TV vodič za autostopere

Sretna Nova godina, još jednom, dragi čitatelji. Prije svega, u ime redakcije AVKF-a vam želim sve najbolje i ostalo što ide uz to u predstojećoj godini, da pogledamo ove silne serije koje predstavljamo ovdje. Da mi ovo silno piskaranje ne bude uzaludno, je li? Nadam se da ste se svi oporavili od slavlja? Spremni da idemo dalje? Tužni ste što nema maratona Sam u kući? Strpite se. Dijeli vas još samo nekih 360 dana do sljedećeg. Ne tugujte. Idemo s novim vijestima u ovu novu godinu, pa krenimo.

Seksi Van Helsing se vraća

Keli Overton kao Vanesa Van Helsing

Ne, nisam mislio na bradatog, matorog Ejbrahama Van Helsinga, pogani mozgovi. Mislio sam na njegovu nasljednicu, Vanesu Van Helsing, koja se vraća u trećoj sezoni Van Helsinga na kanalu SyFy. Inače, serija je bazirana na istoimenom stripu, a smještena je u postapokaliptični svijet u kojem ratuju vampiri i ljudi, a Vanesina krv je ključna s obzirom da vraća vampire u ljude.

S obzirom da je prva sezona bila posvećena Vanesinoj potrazi za nestalom kćerkom, nakon buđenja iz trogodišnje kome, a u drugoj je njena kćerka umrla nakon Vanesinog ugriza koji ju je trebao vratiti iz vampira u čovjeka, ostaje da se vidi u kojem će pravcu scenaristi ići.

Ovo je već druga serija nakon Nacije Z, koju SyFy produžava, a u iščekivanju smo i Prostranstva, kao i Martinovih Noćnih letača, kojeg je SyFy najavio.

Supermen prije Supermena

U posljednje vrijeme ne možete upaliti TV, a da ne vidite nešto iz svijeta stripa prebačeno na celuloidnu traku. Marvelu zasad ide puno bolje od njegovog glavnog konkurenta, DC-a, ali DC ne odustaje. Već u martu nam na male ekrane stiže nova serija iz DC-jeve radionice na čelu sa poznatim Dejvidom S. Gojerom pod imenom Kripton.

Kuća El, prizor iz serije

Svi oni koji su ljubitelji super čovjeka u odijelu od spandeksa, koji se preko dana bavi novinarstvom, znaju da je Kripton rodna planeta Kal-Ela zvanog Klark Kent zvanog Supermen. Radnja serije je smještena na tu planetu 200 godina prije samog rođenja Supermena i pazite sad ovo, glavni lik je Supermenov djed, Seg-El u dvadesetim koji se bori da povrati čast kuće El i spasi svijet od haosa i svog budućeg unuka.

Nešto slično je urađeno s Gotamom, koji je služio kao prequel Batmanu i njegovoj franšizi, gdje je glavni lik Gordon u ulozi mladog policijskog detektiva. Kako će ovaj izlet DC-a u svijet TV serija proći, ostaje da se vidi, ali ako su sa Smolvilom uspjeli nakucati 10 sezona, ne vidim razloga zašto ovdje ne mogu nakucati barem dvije.

Pa-pa, Skali

Džilijen Anderson kao Dejna Skali, crvenokosa fantazija štrebera i urotičara širom svijeta

Da, nažalost, nova sezona Dosjea X je i posljednja za Dejnu Skali, ljepšu polovicu FBI tandema zaduženog za kopanje po zabranjenim stvarima i otkrivanje istine, koja je svuda oko nas. Iako se nešto tako i očekivalo nakon gledanja desete sezone i najave jedanaeste, a i sama Andersonica je to rekla na početku godine, sada je i konačno potvrđeno. Skali se više ne vraća u Dosjee X. Da li to znači da neće biti 12. sezone? Teško je reći. Autor serije, Kris Karter je rekao da još uvijek ima dosje X priča za ispričati, a da li će stići, to je pitanje.

 

SyFy donosi novu sezonu straha

Poster treće sezone Kanala Nula

SyFy ne staje s produkcijama. Možda nisu toliko skupi, ali znaju biti efektivni i konačno su se uzdigli iznad onoga: „SyFy? Pa to je smeće.“ Creepypasta, internet fenomen koji je bljesnuo i zatekao mase, a radi se o horor pričama, legendama i slikama koje se kopiraju i lijepe širom interneta. Upravo taj fenomen je odlučio obraditi SyFy sa svojom antologijskom serijom Kanal Nula.

