O mačkama i uvoznim knjigama, februar 2020.

Vuče nam se ovaj februar. Možda vi koji živite na visinama i ne pridajete tome neki značaj. Bole vas uši. E, pa mi koji smo u podrumskim prostorijama smo bolno svesni značaja februara. Kako? Vrlo jednostavno. Možda niste znali, ali februar je mesec mačaka i mačora. Svaki mačor u radijusu od deset kilometara je prišao našem prozorčiću i obeležio ga svojim specijalnim mirisom. Tako da ne znamo da li je gore da držimo stalno zatvoren prozorčić i da udišemo memlu i vlagu ili da ga odškrinemo i da mirišemo mačije urinarne i mošusne mirise. Osim toga, mačije privlačenje partnera (da ne kažem urlanje i zavijanje) me dovodi do sloma živaca. Prestajem da pričam o mačkama, jer će mi se onda naklatiti silni zaštitinci životinjskog sveta. Mnogo mi ide na živac ova politička korektnost. Kad smo kod mačora i mačaka, u ime nas iz podruma, želim da čestitam rođendan sledećim licima: Meri En Mobli, Lu Dajmond Filips, Majkl Džordan (uloga u Svemirskom basketu je vanvremenska). Možda vam je zanimljivo da je danas rođendan i Paris Hilton, kao i Ediju Šaranu. Možda i nije… Dakle, zanimljive knjige, koje nam stižu iz onih krajeva.

 

 

Iskušenik – Džejms Kambijas (The Initiate – James Cambias)

Usled demonskog napada, Sem Arkero je izgubio porodicu na najbrutalniji mogući način. Nakon tog nemilog događa, Sem pokušava da pronađe prave odgovore (nadam se da postavlja prava pitanja, ali bez obzira na to, odgovr će i dalje biti 42). Potraga ga dovodi do starca, koji će našeg heroja pedstaviti članovima Apkalu, drevnom magičnom društvu.  Ako želi odgovore, Sem će morati da se pridruži misterioznom redu. Međutim, nije to tek tako, dođeš i kažeš Ja bih uš’o. Mac malo. Red ima čvrsta pravila i drevne običaje, a sve se više čini da oni mogli biti odgovorni za pogibiju Semovih najdražih.

 

 

 

Traži se iskrena žena – Sara Gejli (Upright women wanted – Sarah Gailey)

Koliko se čini, u pitanju je svet koji donekle podseća na  Divlji Zapad. Glavna junakninja Ester („Ester, ja te volim“, kaže on.  „Volim i ja tebe, Ali mi smo četverac“, odgovara ona u jednom čuvenom domaćem filmu), koja je bežeći od ugovorenog i neželjenog braka, uskočila u bibliotekarski voz. Uh, u ove naše krajeve pod hitno treba uvesti nešto slično. Mada, kakve su nam pruge, bolje da je bibliotekarski kamion ili autobus. Vrlo brzo će biti jasno da su se Ester, ali i bibliotekari (čiji je posao da kroz nove teritorije distribuiraju odobrene knjige) našli u sred revolucije. Kada je stigla u kamp, negde u Juti, otkriva tajnu vezanu za jednog od izbeglica kog su dopratili. Naravo, to će samo povećati opasnost u kojoj se zatekla Ester.

 

 

 

Lavirinti moći – Džulijet Wejd (Mazes of Power – Juliette Wade)

Zamislite Pelsimaru, grad, koji je smešten u duboku pećinu. Gradom upravlja dvanaest porodica u skladu sa vrlo strogim kastinskim sistemom. Grad iz dana u dan nazaduje i samo im je još nedostajala epidemija, koja je destkovala stanovništvo. Čak ni dotadašenji vladar nije uspeo da se spasi. Sedamaestogodišnji Tagart je prinuđen da, u ime svoje porodice, uzme učešće u borbi za presto. Neprijatelji mu nisu samo pripadnici drugih porodica, već i sociopata u liku i delu Tagartovog mlađeg brata. Ima li ičeg lepšeg, nego kad udari brat na brata?

 

 

 

Kći tame – Marina i Sergej Dajčenko (Daughter from the dark – Marina & Sergey Dyachenko)

Roman napisan u četiri ruke, mmm, volem… Kada je spasio desetogodišnju devojčicu Alnu, Aleksej Igorevič Grimlaski nije očekivao da će mu se život promeniti iz korena. Devojčica sve vreme insistitra da ostane sa njim, stalno pričajući čudne priče o svom poreklu. Uporno tvrdi da traži svog izgubljenog brata. Njen plišani meda oživljava i pretvara se u opako čudovište, osujećući svaki pokušaj Alninog odlaska iz Aleksejevog stana . Pa vi posle kupujte deci plišane igračke, jao, vidi ga kako je mekan i sladak

 

 

 

Svetlosne godine – R. V. V. Grin (The Light Years – R.W.W. Greene)

