TV vodič za autostopere

Lagano dođe početak proljeća, a s njim konačno i malo sunca. Ne znamo za vas, ali mi smo pomalo zimogrižljivi u redakciji AVKF-a pa sad gušteramo na toploj svjetlosti sunca i unosimo dragocjeni vitamin D. Naravno, to ne znači da smo vas zaboravili s najnovijom dozom vijesti. Naprotiv, evo je. Svježe servirana. Još se puše, zar ne primjetite? Pazite da se ne opržite pa prvo puhnite u njih prije nego počnete čitati.

Momci se okupljaju

Ne znam za vas, ali ja sam na kao na iglama otkako sam čuo da Amazon priprema adaptaciju stripa Garta Enisa i Derika Robertsona, Momci i svaku novu vijest dočekam kao malo dijete, cupkajući i plješčući ručicama.

Dr. Džekil i g. Hajd, doslovno

Konačno je izabran i glumac za Bilija Mesara, vođu Momaka, tajne grupe koja vodi svoj rat protiv super heroja pogonjena ličnim razlozima. U pitanju je momak kojeg znate kao sudiju Dreda, dr Mekoja iz Zvjezdanih staza i Eomera iz Gospodara prstenova. Ne, nije Silvester Stalone ma koliko to neki od nas priželjkivali. Karl Urban, dame i gospodo. Glavom i bradom.

Veoma zanimljiv izbor, moram priznati i raduje me što su njega izabrali. Sada me izvinite jer idem cupkati i pljeskati ručicama dok vi možete nešto više pročitati o stripu ovdje.

Svjetovi ratuju. Opet.

Rat svjetova koji je izašao potkraj 19. stoljeća jedan je od prvih romana koji se bavio sukobom čovječanstva i posjetitelja iz daleke galaksije i dubina svemira. Iako je prošao kroz nekoliko adaptacija niti jedna nije ostala vjerna originalu, ali BBC je odlučio preuzeti stvar u svoje ruke i donijeti što vjerniju adaptaciju u trodijelnoj seriji, barem kada je u pitanju vremenski period radnje.

 

Serija će pratiti par Džordža i Ejmi, glume ih Rejf Spal i Elenor Tomlinson, koji se bore protiv društvenih predrasuda, ali i vanzemaljske invazije. Ne sumnjam da će BBC uraditi odličan posao i jedna čekam da pogledam seriju.

Džekson se vraća u Međuzemlje?

Elronde, želim da kao u Matriksu izletiš i učiniš onaj fazon s mecima… Kontaš?

Dok ga jedni preziru zbog skretanja od knjiga, drugi ga dižu u zvijezde zbog rada koji je uradio na adaptaciji Hobita i Gospodara prstenova. Preziru, ime ti je Džekson Piter. Bez obzira na hejtere, Džekson je odradio lavovski posao s adaptacijama, prije svega Gospodara prstenova. S Hobitom je, po narodski rečeno, zasr’o motku, ali kako stvari stoje Piter Džekson se ponovo vraća u Međuzemlje skupa s Amazonom s kojima bi radio na novoj seriji kao izvršni producent.

Za neke vijest vrijedna hvale, za druge vrijedna šake tableta za smirenje i kucanje prijetećeg pisma Amazonu. S obzirom da je Amazon rekao da planira uložiti milijardu dolara (da, dobro ste pročitali, milijardu dolara) u pet sezona serije, a tu je uračunato i onih 250 miliona potrošenih na prava, ovo govori koliko su sve ozbiljno shvatili jer Džekson je ipak ime vrijedno pažnje, ma koliko to pojedinci osporavali. Šta nas sve čeka tu ostaje da se vidi, ali nadajmo se više Gospodaru prstenova, manje Hobitu.

Posljednji muškarac na planeti. San ili noćna mora?

Zamišljeni pogledi dva jedina mužjaka na planeti. Kuda dalje, druže Asime?

