TV vodič za autostopere

Jeste li se prepali? Priznajte da vas je oblio hladni znoj jer doza svježih vijesti iz svijeta filma nije došla na vrijeme kako smo vas navikli? Obuzela vas je groznica i tresli ste se kao list na vjetru, ha? Znamo. Sve znamo i sve vidimo. Šta da vam kažem? Malo su nas izbacile iz ravnoteže pripreme za predstojeću Novu godinu, ali obrišite suze sa lica jer dolazi nova doza vaše omiljene droge. Vijesti iz svijeta TV serija.

Regeneracija doktora br. 13

Zvuči kao dobar naziv neke priče, zar ne? Moglo bi se tako i reći s obzirom da se zaista radi o regeneraciji poznatog televizijskog putnika kroz vrijeme, Doktora, koji putuje kroz vrijeme u svojoj telefonskoj govornici i konačno se nakon svojih 12 inkarnacija u tijelima srednjevječnih muškaraca konačno pojavljuje kao žena.

Za one koji nemaju blage veze o čemu sada pričam i sve im ovo djeluje kao brbljanje nekog tipa na ludim gljivama, radi se o televizijskoj seriji Doktor Hu, koja je tokom godina stekla kultni status i prikazuje se od 1963. uz povremene manje pauze. Iako je ideja o ženskom Doktoru bila prisutna i ranije kod scenarista, na taj korak su se odlučili tek ove godine kada je u Božićnoj specijalnoj epizodi Džodi Vitaker preuzela ulogu od Pitera Kapaldija.

Džodi Vitaker pored TARDIS-a

Šta ovo znači za ljubitelje serije? Po svemu sudeći, ništa dobro. Svi pravi ljubitelji serije znaju da se Doktor može regenerisati samo 12 puta, što znači da je 13. inkarnacija ona posljednja. Hoće li Džodi zaista biti posljednji Doktor ili će scenaristi smisliti nešto da nastave dalje sa serijom, ostaje da se vidi, ali vjerujem da se neće moći izvući iz ove zamke, koju su nekad davno sami sebi postavili.

Mrak se vraća

Ove godine je Netfliks na tržište izbacio svoju prvu originalnu seriju iz njemačkog govornog područja po imenu Mrak. Isprva nazvana kao njemački odgovor na Čudnije stvari te kao mješavina Čudnijih stvari i kultnog Tvin Piksa, Mrak se ipak pokazao kao sam svoj proizvod. Bolji od Čudnijih stvari, ne toliko bizaran kao Linčov Tvin Piks.

Žuta kabanica, mračno grotlo. Nedostaje još samo klaun i crveni balon

S obzirom da se serija pokazala kao veliki uspjeh, i kod kritike i kod publike, a i ono finale serije, koje nam je odgovorilo na neka pitanja, ali i ostavila neka nova, bio je i red da se zvanično odobri druga sezona. Autori serije, Baran bo Odar i Jantje Frise nam obećavaju još više za drugu sezonu, a nama ostaje da čekamo jer datum još uvijek nije objavljen i vjerovatno neće zadugo biti. O samoj seriji ćete moći uskoro više pročitati na našim stranicama.

Povratak korjenima

Sjeća li se neko 1994. i Zvjezdane kapije? Da, toliko sam mator da se sjećam toga. Bio je to veoma zanimljiv film iz glava Dina Devlina i Rolana Emerika s Kurtom Raselom i Džejmsom Spejderom u glavnim ulogama. Već 1997. je napravljena serija Zvjezdana kapija SG-1 s Mekgajverom u glavnoj ulozi. Serija je bila nastavak filma, a tokom godina smo dobili još nekoliko serija, knjiga, video igara i stripova, što znači veliku količinu love, ali ne za nas već za ljude koji stoje iza toga.

Prepoznatljiv pejzaž iz prvog filma

Nakon što je 2011. ukinuta Zvjezdana kapija Univerzum, posljednja serija u nizu, bilo je zatišje, ali Zvjezdana kapija se vraća u seriji o samom porijeklu zvjezdane kapije i bit će prequel filma. Priča će biti smještena u vrijeme iskopavanja zvjezdane kapije, uključivat će naciste i mlađu verziju Ketrin Langford, kćerku profesora Langfora koji je otkrio kapiju.

MGM u prvoj sezoni donosi deset epizoda u trajanju od po deset minuta i bit će prikazane samo na stranici Stargate Command, digitalnoj platformi koja će se ticati svega što se tiče franšize.

 

Del Toro se vraća na male ekrane

Nakon što je završio svoju seriju Soj, Del Toro se vraća na male ekrane s novim projektom. Ovaj put je riječ o mračnom fantastičnom noar trileru po imenu Ulica Karneval (Carnival Row), gdje serijski ubica ubija po neo Viktorijanskom Londonu. Nakon što se London napuni mitskim stvorenjima, koje su izbjeglice iz svoje ratom napaćene zemlje, tenzije rastu, a serija nerazjašnjenih ubistava ih samo pojačava.

Del Toro je u seriju pretvorio scenario Trevisa Bičama, koji već odavno kruži Holivudom, ali nikako da uđe u produkciju, a pošto su njih dvojica već sarađivali, Del Toro mu je odlučio pomoći. Premijera se očekuje 2019. godine i prva sezona će imati 8 epizoda. Od glumačkih imena, zasad su poznati Orlando Blum, Kara Delavinj, Džejmi Heris i Endrju Gover. Serija zvuči veoma interesantno, a sudeći po uključenim imenima, ne sumnjam u ono što će nam biti isporučeno.

Istina je svuda oko nas. Opet

Omiljeni par FBI agenata se vraća na male ekrane. Molder i Skali su završili snimanje 11. sezone ultra super sega mega popularnih Dosjea X i već u januaru nam dolaze na male ekrane. Iako je 10. sezona bila hit po pitanju gledanosti, gledatelji nisu bili pretjerano zadovoljni sa novih 6 epizoda.

Poznata lica i Onaj Koji Ne Gasi Cigaru

Tvorac serije, Kris Karter je rekao da će se pozabaviti stvarima na koje je bilo kritika i da će u 11. sezoni biti ispravljene. Molder je na kraju 10. sezone ostavljen u lošem stanju dok Skali gleda u nebo i traži istinu, a po foršpanu 11. sezone izgleda da će se sve vrtjeti oko potrage za njihovim izgubljenim sinom, Vilijamom i da ga ne traže samo oni.

Šta nas još očekuje u novim Dosjeima X, ostaje da vidimo već 3. januara kada je premijera nove sezone.

https://www.youtube.com/watch?v=IRdrt8nPyy8

Nadam se da je ova doza vijesti malo ublažila krizu koju smo izazvali u vašim tijelima i da se sada lagano opuštate na krevetima i čekate nove epizode vaših omiljenih serija. Nova godina je iza ugla pa vam želim čestitati Novu godinu i poželjeti sve najbolje uz najljepše želje. Do sljedećeg čitanja, tamo negdje u mamurluku iza Nove godine, budite mi pozdravljeni.

1 thought on “TV vodič za autostopere

  1. Dobar je Toro, Soj mi se i kao knjiga vrlo dopao… Ikao vrlo volem Dosije X, ne znam da li da sa radošću čekam nove epizode…

Comments are closed.