Mnogo pre nego što se Hisako Saski rodila, njeni roditeleji su joj zakazali brak. Realno, to i nije loše, ne moraš da razmišljaš o tome, sve te čeka na gotovo, a imaš koga da kriviš, ako se ispostavi da druga strana nije normalna(što je i najčešće scenario). Izabrani mladoženja je Adem Sedik, inžinjer, koji radi na porodičnom svemirskom brodu. U zamenu za brak, naša heroina će dobiti skupo školovanje(Vidiite li kako se žrtvuje za obrazovanje? A vi posle nećete da učite jer vas mrzi da odete do fakulteta i uzmete knjigu u ruku…). Tokom odrastanja, Hisako prihvata ugovoreni aranažman (verovatno je zaključila da je smaranje izlaziti, tražiti odgovarajućeg muškarca, da bi shvatila da je pogrešan. A i dobar fakultet košta gomilu love… ). Čini se da će fizika koju mora da savlada, pomoći da se potpuno izmeni ljudska istorija. Odškrinuće vrata brzinama većim od brzine svetlosti. Pogona na loše vesti ili beskonačnu verovatnoću?

 

 

Neizgovoreno ime – A. K. Larkvud (The Unspoken name – A.K. Larkwood)

Osorve je sveštenica jednog plemena Orka. U sklopu njenih verskih dužnosti je pentranje po svetoj planini, odlaženje u Hram Nepoznatog, gde treba da bude žrtvovana(u nekom trenutku). Kada stigne taj dugo očekivani dan, čarobnjak Beltandros Setenal nudi sveštenici potpuno novu i drugačiju sudbinu. Treba samo(!!!) da ode sa njim u grad Tlantot, gde će čarobnjak tražiti da mu se vrati oteti presto. Osorve vredno i marljivo trenira da postane lopov i ubica – puko oružje koje će čarobnjaku pomoći u njegovoj borbi za presto.

 

 

 

Poslednji osmeh Sander Sitija – Luk Arnold (The Last Smile in Sunder City – Luke Arnold)

Glumac Luk Arnold se oprobao i kao pisac. glumio je u seriji Crna jedra(Black Sails). Nisam gledao seriju, ali se čini da bi mogla biti zanimljiva. Glavni lik knjige je Feč Filips privatni detektiv, koji pokušava da sastavi svoju raskomadanu prošlost u gradu razorenom magijom. On je kao vojnik učestvovao u užasnom ratu (nije li svaki rat takav?) u kom je magija izvučena iz stanovnika, kao i iz samoog sveta. Jasno vam je da je takav postupak morao dovesti do zastrašujućih posledica. Našeg čoveka je unajmio direktor jedne škole da im pronađe nestalog profesora. Eto kako u nekim školama ipka brinu o svom nastavnom kadru. Ispostaviće se da je u pitanju tristogodišnji vampir i da je u pitanju sam mali deo jedne velike spletke.

 

 

Gospodar tuga – Džastin T. Kol (Master of Sorrows – Justin T. Call)

Akademija Šanbalu je sakrivena od svih, osim onih određenih da vide istu. Vekovima unazad na Akademiji se izučava magija. Učenici uče kako da nađu i ukradu magične predmete, sa  namerom da spreče njihovu zlouptrebu. Čini se da je nastavni program donekle drugačiji nego na Hogvortsu. Anev de Bret, jedan od studenata, želi da postane Avatar – ratnik-lopov, zadužen za najzahtevnije misije. Dobro je, već sam pomislio da bi da postane visoki plavi tip. Da sve ne bude isuviše lako, Aneva sputava prošlost. Rođen je kao sin, opakog boga po imenu Keos.  Ta činjenica je obeležila mladog momka i ko zna kako bi se završilo, da ga od sigurne smrti nije spasio Sodar, drevni sveštenik. Ceo život se trudio da sakrije svoje poreklo. Međutim, sad kad je u školi, oseća potrebu da prihvati svoju pravu sudbinu.

 

 

 

 

Fina – Nino Sipri (Finna – Nino Cipri)

Za kraj ovomesečnog pregleda, jedna novela. Znate, to je ono što je suviše dugačko za priču, a suviše kratko za roman. Bez obzira na dužinu, čini se kao da je ovo zabavna priča. U prodavnici švedskog nameštaja, koja zapanjujuće podseća na Ikeu, interdimenzionalni portal je uvukao vremešnog kupca.  Dvoje prodavaca, Ava i Žil, će morati da i sami uđu u portal, ne bi li spasili nesrećnog dekicu. Na svom putu će se sresti sa mesožderskim nameštajem, dvojnicima i naravno, ličnim problemima i nesavršenostima. Iščašeno…

 

 

 

 

Eto, stigosmo do kraja i ovog najkraćeg meseca u godini. Jesam li spomenuo da nas i dalje gnjave mačori i mačke? Ako imate neki predlog kako da ih se rešim, javnite mi. Mi ćemo se truditi da održimo i dalje naše položaje, mirno i BEZ PANIKE.