Nakon nekoliko godina razvojnog pakla u produkciji, adaptacija stripa Y: Posljednji muškarac konačno se pokrenula s mrtve tačke. Naime, FX je naredio snimanje pilot epizode. Ono što je poznato jeste da je vođa projekta Majkl Grin, koji je radio na Američkim bogovima između ostalog, skupa sa Aidom Mašalom Kroal, dok će režiju raditi Melina Macukas.

Inače, strip je počeo izlaziti 2002. i imao je 60 brojeva, a pratio je putovanje Jorika Brauna i njegovog majmuna Ampersanda, jedinih preživjelih mužjaka na planeti nakon neobjašnjive kuge koja je pobila sve druge. Iako nisam čitao strip, ideja mi zvuči primamljivo, ali treba imati strpljenja jer pilot ne znači automatski cijelu sezonu.

Propovjednik se vraća. Amin!

Konačno je objavljen datum premijere treće sezone Propovjednika, adaptacije istoimenog stripa Garta Enisa i Stiva Dilona. Nedjelja 24. juni dan je kada se Džesi, Tulipan i Kasidi vraćaju na naše male ekrane u protiv Crkve.

Ko je ugasio svjetlo, pita se Džesi

Bit će zanimljivo gledati voljene likove kako se vraćaju na mjesto Džesijeve prošlosti dok se sukobljavaju s novim i starim neprijateljima u močvarama i plantažama Lujzijane.

Kapetan Pajk dolazi u Zvjezdane staze

Dolazim u miru, reče Pajk izvlačeći svoj fejzer podešen na maksimum

Jedan od kultnih likova iz svijeta Zvjezdanih staza, kapetan Pajk glavom i bradom, dolazi u drugu sezonu Zvjezdanih staza: Otkriće. Glumit će Anson Maunt, poznat iz Pakla na točkovima i propalih Marvelovih Neljudi.

Pajk se dosad pojavljivao u svim serijama, a posljednji put ga je tumačio Brus Grinvud u novom filmskom serijalu Dž. Dž. Abramsa. Šta ovo znači za daljnji tok radnje i da li će Zvjezdane staze ovim potezom postati više „treki“ ostaje da vidimo.

Ko će zaustaviti zlu smrt?

Da, dobro ste pročitali. Legendarnog borca proti demonskih sila, Eša Vilijamsa, više nema. Starz je nakon tri sezone odlučio da ukine jednu od najblesavijih serija koje su se našle na malim ekranima, Eš protiv zle smrti koja je inače nastala po filmskom serijalu Sema Raimija, Zla smrt.

Kempbelova reakcija na vijest o ukidanju serije

Uprkos lojalnom broju obožavatelja koji prate dvojac Raimi/Kempbel, serija nikada nije bila nešto pretjerano gledana, ali su je glavonje iz Starza gurale naprijed. Da li ovo znači da više nećemo gledati Čovjek s motornom pilom umjesto ruke ili će pak neki holivudski glavonja otvoriti novčanik i baciti lovu na stol za novi nastavak film, vidjet ćemo.

Filmski serijal je već pokušao biti oživljen s onim promašajem koji osim imena jedva da ima ikakvih sličnosti s originalnim serijalom.

Pripremite se, 4K dolazi!

I za kraj, jedna zaista divna vijest. Mislim, kako kome. Dok čekamo april sljedeće godine kada bi nam konačno trebala doći 8. i posljednja sezona Igre prijestolja, HBO nas je odlučio obradovati izbacivanjem prve sezone u Ultra 4K rezoluciji. Da, dobro ste pročitali. Sada ćete sve one stvari poput obezglavljivanja Neda Starka, incesta između Džejmija i Sersei, pijanog Roberta i golih cica dvojnice Emili Klark moći gledati u 4K rezoluciji s nevjerovatnom čistoćom i detaljnošću. Naravno, ako želite. Ali to nije sve, bit će tu još nekih bonusa koje niste dobili prije pa navalite. Mislim, morate sačekati juni kada to puštaju u prodaju, a do tada ponovite cijelu seriju od početka u bijednoj FullHD rezoluciji.