TV vodič za autostopere

Nedostajali smo vam, zar ne? Hajde, priznajte. Ko prizna, pola mu se prašta i te jeftine izlizane fore. Dok nas nije bilo nakupilo se svakakvih vijesti pa ćemo vam predočiti one najvažnije, a ima ih. Svega se izdešavalo u ovom našem malom napaćenom svijetu TV serija. I idemo lagano za 5… 4… 3… 2… 1…

Noćni letači: Ukleta kuća u svemiru

Izgleda da je ovih dana postao novi trend u produkcijskom svijetu TV serija otpuštati vođe projekta usred produkcije i dovoditi nove. Glavni razlog, kreativne razlike. Kako su onda uopće došli do sredine produkcije, pitam se?

Već smo pričali o Noćnim letačima, seriji po noveli simpatičnog, ali istovremeno i omraženog, debeljka Džordža R.R. Martina. Danijel Seron, bivši vođa projekta je otpušten, a na njegovo mjesto je došao Džef Buler, izvršni producent. Hoće li to ostaviti nekog utjecaja na seriju, teško je reći s obzirom da je to funkcija čovjeka koji vodi seriju u određenom pravcu. Nekada je to dobra stvar, nekada ne. Za seriju u koju SyFy polaže velike nade, nadajmo se da će biti dobra stvar.

Inače su ovih dana izbacili i prvi foršpan, čisto onako da nam zagolicaju maštu i mogu reći da mi se sviđa ono što vidim.

Dobra predskazanja, doista

Svi znamo da je snimanje serije po romanu Nila Gejmena i Terija Prečeta, Dobra predskazanja u punom jeku, a dolazi nam još dobrih vijesti. Naime, serijal Disksvijet dolazi na male ekrane, što je za ljubitelje ovog humorističnog fantastičnog književnog serijala fenomenalno, a vjerujem da će biti i za druge pošto je u pitanju veoma kvalitetan humor.

Noćna straža na ulicama Ank Morporka

Iako ovo nije prvi put da se ekranizuje nešto iz Disksvijeta, već smo gledali Rinsvindove avanture, kao i još nekih drugih likova, ovaj put BBC nam donosi šestodjelnu mini seriju pod nazivom Straža. Podsjećanja radi, Noćna straža je zadužena za red i mir u Ank Morporku i sastavljena je od najneobičnijih članova. U svojim redovima ima od zombija do vukodlaka pa do vođa sklonih tiranijskih ambicijama. Sajmon Alen će potpisivati sve epizode kao scenarista.

Kiša pada, postapokalipsa dolazi

Da, ne raste trava poslije kiše, kao u onoj dječjoj pjesmici već virus koji tamani ljudsku populaciju. Naravno, riječ je o novoj seriji na Netflixu pod imenom Kiša. Nakon što su postigli uspjeh sa Mrakom (Dark), njemačkom serijom, ovaj put se sele u Dansku.

Smještena u šume Skandinavije, Kiša govori priču o dva brata koji šest godina nakon postapokaliptičnog događaja izlaze iz skloništa u potrazi za ostacima čovječanstva. Kiša koja donosi virus? Zvuči zanimljivo, ali i pomalo… Pa vidjet ćemo kako će se Danci snaći jer serija dolazi u maju. Barem nisu zombiji.

Dolazi nam još tehno horora

Tehno horor? Postoji li taj žanr ili sam ga upravo izmislio? Postojao ili ne, Netflix je potvrdio da nam dolazi nova sezona Crnog ogledala (Black Mirror), kultne antologijske serije Čarlija Brukera o mračnoj strani tehnologije.

Nakon što je svake sezone postavljao nove razine standarda, postavlja se pitanje, hoće li Bruker uspjeti nastaviti tako? Prethodne sezone su generalno bile odlično prihvaćene od strane kritike i publike. Kada će doći nova sezona, ostaje pitanje jer pisanje ove serije iziskuje puno vremena. Ne sumnjamo mi u tebe, Čarli. Samo ti lagano.

Njegova Mračna tkanja 

Dafni u Loganu

Vijest koja me posebno raduje jeste da je rad na produkciji Njegovih Mračnih tkanja u punom jeku. Već smo dobili glumce za Lajru i Lija Skorsbija. U pitanju su mlada glumica, koja je bila sjajna u Loganu, Dafni Kin i Lin Manuel Miranda, čovjek koji predvodi projekat o Kvotu Kraljeubici.

Ne samo to, poznat je i redatelj. Veoma zvučno ime. Tom Huper (Kraljev govor) će raditi na svim epizodama što je vrlo dobro jer će moći odrediti cijeli tok serije.

Iako se još uvijek ne zna ništa o datumu premijere, ostaje nada da će serija biti puno bolja od onog promašaja od filma iz 2007.

Dolazi nam Šef kuhinje

Ne, nije riječ o novoj seriji Džejmija Oliver ili SF spektaklu o kuhanju u svemiru s Gordonom Remzijem u glavnoj ulozi. Radi se o konačnom početku snimanja adaptacije video igre Halo. Ko je igrao zna da je u glavnoj ulozi Master Šef pa odatle ovaj moj loš vic, je li?

Gordon Remzi u borbi protiv amaterskih kuhara

Showtime počinje sa snimanjem na jesen, a moguća premijera je jesen sljedeće godine. Zasad se ne zna više o tome, ali budemo objavili nove informacije čim ih saznamo.

I za kraj, izgleda da Dizni ne namjerava stati u skorije vrijeme kada su u pitanju Zvjezdani ratovi. Otkako su počeli s Buđenjem Sile 2015. ne staju. Dali su Rianu Džonsonu da snimi novu trilogiju, Beniofu i Vajsu također, a sada je odjeknula vijest da je Džon Favro, čovjek koji je lansirao Ajron Mena u visine, potpisao ugovor da će pisati i producirati TV seriju smještenu u svijet Zvjezdanih ratova.

O seriji se još uvijek ne zna ništa, ali moglo bi biti zanimljivo s obzirom na to kome su u ruke predate kreativne uzde. Ostaje da vidimo šta će to iznjedriti.

Eto, za ovaj put dosta od nas. Do sljedećeg čitanja i sljedećih vijesti ostanite nam pozdravljeni. I nemojte se previše ljutiti na nas što smo malo kasnili. OK, malo više. Možete se ljutiti. Ali ne previše. Pseći pogled kreće za 3… 2… 1…