Šonen na kub

 ŽANR: akcija/naučna fantastika

ORIGINALNI NAZIV: Sweet Konkrete

IZDAVAČ ZA REGION: Lokomotiva

MANGAKA: Rudolf Balages/Senčiro

PREVODIOCI: Draško Roganović i Nenad Filipović

ZEMLJA: Francuska

GODINA IZDAVANJA: 2022

OCENA:

Prva manga u izdanju Lokomotive ili bolje reči manfra. To jest naziv je proizvod devedesetih godina dvadesetog veka, kada su se mange počele objavljivati i na francuskom jeziku, te upoznale francusko-belgijsku školu stripa sa japanskom izvedbom devete umetnosti. Naziv manfra je popularizovan 2005. godine na sajtu Kacuka, U narednom veku, ova vrsta stripa je doživela zlatno doba. U ovom periodu su se počele objavljivati i na srpskom jeziku. Među njima su Radiant i Vakfu, koje je ne tako davno počela objavljivati izdavačka kuća Najkula. I sada Lokomotiva uplivava u vode francusko-belgijske mange.

Strogo uzevši i hronološki govoreći, popularnost japanskog stripa u Evropi počinje još osamdesetih godina kada su počele da izlaze Akira i Zmajeva kugla. Godine u kojima svet počinje da ubrzava život tehnološkim dostignućima, pa je manga dobila šansu i na kontinentima van Azije. Deveta umetnost je evoluirala i dala šansu novim stilovima tako rasprostranjujući japanski strip, strip novog doba. To je postao time što je brz poput interneta i odaje utisak neprekidne zabave. Ali ne treba se zavaravati površnim utiscima, ima mnogo mangi koje mogu stati na crtu bilo kom evropskom stripu bez bojazni da će biti posramljene ili nižeg kvaliteta od bilo čega nastalog u Evropi.

Rudolf Balages/Senčiro – mladi francuski mangagaka. Nakon ranog upoznavanja s japanskom animacijom kroz serije kao što su Pokémon, Olive and Tom i Yu-Gi-Oh!, rano je počeo crtati iz hobija, s ambicijom da će se jednog dana baviti stripom. Između srednje škole i završetka studija, naslikao je čak 500 stranica i skicirao prve ideje svog budućeg manga serijala. Kao slobodni autor postupno se probijao u svet izdavaštva, što je dovelo do objavljivanja Sweet Konkrete kod izdavača Kana.

Plahovita i hirovita detektivka otkriva da joj je otac možda živ i kreće u ozloglašenu Citadelu da raskrinka tajnu. U tome joj pomaže nadređena u policiji Azurnog Neba. Dolazi u posed očevog pištolja, koji je sve samo ne običan. Od tog momenta kreće sulud niz događaja i plejada likova prodefiluje scenom brzinom Lamborginija. Mnogi su upečatljivi i menjaju joj percepciju dok se skupa bore sa vlastima, bandama i magijom citadele. Verovatno ovim nismo rekli ni izbliza dovoljno, ali sve ispričano preko ovoga bi već kvarilo užitak čitanja ovog adrenalinom nabijenog štiva.

Ovo je šonen na kub, gotovo primer odrednice i to veoma dobar. Pogotovo se odnosi na središnji tankobon u kom je izražena brzina odvijanja radnje sa popriličnim odsustvom dijaloga, ali istaknutim emodžijima. Ne možemo ih drugačije nazvati, pošto se to preuveličane emocije, autor je verujemo mnogo više pod uticajem animea negoli mangi, jer do sada nismo videli ovoliko istaknute ’osećaje’ odnosno iskazivanje emocija na takav način, u stripu. Što je fin dodatni šmek za mlađu publiku, onim starijim će ova novina takođe biti zabavna. Iako je priča završena mnogo je neodgovorenih pitanja ostalo, ali jasno je u potpunosti da je ovo tek prva trilogija u serijalu. Crtež je na momente natprosečan, no kao da je u pojedinim trenucima preforsiran. Zanimljiv je dodatak u kom Senčiro priča o uredniku sa velikom dozom poštovanja. Čini se da je svuda urednik nadnaravno biće osim kod nas, trebalo bi da se menjamo poput junaka ove mange iz korena. 

Ukoliko volite šonene ovo je prava stvar za vas, ali ukoliko volite borbene šonene ovo je kao kec na deset. I pridodavanje kolekciji postaje neophodnost uz sve one emodžije ovog puta na vašem licu.

About Author