TV vodič kroz repertoar

Ova i prošla nedelja su zaista bogate premijerama novi sezona, tako da ćemo se fokusirati na sve njih, a pre svega na dugo iščekivanu sedmu sezonu Igre prestola. Pored nje, čeka nas i poslednja sezona serije Soj, kao i ovonedeljne premijere Apolo Gauntleta i Spasenja.

Došla je i zima
Tirion na posteru za sedmu sezonu Igre prestola

Još od 2011. godine, kada je počela sa prikazivanjem, Igra prestola je nestrpljivo iščekivana svakog aprila, ali ove godine se agonija produžila za čak tri meseca. Prva epizoda serije je nazvana Zima dolazi, ali je prošlo šest godina dok se proročke reči kuće Stark nisu ostvarile. Da bi sedmu, sezonu koja dolazi snimili sa snežnim pokrivačem i tmurnim vremenom u kadru, produkcija je morala da se odloži prošle godine.

Kako je Martinovo pisanje vrlo ažurno, serija je uspela da prestigne radnju knjiga već u šestoj sezoni, iako je počela sa snimanjem petnaest godina nakog objavljivanja prvog romana u serijalu. Stoga, dosta elemenata šeste sezone pripada planiranoj, još neobjavljenoj šestoj i sedmoj knjizi. Ipak, većina materijala u obe sezone nije vezana za romane, pošto su se radnje u ova dva medija razišle u poslednjim sezonama.

Snimanje se odvijalo u tri zemlje, Severnoj Irskoj, Španiji i Islandu, a ovaj put se Hrvatska ne nalazi na spisku. Glumcima koji tumače uloge pet glavnih likova, Piter Dinklidž, Nikolaj Koster-Voldo, Lina Hidi, Kit Harington i Emilija Klark, istekao je ugovor na kraju šeste sezone, tako da su se vratili na pregovarački sto. Za petu i šestu sezonu su dobili veliku povišicu, tako da su zarađivali do trista hiljada dolara po epizodi, ali to se ne može ni porediti sa novcem koji im sleduje za poslednje dve sezone. U junu prošle godine je prvo javljeno da će dobiti povišicu od dvesta hiljada, tako da im sleduje pola miliona dolara, ali je kasnije potvrđeno da pregovori ponovljeni i da im sleduje 1.1 milion dolara po epizodi. To ih stavlja na listu najplaćenijih glumaca u serijama koje se trenutno prikazuju, čime su nadmašili milionske plate Štrebera. Suma je još veća kada se uračunaju procenti od prodaje prava i mogućeg ponovnog prikazivanja serije, tako da dostiže čak dva miliona po epizodi.

Što se tiče novih lica, krajem avgusta prošle godine je javljeno da će se Džim Brodment priključiti ekipi sa značajnom ulogom, a Semovog brata Dokona Tarlija će tumačiti drugi glumac, Tom Hoper, koji će zameniti Fredija Stromu. Iako je pauzirao u šestoj sezoni, Mark Gatis se vraća u sedmoj, u ulozi Tajha Nestorisa. Najavljena su i gostovanja nekoliko muzičara, a pre svega Brenta Hindsa, člana hevi metal benda Mastodon, koji se već pojavio u petoj sezoni.

Kada je Igra prestola obnovljena prošle godine, kreatori serije su najavili da do kraja planiraju samo trinaest epizoda, te je kasnije potvrđeno da će ih sedma sezona imati sedam, dok  osmoj ostaje njih šest. Ipak, skoro sve epizode ove sezone će biti duže od proseka (55 minuta), sa izuzetkom četvrte koja će imati 50 minuta. Poslednje dve će biti najduže od svih do sada prikazanih, pretposlednja 71 minut, dok će poslednja uzeti čak deset više, te će trajati 81 minut. Prva epizoda sezone je nazvana po originalnom uporištu kuće Targarjen, Zmajev Kamen, i biće prikazana 16. jula.

Večita noć Giljerma Del Toroa

Giljermo Del Toro je još 2006. godine predložio televizijski horor, priču o realističnim vampirima, američkoj televijskoj kući Fox, ali je od realizacije odustao kada mu je zatraženo da od iste napravi komediju. Po preporuci svog agenta, odlučio je da priču ispriča u dužoj literalnoj formi, ali kako, po sopstvenom priznanju, nije toliko vešt u pisanju stilom koji je zamislio, predložio je Čaku Hoganu, autoru Princa lopova (adaptiran u film Bena Afleka, Grad lopova), da zajedno pišu, na šta je ovaj pristao. Prva knjiga u trilogiji, Strain, kod nas prevedena kao Soj, u izdanju Čarobne knjige, izašla je 2009. godine, da bi u naredne dve godine izašle i Pad i Večita noć.

Već nakon što je Soj objavljen, bilo je zainteresovanih za televizijsku adaptaciju, ali je Del Toro ponude odbio, pošto je plemenito odlučio da ne želi da ekranizacija dela utiče na ostatak trilogije. Nakon što je Večita noć izašla iz štampe, Del Toro i Hogan su seli da razgovaraju sa svim zainteresovanim televizijskim kućama, a na kraju su odabrali FX, zato što je htela da što vernije prati dešavanja u knjizi, kao i da je ograniči na tri do pet sezona. Prve dve knjige bi bile obrađene u po jednoj sezoni, dok bi treća bila podeljena između treće i četvrte.

