TV vodič za autostopere

Posle duže pauze, vraćamo se sa najnovijim vestima iz TV sveta. Ovonedeljne vesti svakako obeležavaju japanska ostvaranja i kralj horora, dragi nam Stiven King. Da krenemo redom, od vampira, sajber kriminala, preko horora, sve dok ne stignemo do drugog trejlera za Igru prestola, koja sitno odbrojava do 16. jula, kada je zakazana premijera sedme sezone.

Drakula na japanski način
Trevor Belmont, junak animirane serije Zamkovanija

Konami, japaski proizvođač igara, kako video, tako i onih stonih, na ovim prostorima je zapamćen po brendu Jugio (Yu-Gi-Oh!), pre svega kartaškoj igri koja je nadživela anime koji ju je i učinio popularnom među mlađom publikom. Ipak, najcenjenija franšiza Konamija je Zamkovanija (Castlevania), i to pre svega Zamkovanija: Noćna simfonija, koja nije bila preterano popularna u trenutku izlaska na tržište, ali je kasnije dobila kultni status i smatra se jednom od najboljih igara u istoriji.

U seriji od preko trideset igara, priča prvenstveno prati sukob lovaca na vampire, porodice Belmont i grofa Drakule kroz vekove. Mitologija je bazirana na Stokerovom romanu Drakula, ali su uključeni i pojedina čuvena čudovišta iz Univerzalovih filmova između dvadesetih i pedesetih godina prethodnog veka (Frankeštajn, Mumija). Drakula oživljava svakih nekoliko stotina godina i Belmontovi moraju ponovo ga oteraju u grob, a najpoznatije oružje koje u to svrhu koriste je bič nazvan Ubica vampira, koji se u porodici nasleđuje s kolena na koleno.

Glasine o mogućoj TV adaptacije franšize su se čule 2015. godine, mada ništa nije bilo potvrđeno dok američki producent Adi Šankar (Sudija Dred, Sivilo) nije spomenuo Zamkovaniju na društvenim mrežama. Kasnije je potvrdio da će raditi na seriji, te obećao obilje nasilja i potragu za inpiracijom u po njemu, najboljim animiranim ostvarenjima poput Akire, Duha u oklopu i Mlade pravde. Scenario je poveren Vorenu Elisu, poznatom piscu stripova, pre svega u izdavaštvu Marvela, sa temama koje se bave transhumanizmom i folklorom, često ukombinovanim.

Planirane su dve sezone mini-serije Zamkovanija, bazirane na trećoj igri u franšizi, Zamkovanija: Drakulina kletva, gde Trevor Belmont ima obavezu da spasi svet od zlog grofa. Prva sezona se sastoji od četiri tridesetominutne epizode i pojaviće se na Netfliksovom strimingu sedom jula.

Internet serije, pre svega Netfliksove, jedan su od razloga što poslednjih godina dobijamo sve bolju ponudu kvalitetnih priča i produkcija. Pored toga, predstavljaju raj za one zaisteresovane za fantastiku, naučnu fantastiku i horor. Oživljavaju se brojni stari hitovi, a adaptacije su možda najcenjenije u ovom žanru, kada se o originalnim serijama radi. Japanska popularna kultura se preliva na zapadno tržište već decenijama, te smo tako dobili i Zamkovaniju, između ostalog.

Poslednje dve do tri godine, mreža se još više širi, pa Netfliks proizvodi i originalne serije na stranim jezicima. Ovo je dodalo nova trižišta ali i talente, što obećava još veću konkurenciju, a samim tim i bolje proizvode. Netfliksovim stopama su nedavno pošli i Amazon i Hulu, a poslednja najava u nizu je Amazonova, i to baš za japansko tržište.

Radi se o naučnofantastičnoj seriji  FACE: Cyber Crime Special Investigation Unit, u režiji Ajata Macude i Hideki Kori, dok su Masaki Fukasava i Tošio Skine zaduženi za scenario. Glavnu ulogu tumači Ajame Goriki. Priča o sajber detektivki koja se bori sa hakerima i svime što svet ispunjen njima nosi sa sobom, počinje sa prikazivanjem 11. jula ove godine.

