Skrovište – Masasumi Kijazaki

Mange, mange, mange… Bili njihovi ljubitelji ili ne, mora se priznati da su obogatile naše stripsko tržište. Izdavači su videli profit u izdavanju mangi, najrazličitijih žanrova, pa su se i oni koji nisu okrenuti i naklonjeni devetoj umetnosti otisnuli u ove vode. Ipak ne može se poreći da je Darkwood, pokrenuo taj trend i da smo zahvaljujući njemu dobili neke poznate naslove poput Naruta, One Piece, Napada titana, Beležnice smrti, Duha u oklopu, Ubice demona i Berserka. Takođe su nas upoznali sa Đunđi Itom i njegovim košmarnim svetovima i sa nestrpljenjem čekam objavljivanje ostalih njegovih radova. Sada se na naše tržište pojavio još jedan (nama) novi mangaka čiji prvi rad sam čekao sa velikim nestrpljenjem. 

Masasumi Kakizaki (Masasumi Kakizaki), reč o žanrovski raznovrsnom i talentovanom mangaki čiji mi se rad posebno dojmio kada sam malo o njemu i njegovim radovima počeo da istražujem. Njegovo najpoznatije delo je drama Rainbow: Nisha Rokubo no Shichin na kome je sarađivao sa Džordžom Abeom (George Abe), nekadašnjim tj. bivši pripadnik Jakuza. Za ovu mangu objavljivanom u 22 tankobona, su osvojili Šogakukanovu nagradu, što je jedno od najvećih priznanja u svetu mange. Zatim su nakon nje usledili horor – Skrovište (Hideout) objavljen u jednom tankobonu, vestern Zelena krv (Green Blood) objavljen u pet tankobona i Bestijarius (Bestiarius), alternativna istorija Rimskog carstva sa mitskim bićima objavljena u sedam tankobona. Kako nas je Darkwood prvo upoznao sa Skrovištem red je da o njemu najpre kažem par reči.

U centru ove psihološke horor mange je bračni par koji na odmoru pokušava da izgradi narušeni odnos nastao nakon tragične smrti njihovog deteta. Suprug Seići Kirišima, nekada uspešni pisac i porodični čovek, isplanirao je ovo putovanje kako bi ubio svoju ženu i započeo život iznova, kriveći je za sinovljevu smrt. Ne sluti da će i sam upasti u noćnu moru koju nije mogao ni da zamisli.

Sama ideja nije loša, ali je realizacija morala biti mnogo bolja. Priča je imala potencijala da se razvije u eventualno još jedan tankobon, ali je autor ipak odlučio da je sa ovih devet poglavlja završi u jednom tankobonu. Likovi su mu uglavnom suviše stereotipni. Nekada uspešni čovek koga tragedija tera u ludilo, tu je i njegova sebična žena koja zapostavlja svoju porodicu zarad ispunjenja svojih hirova i glavni antagonista koji je po meni trebao da dobije malo više prostora. Ipak moram da pohvalim Kakizakijev napor da nam, kroz flešbekove, predstavi Kirišimin mentalni sunovrat u čemu je zasigurno uspeo. Ova priča predstavlja zanimljivu mešavinu Isijavanja i Pogrešnog skretanja i žao mi je što nije dovedena do savršenstva. U pogovoru je i sam autor napomenuo da je King znatno uticao na njegov rad pa je trebalo da uloži više truda.

Ako je scenario slaba karika, crtež je definitivno uspeo da ga nadmaši i podigne priču na viši nivo. Kakizaki je majstor detaljnog prikazivanja ljudske fizionomije i tegobne atmosfere. Koristeći tamniji stil. crtež mu više obiluje nijansama crne i sive. Pošlo mu je za rukom da dočara u određenim panelima i klaustrofobični osećaj kroz prikaze unutrašnjosti pećine i mračnih noći u kojima se odvija veliki deo radnje. Verujem da ćete i sami biti impresionirani njegovim crtačkim umećem.

Darkwood je ovu mangu objavio u septembru prošle godine premijerno pred Sajam knjiga. Ubrzo su posle nje svetlost dana ugledali Zelena krv i Bestijarius tako da se nadam da u skorijoj budućnosti, možemo očekivati i Rainbow, iako bi ova manga bila daleko veći projekat nego sve navedene.

Što se tiče Skrovišta preporučio bih da ga svakako pročitate, ništa ne možete da izgubite, a možete da obogatite svoju kolekciju jednom mangom sa sjajnim artom. Radi kompletnog ugođaja preporučujem da je čitate po slabom svetlu tokom kišnih noći. A ako vam se svidi onda prionite na njegove ostale radove koji su dostupni kod nas.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author