TV vodič za autostopere

Pravit ćemo se da smo se družili prethodnu sedmicu i nastavit ćemo s novostima kao da se ništa nije desilo. Jer to je odraslo i odgovorno od nas, zar ne? E dobro, kad smo riješili taj problem slona u sobi koji se zove „kašnjenje s novostima“ (hej, ne gledajte me tako. Potrudit ću se za drugi put, obećavam 🙂 ) idemo dalje. U pokušaju spiranja ljage s našeg časnog imena, čekali smo da se nakupi više kvalitetnih vijesti kako bi vam podarili što više radosti. Jeste sad malo manje ljuti na nas? Sačekajte tek dok pročitate vijesti.

Konan ponovo jaše

Sada kada je Marvel ponovo uzeo kultnog barbarina pod svoje, radujem se mogućem novom filmu jer su prethodne tri adaptacije bile ljaga za Roberta Hauarda, njegvog tvorca. Jedino što podržavam jeste Džejson Momoa kao Konan, jer to je to. Mislim da bi čak i Hauard rekao, to je pravi Simerijanac.

Mačem i sjekirom preko mrtvih do trona TV serija

Sjećate li se možda serija Konan? Bile su dvije, animirana i igrana. Filmovi su za obje bili vrhunska djela dostojna svih nagrada ovog svijeta. Srećom po nas, ljubitelje lika i djela moćnog Simerijanca, Amazon je odlučio snimiti seriju o njemu. Pošto su već otkupili prava na Gospodara prstenova, a sada i na Konana, to dovoljno govori o tome koliko su se namjerili da obore HBO-ovu Igru prijestolja s trona (ironično, zar ne?). Jedina konkurencija bi im mogla doći u vidu Vješca, na kojem radi Netflix.

Rajan Kondal (Kolonija) i Voren Litlfild (Fargo, Sluškinjina priča) će voditi projekat, a Miguel Sapočnik, jedan od miljenika fanova naučne fantastike i fantastike, bit će jedan od redatelja koji će raditi na seriji.

Povratak Zmaja

Džef Bezos, vlasnik Amazona i Rand al Tor jašu na konkurenciju

Ne, nije riječ o novoj seriji o životu Brusa Lija već o projektu koji se kuha u kuhinjama Amazona, a o njemu se vrlo malo priča. Koliko još Zmajeva vam je poznato iz svijeta fantastike? OK, možda sam malo pretjerao s ovim pitanjem. Koliko crvenokosih mladića koji predstavljaju reinkarnaciju Zmaja poznajete? Da, u pitanju je Rand al Tor i grandiozni serijal od 14 knjiga Roberta Džordana, Točak vremena, koji konačno dobija svoju TV adaptaciju (ne, odbijam spomenuti ono zlo što se pojavilo u jednom trenutku na TV-u).

Zasad se ne zna ništa o seriji, osim da se radi na njoj. Gospodar prstenova, Konan, Kula tmine i sada Točak vremena? To samo govori koliko je Amazon ozbiljno shvatio svoj poduhvat gaženja konkurencije.

Potpuni raspad sistema

Naslovnica romana koja govori sve za sebe

Da Amazon misli ozbiljno, govori i činjenica da su se ozbiljno potkovali i u segmentima naučne fantastike, ne samo one epske. Potpuni raspad roman je Nila Stivensona iz 1992. složene radnje o hakeru Hirou koji raznosi pice (da, namjerno sam to napisao), a ostatak vremena provodi u virtuelnoj stvarnosti. Sumerska mitologija se isprepliće s politikom, kompjuterskim virusima i hakiranjem u ovom romanu.

Iako je od izlaska romana bilo više puta riječi o njegovoj adaptaciji, a filmski scenario je napisao i Džo Korniš, čovjek iza Napada na blok. Po riječima samog Stivensona, scenario je fantastičan, ali sada se Amazon prihvatio serije koju će producirati Korniš i Frenk Maršal. O više podataka, kada ih doznamo. Imamo krticu u Amazonu, ali o tome ni riječi.

 

 

Svemirske opere su ponovo u modi

Ako ste ljubitelji Zvjezdanih staza, Zvijezdanih ratova i sličnih svemirskih opera prepunih vanzemaljskih rasa i ratova s ljudskom rasom, radovat će vas vijest da se Amazon (ko bi drugi u ovom članku) prihvatio adaptacije serijala Kultura škotskog autora Ijana Benksa, koji nas je napustio 2013.

Sve knjige iz serijala

U pitanju je složen serijal od 10 knjiga. Prva, pod nazivom Razmisli Flebasu, izašla je davne 1987., a posljednja 2012. Hidrogenska sonata. Seriju će pisati Denis Keli, a produkciju će voditi zaostavština pokojnog Benksa. Zasad se ne zna više detalja.

Njegova mračna tkanja

Originalna trilogija bez četvrte knjige

Konačno, nakon godina čekanja, na male ekrane dolazi adaptacija hvaljenog serijala Filipa Pulmana. Već je od njega napravljen film, koji nažalost nije ni pola knjige, napravljena je pozorišna predstava, radio predstava, grafičke novele, a evo konačno i serija.

OK, nije još uvijek snimljena, nemojte odmah skakati od radosti. Od 2015. se šuška da se na njoj radi u BBC-u, ali konačno je na Tviter nalogu produkcije kuće Zloćesti vuk (Bad Wolf) izjavljeno da kreću u produkciju jer su završili rad na seriji Otkriće vještica.

Podsjećanja radi, scenarista će biti Džek Torn, a sam serijal knjiga je inverzija Miltonovog Izgubljenog Raja. Očekujemo više vijesti u narednom periodu.

Za kraj dolazi nešto iz svijeta Okruženih mrtvima, ako je nekome još uvijek do te serije. Naime, pošto živimo u politički korektnom svijetu, nekome je palo na pamet da bi se u seriji trebao pojaviti potpuno nag zombi. Iz kojeg razloga neko želi staviti raspala spolovila na TV ekrane pojma nemamo. Jedino logično objašnjenje je da negdje postoji neko tajno udruženje nekrofila koje lobira u Holivudu. Uglavnom, ako nikada niste vidjeli golog zombija, vidjet ćete ga uskoro u seriji Okruženi mrtvima.