Poster za japansku naučnofanstičnu seriju FACE
Šta to krije izmaglica?
Naslovnica srpskog izdanja Izmaglice

Video adaptacije Kingovih dela su počele još davne 1976. godine, i to sa njegovim prvim objavljenim romanom, Keri. Pored značajnijih dela, adapatirano je i mnogo priča, a dosta filmova i serija su dobijali i nastavke koji su bili samo inspirisani samim Kingovim radovima, tako da ih na kraju postoji gotovo stotinu. Jedna od poznatijih je svakako film iz 2007. godine, baziran na noveli Izmaglica koja je prevedena i kod nas, doduše kao prilično neugledno izdanje.

Jednu od Kingovih omiljenih adaptacija sopstvenih dela, Izmaglicu su dobro ocenili kako kritika, tako i publika, stoga ne čudi da je izrodio i televizijsku adapaticiju u ovo zlatno doba za male ekrane. Kreator serije je Kristian Torp, danski scenarista i producent koji prepoznatljivost u Holivudu duguje uspehom u sopstvenoj zemlji, i to pre svega serijom Rita. Što se glumačke ekipe tiče, jedino prepoznatljivo ime je Alisa Saderlend, kraljica Aslaug u populatnoj seriji Vikinzi.

Premisa je uobičajena za horor žanr, neobjašnjiva magla se spusti na gradić na severoistoku SAD-a i načini sve stanovnike gotovo slepima, dok se u njoj kriju stvorenja iz košmara. Serija je počela sa prikazivanjem još 22. juna, te nas sledeće nedelje očekuje četvrta epizoda, od planiranih deset. Kritičari o Izmaglici imaju pomešana mišljanja, gde su najviše pohvaljeni atmosfera i efekti, koji daju pravi osećaj horora. Ipak, likovi pate od ne tako dobre glume i karakterizacije, što je posebna šteta s obzirom na izvorni materijal. Naime, ono što Kinga odvaja o prosečnog pisca horora nisu zanimljive premise i mitologije, naprotiv, radnja njegovih romana je prilično generična, ali sve to je nadoknađeno fantastičnom likovima, čija razmišljanja i sukobi oživljavaju svaku stranicu pa i najkraće knjige tog autora. Vremena za razvoj i poboljšanje i te kako ima, stoga ćemo da se nadamo najboljem.

Izmaglica nije jedina serija rođena iz Kingovog pera o kojoj se govorilo poslednjih nedelja. Naime, skoro je počeo kasting za antologijsku seriju baziranu na likovima i temama iz Kingovih romana, nazvana Kasl Rok, po gradiću u kome će se radnja odvijati. Sem Šo i Dastin Tomason, dvojac koji je radio na seriji Menhetn, biće glavni producenti i scenaristi za seriju, dok će se u produkciju upisati i Džej-Džej Ejbrams, režiser novih filmova Zvezdanih staza, ali i Zvezdanih ratova.

Početkom maja je javljeno da je jednu od uloga dobio Andre Holand, koji glumio jednu od uloga u ovogodišnjem Oskarom nagrađenom filmu Mesečina. U Kasl Roku ćemu pripasti uloga Henrija, advokata koji radi sa osuđenicima na smrt, čoveka sa jedinstvenom i komplikovanom prošlošću u tom gradiću. Ove nedelje je izašla vest da su dodeljene još tri uloge, trima glumicama – Sisi Spejsek, Džejn Levi i Melani Linski. Spejsekova je već glumila u drugoj adaptaciji Kingovog romana Keri, a ovde će tumačiti ulogu Rut Dever, Henrijeve usvojene majke, bivšeg profesora koja polako gubi sećanja koja mogu biti ključ za misteriju grada. Levijeva je Džeki, devojka opsednuta idejom o smrti, te samoproklamovana hroničarka Kasl Roka. Na kraju, Linskijeva će igrati Moli Strend, agenta za nekretnine sa retkom bolešću koja jedva uspeva da preživi jer je gotovo trećina kuća koje pokušava da proda stecište najgorih noćnih mora ljudskog uma.

Odbrojavanje

 Ostalo je samo deset dana do početka prikazivanja sedme sezone Igre prestola. Pre dve nedelje je izašao drugi trejler za sezonu, kao i posteri (koje možete pogledati na ovom linku), što će teško promaći vernim fanovima. Ipak, u slučaju da ste propustili nešto od ovoga, mi smo tu da vas podsetimo. Sve dok nam zima ne stigne 16. jula.

Za ovu nedelju bi to bilo sve, a vi samo ne zaboravite da na putovanje kroz svet malih ekrana ponesete peškir, i samo – BEZ PANIKE!

Do sledeće nedelje, pozdravlja vas vaš Vodič.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *