživajte. A nije loše i da preko korica imate ispisano Bez panike…

Izvor