Svaka sezona serije je posvećena jednoj popularnoj creepypasti s interneta, a za treću sezonu, koja će nositi naziv Mesarov kvart, izabrana je priča Keri Hamond „Šume nestanka“. Priča prati djevojku Alisu koja se doseljava u novi grad i prati misteriozne stepenice koje se pojavljuju u najgorim gradskim četvrtima, da bi otkrila da nešto vreba građane.

S martom dolaze Nadzirači

Iako se gotovo ništa ne zna o HBO-ovoj adaptaciji poznatog stripa Nadzirači od Alana Mura i Dejva Gibonsa, osim da će je predvoditi Dejmon Lindelof, što i nisu neke dobre vijesti, kao i da će možda Džon Sena glumiti dr Menhetna, saznajemo da snimanje navodno počinje u martu ove godine. Kontradikciju toj vijesti je dao sam Lindelof na svom Instagram profilu, navodeći da još uvijek nije završio scenario za pilot. Marketing ili šta?

Likovi iz Nadzirača

Kako će to sve ispasti, pitanje je. Mur naravno neće dati svoj blagoslov, Snajderov film, iako ima podijeljenu bazu obožavatelja je sasvim solidna adaptacija stripa, a gdje će se tu utrpati Lindelofova vizija vidjet ćemo. On je već najavio neke promjene, a toga me je strah.

Mutageni, čudovišta i seks vol. 2

Hisričeva radi na seriji

Dobra vijest za pobornike Vješca. Naime, nakon što smo saznali da je vođa projekta adaptacije popularnog Vješca iz svijeta knjiga i video igara na male ekrane, Loren Šmit Hisrič, cijeli projekat ide punom parom naprijed. Ono što će obradovati većinu obožavatelja Bijelog vuka iz Rivije jeste da je Hisričeva ozbiljno shvatila cijeli zadatak te je na svom nalogu na Tviteru obećala obožavateljima da neće razvodniti materijal i da će ostati dosljedna originalnoj viziji mračnog svijeta Anžeja Sapkovskog.

Dva brata od različitih majki

Naravno, neki su već počeli da ostavljaju komentare na njenom nalogu i da izražavaju strah od adaptacije, ali treba je pustiti. Po svemu sudeći, dobit ćemo fenomenalnu seriju. A za ulogu Geralta, nekako su najglasniji za izbor Zeka Mekgovana iz Crnih jedara, što nikako ne bi bio loš izbor, zar ne?

 

Priča o igračkama koja to nije

Mikronauti u stripu

Ne, Priča o igračkama ne dolazi na male ekrane, ali dolazi nova ekranizacija linije igračaka. O povratku Ši-Re, sestre Hi-Men već smo pričali ranije, a sada najavljujemo Mikronaute u produkciji Hasbroa, koji bi nam trebali doći 2019. Podsjećanja radi, Mikronauti su bili igračke toliko popularne krajem ’70-ih i početkom ’80-ih da je Marvel otkupio prava na strip.

Konceptualni crtež iz crtane serije koja nas čeka 2019.

Riječi o seriji i filmu je bilo i prije, ali nikada nisu realizovani, a sada se radi i na jednom i na drugom. Da li će uspjeti, vidjet ćemo. Inače, radnja prati grupu vanzemaljskih istraživača koji dolaze u naš svijet u potrazi za Baronom Karzom i otkrivaju da su veličine akcionih figura. Serija će biti prilagođena uzrastu od 6-11 godina i naravno da ćemo je gledati i mi odrasli. Šta ste mislili?

 

 

Eto, svega ste pročitali. Od Vješca do crtane serije. Da, znam. Malo nam je širok dijapazon, ali šta se može. Iskali ste, eto vam ga. Hoćete fantastiku i još da birate u kojem vam obliku dolazi? E pa neće moći. Do sljedećeg čitanja i nekih, možda većih vijesti, budite mi pozdravljeni i ne zaboravite da smo u 2018. kad budete popunjavali dokumente.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *