…za pod jednu šljivu

 

Ja, baksuza, božemoj… Pa taki se baksuz još nije rodio ovdi pod Cerom! I lepo mu rek’o ja da o’seče to trulo drvo. Neee! Nej’ ni da čuje! Iš’o on u škole pa misli može tako. Sam’ da odu i on i Milica kod oni’ njinih čak dole u Koceljevu, pa će da vidi.

 

                                                                 *

 

Ljudi moji, ta šljiva je izmeđ’ mene i Radenka, i ne pripada avliji nijednog od nas. Mal’ je na putu, ceo je Bukor oblazi i ne smu da joj priđu. Eto, vi’š da znaš ti koja je! Moj šljivik lep, uredan, ma, ni Radenkov nije loš, al’ovo veliko drvo što stoji ondi kod tarabe je kao njegovo, a guje se pod njim legu. Mislim se nešto, boktetvoj, ružiš šljivik i meni i tebi. Ka’em nemoj, poseci, on jok, ni da čuje. Veli još od doba njegovog nekog kurajbera to stoji tu… Pa sveca mu jebem…

I niš’, veli žena: „Ostavi se, Slavoljube, nisu tvoja posla.“ Ma, kako nisu, bre ženo, kad ta grdoba stoji pred avlijom. Ma, možda bi se Slavoljub i ostavio, čuješ ti mene, nego gmiže svašta okolo, ulazi pod korenje a ono potklobučilo, jama ispod. Mlatnem zmiju na pragu, evo zadnji uštap, lane kad je bio. E, u zimu! Ka’e žena ne valja se što sam je na pragu. Ma, jebem ti lepinju, šta se ne valja kad mi šarka u kuću zimi ulazi!? E, bi’je strevio da mi je deda rođeni! A naraslo neki’ akrepa tu što se muvaju, pa se jedu i sve oglodane kosti ostaju kraj tarabe. Ma, šta oglodane – očišćene potpuno! Aj’ da znaš šta su, no ne znaš, a sve se izelo izmeđuse… Mislim se, mislim, ‘ajde, kad satruli šljiva pa mu se svali na ogradu, sam će panjinu izvaditi. Jok – ovo truli, a ne pada – a nešto se mislim, ni tad je ne bi izvadio.

Na proleće se ja približim drvu – e, a Radenko ga zaobilazi a ne da, pa ne da, da se seče – kad ono nikli bre neki repovi. Ma, ‘ajd’to, nego dobila fleke po kori. I paz’sad – kad se mart navršio, oljušti koru drvo, jebeš mi sve! ‘Ej… ma, da – ma, ko zmija!!! Kad vam kažem, bre, kunem se i tebi i svima prisutnima! Usr’o se, nisam smeo mesec dana da priđem! I sad odem o ovoj zadnjoj mladini – liske ko da nisu z drveta, e, a boja im k’o boja u muve govnare. Ovoga mi krsta, bre, nije mi svraka mozak popila, Mirko…

Deder, sipaj još jednu… I čuj šta biva dalje.

 

                                                               *

 

Kuku, ljudi, da vam pričam… C! Jeste šljiva, jebogati, jeste, znam, Slavoljub samo o šljivi pa o šljivi! Aj’ baš da vidim da l’ bi ti pričo o čem’ drugom da je tebi ‘vako ko meni što je!

Šta, šta je bilo, odem jutros, ni svanulo nije… ni uštap onaj nije zašo… e, dole se spustim do moji’ šljiva da vidim da l’ ću i’ kupiti sutra-preksutra. Vidim onu Radenkovu, trulu, nadvija se nad ogradom i nad oni’ par moji’ ko neka orlušina, božmeprosti. E, to trulo, a naraslo, boktevido! I što je naraslo, neg’ se liske provide, i ZUJI! Jeste, zuji! Ma, nisam pijan, ni bunike jeo, nego zuji, jebogati!

A šljive na drvetu, da vam pričam… Ma, saj’ d’idemo da vam poka’em! Žute s crtama, ko stršljeni! Ma, sa’š da vidiš… Ko sere? Ubolo mi u ruku, krv ti jebem! Vidi!

Aha! Aha! I posle Slavoljub lud. Posle Slavoljub pijan…

 

Ja ka’em Radenku da mi to vadimo! Jok! Veli ne interesuje ga da vidi, šljiva je uvek bila normalna, sad sam ja naš’o da serem i bunaram i da bulaznim… ka’e on meni „izmišljaš“, ja ruku, a on ne gleda uopšte, pa još veli sam si se ubo… Kako sam se mogo sam ubosti, vidi ovo plavo i ovaj žut gnoj i ove crvene guke okolo! Ja, baksuza, božemoj… Pa taki se baksuz još nije rodio ovdi pod Cerom! I lepo mu rek’o ja da o’seče to trulo drvo. Neee! Nej’ ni da čuje! Iš’o on u škole pa misli može tako. Sam’ da odu i on i Milica kod oni njinih čak dole u Koceljevu, pa će da vidi.

Ma, ko pregoni?! Dođite da vidite, ‘lebac vam poljubim!

 

Ja velim da mi to isečemo i izvadimo panj… ma, čim ovi odu. Kak’o je ono drvo, možda ćemo ga ceo dan rgati i čupati. Evo, vidi kak’o je! Prokletinja! Ubij ti mene pa me popišaj ako ovo uopšte više liči na šljivu.

 

                                                                 *

 

Ženoo! Ženoooo!!! Draginja, more!!!

 

Šta bre šta se derem? Je l’ ti čuješ ovo? A? Aha, čuješ… E, pa odosmo u vražju mater svi! Jeste, baš u vražju mater!

Ma, kad smo prestrugali onu prokletu šljivu. To vrištalo k’o dete pa k’o svinja kad je kolju a onda k’o mačka koju gule naživo, Bogu plakati… Jeste. E, pa grane tukle, korenje za noge vatalo… Kad ti kažem! SLUŠAJEBOTBOG! Izginućemo, Draginja!

To? To ti je kuća, glupačo, upala u rupu! JESTE U RUPU! Jurim te po komšiluku kojekuda, dobro nisi u kući ostala… Ma, kad smo izvadili, a koren Miši Mićinom malom uvati i slomi nogu. I panj se raspade ko da je izgor’o. Jeste, u prah, odma’. Kad krenu neka ‘ladnoća i promaja iz rupe, jebemti, k’o da nije obična rupa. I raširilo se, ubi dvojicu. Da, Draginja, mrtvi načisto! Upalo u rupu i nestalo, nema ga. Onda još dvojica tako. Mi uvatili šturu, ono i popa uvuče, jeste pop je bio tu krstio se dok je gledo drvo, i ceo šljivik mi propade, ku’ćusad… Skiču krmače, padoše sa sve svinjcom, zinula rupa ko zna ‘di vodi. Zaledilo po sela. Jeste! Veli onaj mali što ga vepar uj’o, on ide u neke škole, da je u zemlji vrelo, pitam kako je onda zaledilo, a on će meni „jedino ako nema dna“. Vrag će ga znati kuda to ide. Ma, pocepa i njega. ĆU’DE, ŽENO, NEĆEMO NI MI NIKUDA! Sve će nas ta rupčaga proždrnuti. Puj! E, nemaš kome da se ispovediš, jebiga…

 

                                                                     *

 

Onaj što je reko da će svi Srbi pod jednu šljivu… e, pa pametan neki čovek. Samo nisam znao da ćemo u rupu ispod, ka’ tu šljivu izvadimo, i da ćemo tamo jer zabadamo nos ‘di ne treba, Draginja.

 

Autor: Relja Antonić