Naučna fantastika iz pera naučnika

Iako je teško definisati naučnu fantastiku na rigorozan način, jasno je da se naučna fantastika u velikoj meri bavila zamišljanjem dometa mogućeg. Svakako, pod mogućim u ovom slučaju se podrazumevaju dometi naučnog saznanja. Šta fascinantno može da se zamisli, shodno onome što znamo i da možemo da verujemo da postoji? Kako može tehnologija da menja naš život? Šta naučna otkrića govore o našem postojanju? Ovo su samo neka od pitanja koja daju ideje za tvorbu u ovom žanru spekulativne fikcije.

Shodno navedenom, nije čudno da su naučnu fantastiku, pored umetnika, u velikoj meri stvarali i oblikovali akademski obrazovani ljudi. Artur Klark je bio fizičar i astronom. Isak Asimov je doktorirao biohemiju. Robert Hajnlajnovo osnovno zanimanje je bila aeronautička inženjerija. Navedeni autori su samo neki od primera navedene konstatacije.

Ta tekovina naučne fantastike i dan danas traje, te je jedna od tvorevina iste zbirka po imenu „Science Fiction for Scientists“, čiji je izdavač „Springer“, a urednik Michael Brotherton. Cilj je bio da se okupe naučnici koji bi stvarali u ovom žanru. Javilo se 14 ljudi, koji su obrađivali teme vezane za vanzemaljski život, supernove, epigenetiku, kvantnu fiziku, zvezdani let, neuronauke, napredno računarstvo,…

Svaka od priča je imala dva dela. Prvi deo je bila sama priča, dok je drugi deo činilo naučno objašnjenje koje bi omogućilo bolje razumevanje naučnih zakona i teorija izloženih u delu koje je prethodno pročitano. Većina objašnjenja je dobro napisana, neka su čak i bolje napisana od samih priča. Doduše, postoje priče koje se posebno ističu, te će one biti spomenute.

Zbirku otvara priča „Down and Out“, ujedno, po mišljenju autora ovog prikaza, i jedna od najboljih priča u celoj zbirci. Priča govori o vodenom vanzemaljskom životu, koji teži da istražuje okolinu na načine koji nisu intuitivni ljudskom biću. Uprkos težoj terminologiji i predvidljivom obrtu, ova priča drži pažnju, odaje utisak kvalitetnog dela tvrde naučne fantastike i dobro objašnjava naučne zakone vezane za mehaniku fluida.

Posle prethodne dolazi „Tree of Life“. Stilski je verovatno najbolje napisana priča. Tema priče je vezana za ponovno pokretanje nastanka života na planeti koja izumire koristeći manipulisanje DNK i RNK kako bi se stvorili preduslovi za pokretanje svih procesa nužnih za nastanak i opstanak života.

Sledeća vredna pomena je „Turing de Force“. Stilski je izuzetno kvalitetno delo koje dobro imitira kako bi mašina komunicirala ili stvarala naraciju. Priča postavlja pitanje da li bi nas vanzemaljski život klasifikova kao inteligentan.

„Neural Alchemist“ je priča o biologiji i medicini koja daje naučno zasnovani nastanak zombija i zombi apokalipse. Jedna je od ređih priča sa razvojem likova u ovoj zbirci i dovoljno je napeta i zanimljiva da može sama da opstane.

Priča „Betelgeuse“ je većinom ispričana kroz komunikaciju između dve izvidnice koje koriste senzore da ispitaju zvezdu navedenog imena i njenu okolinu. Zalazi u emotivni utisak vezan za prolaznost vremena i zvezda, protok materije i usamljenost usled utiska o ograničenosti postojanja tako veličanstvenih pojava kao što je crveni džin iz priče.

„Sticks and Stones“ je priča koja se odigrava na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). U pitanju je triler priča sa detaljnim i dobro osmišljenim zapletom. Doduše, postoje priče koje više podsećaju na pesmu u prozi, kao što je „Supernova Rythm“. Takve priče nemaju zaplet sam po sebi i služe kako bi se dočarala ideja lepim jezikom.

Na kraju, postoje i izrazito hermetične priče kao što je „Hidden Variables“ koje podrazumevaju da razumete koncepte čija su kratka objašnjenja, koja više liče na podsetnike, takva da bi vam bilo potrebno predznanje iz te oblasti za potpuno razumevanje poente.

Uzevši sve u obzir, čak iako ova zbirka nije prevedena na srpski jezik, vredi pročitati makar navedene priče, jer tvrda naučna fantastika (podžanru kojem pripadaju ove priče) i pored svoje povremeno zahtevnosti za razumevanje, može da ponudi veliko zadovoljstvo u proživljavanju ideja kojim se nauka bavi i koje nadalje stvara u svom istraživanju. Stoga, tople preporuke, iako, istina, postoje priče koje nisu na toliko visokom nivou kao što bi se očekivalo.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author