Del Toro je trilogiju zamislio u stilu Mesta zločina, proceduralne priče sa preciznim jezikom, što bi joj dalo utisak realizma, po ugledu na Stokerovog Drakulu, koji je bio vrlo moderan i realističan u kontekstu vremena u kome je pisao. Kada je došlo do adaptacije u seriju, Del Toro je odlučio da zadrži taj realizam i na malom ekranu, ali sa malo više stilizovanja u odnosu na Mesto zločina. Samo postavljanje kamere i snimanje bi trebalo da podsećaju na dokumentarni stil, dok bi izgled serije davao taj neohodni dodir stilizovanja. Kako bi serija odmicala, stil snimanja bi sve više podsećao na horor, sa mekšim pokretima kamere, više napetosti i oslanjanja na momente koji se oslikavaju horor atmosferu, što bi na kraju dalo mešavinu koja nije toliko prisutna u modernim ostvarenjima.

Prve tri sezone su već prikazane, a sada nam sleduje poslednja, četvrta. Priča je standardno apokaliptična, sa virusom koji se širi i pretvara ljude u bića žedna krvi, dok mala grupa naučnika pokušava da spasi sebe, svoje porodice i grad od predstojeće propasti. Kasnije se upoznajemo sa prirodom pretnje i ličnostima koji iza nje stoje, te dobijamo veliki rat između dve rase koje ne mogu da žive zajedno na ovom svetu.

Četvrta sezona sadrži deset epizoda i počinje sa prikazivanjem 16. jula.

Međudimenzijski policajac

Pol Kesidi je policijac sa Zemlje koga je zli naučnik dr Benajn (benigni na engleskom) transportovao u drugu dimenziju. Tu on preuzima ulogu Apola Gauntleta, superheroja koji se bori protiv sveprisutnog, a nekad i nepostojećeg zla. Svoje ime duguje čarobnim oklopnim rukavicama sa kojima razgovara kada ima neku dilemu. Svet u kome se obreo predstavlja srednjevekovno feudalno društvo, ali sam Apolo voli da podseti da dolazi iz modernog doba brojnim pozivanjima na popularnu kulturu, što je sasvim prikladno komediji koja i karikira ranija ostvarenja ovoga žanra.

Apolo Gauntlet je isprva nastao kao internet serija koji je kreirao kanađanin Majls Longlua za Jutjub kanal Rug Burn, ali ju je u martu ove godine preuzeo Adult Swim kao jednu od dve originalne serije planirane za ovu sezonu. Prva sezona ima šest epizoda koje su prvo bile dostupne na sajtu sedmog jula, dok je svoju premijeru na televiziji doživela 9. jula 2017. godine.

Put ka spasenju

Pre nekoliko meseci smo u vestima spomenuli buduću seriju Spasenje (Salvation), povodom kastinga jednog od glavnih likova. Sada je došlo vreme za premijeru prve sezone, koja je zakazana za sledeću nedelju. Kreatori i scenaristi Spasenja su Liz Kruger i Krejg Šapiro, dvojac koji stoji iza dobro ocenjene serije Neophodna grubost, kao i filmova Avanture u Parizu  i Ćutaćemo kao zalivene, a glavnu ulogu tumači Ijan Entoni Dejl (Mortal Kombat: Nasleđe), potpomognut Denisom Buskaresom (Kvantiko), Santijagom Kabrerom (Transformersi: Poslednji vitez) i Dženifer Finigen (Tiranin).

Priča se uglavnom fokusira na iščekivanje budućeg udara asteroida u Zemlju, dramu koja to prati i pokušaje da se moguća apokalipsa spreči. Jedan diplomac MIT-a i tehnološki genijalac  otkrivaju asteroid koji će se za šest meseci naći na Zemljinom putu, i moraju da ubede zvaničnike da im veruju, a prva na spisku je niža zvaničnica Pentagona.

Prva epizoda nove serije je prikazana 12. jula, a sezona ih sadrži trinaest.

https://www.youtube.com/watch?v=VvJRTIRzW2E&ab_channel=TrailersPromosTeasers

Zabava za mališane

Dvadeset i prvi jul donosi premije dva fantazijska ostvarenja za one mlađe, koje ćemo ovde ukratko prikazati.

Prvo je televizijski film Potomci 2, nastavak takođe televijskog filma Potomci u produkciji Diznija. Priča prati ekipu zlikovaca, decu najpoznatijih negativaca čuvenih Diznijevih crtaća, Mel (Grdanina kćerka), Karlosa (Kruelin sin), Džeja (Džafarov sin) i Ajvi (kćerka zle kraljice), koji žive sa svojim roditeljima na ostrvu u kome je magija blokirana, dalje od ostatka civilizovanog sveta. Ben, sin Lepotice i Zveri, odluči da dopusti da četvoro potomaka iz ovog zatvora dođe na njegov dvor da bi ih odvojio od uticaja njihovih zlih roditelja. Naravno, negativci imaju zlokobne planove i iskoristiće svoju decu za iste, sve dok se ona ne nađu pred sopstvenim izborom između dobra i zla.

U drugom delu deca uče da se nose sa svojim izborom, a pojavljuju se i tri nova lika – Uma, Ursulina kćerka, Hari, sin Kapetana Kuke i Gil, Gastonov sin.

Niko je poslednji od ljudske vrste u svetu tame. Koristeći svoj mač svetlosti, on mora da se bori protiv mraka da bi vratio svetlost u kraljevstvo, krećući u pohod na Ukleti vulkan. Usput stiče dobre prijatelje, ali moćne neprijatelje, istovremeno otkrivajući tajne iz sopstvene prošlosti. Ova serija, Niko i mač svetlosti, u produkciji Amazona, već ima jednu sezonu, a sleduje nam i druga, 21. jula.

Za ovu nedelju bi to bilo sve, a vi samo ne zaboravite da na putovanje kroz svet malih ekrana ponesete peškir, i samo – BEZ PANIKE!

Do sledeće nedelje, pozdravlja vas vaš Vodič.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *