TV vodič za autostopere

Dok vi sjedite negdje u prirodi, roštiljate za Prvi maj, pijete hladno pivo i radite uobičajene prvomajske radnje, mi sjedimo u memljivoj prostoriji redakcije, kopamo po mračnim kutevima Interneta, zavrćemo ruke i ucjenjujemo kako bi vam donijeli najnovije vijesti iz svijeta TV serija, pa samo recite da ne mislimo na vas.

Nova sedmica, novi mjesec, nove vijesti. Da, dobro ste pročitali. Dok vi sjedite negdje u prirodi, roštiljate za Prvi maj, pijete hladno pivo i radite uobičajene prvomajske radnje svojstvene ljudima na našim prostorima, mi sjedimo u memljivoj prostoriji redakcije, kopamo po mračnim kutevima Interneta, zavrćemo ruke i ucjenjujemo kako bi vam donijeli najnovije vijesti iz svijeta TV serija, pa samo recite da ne mislimo na vas. Pa krenimo polako.

Vještac se polako priprema

Sudeći po stalnim izjavama producentice i scenaristice Loren Kirš, koje možemo pratiti na njenom nalogu na Tviteru, produkcija Vješca napreduje više nego odlično. Sada znamo da je scenario za pilot spreman za prepravke, da će prva sezona imati 8 epizoda i da će se serija snimati u Istočnoj Evropi jer „ova serija ne može postojati na nekom drugom mjestu“.

Geralt je nezadovoljan brojem epizoda i godinom premijere

Podsjećanja radi, Vještac je počeo svoj život kao uspješan književni serijal iz pera poljskog pisca Andžeja Sapkovskog, da bi svjetsku slavu pobrao izlaskom trilogije izuzetno cijenjenih video igara poljskog studija CD Projekt Red.

Premijera je najavljena za 2020. a više o drugim vijestima ćemo kako ih budemo saznavali.

Izgleda da ništa od Podrhtavanja

Da, dobro ste čuli. Ništa od Podrhtavanja, barem ne u vidu povratka voljene franšize na TV ekrane. Iako je SyFy snimio pilot sa Kevinom Bejkonom, zvijezdom prvog dijela filmskog serijala iz 1990. koji se radovao povratku u Savršenstvo, Nevada, kuća je odlučila ukinuti seriju prije nego je i emitovana.

Graboid, ili jedan od njih

Razlozi za to su nepoznati, ali ostaje žal za istom. Još je tužnija vijest uzmemo li u obzir da se borbi protiv Graboida (Ass blasters, samo jedni od njih. Samo ime vam sve kaže) Bejkonu trebao pridružiti i njegov kolega iz prvog dijela, Fred Vord. Serijal Podrhtavanje kultni je B klasik i iza sebe ima već 6 filmova i jednu kratkotrajnu seriju.

Pridružite se Pokretu otpora

S obzirom na uspjehe novih filmova iz serijala Ratovi zvijezda i mnoštvo drugih planiranih, bilo je pitanje vremena kada ćemo vidjeti novu animiranu seriju o novim događanjima. Zato nam uskoro dolazi serija o počecima Pokreta otpora i hrabrima pilotima, inspirisana pilotima iz Drugog svjetskog rata.

Prepoznatljivi anime stil

Radnja će pratiti mladog pilota Kazudu Ksiona, a pojavit će se i Oskar Ajzak i Gvendolin Kristi kao animirane verzije Damerona Poa i kapetana Fazme. Najvjerovatnije ćemo vidjeti i novog omiljenog droida, BB-8.

Seriju će voditi isti čovjek koji je vodio Ratove klonova i Pobunjenike, Dejv Filoni, a bit će inspirisana stilom anime. Iako je ostatak radnje nepoznanica, ostaje da se vidi da li ćemo možda vidjeti i neke druge likove iz nove trilogije.

Američki bogovi počeli sa snimanjem

Nakon previše povlačenja, druga sezona Američkih bogova, koju svi s nestrpljenjem očekujemo, konačno je počela sa snimanjem što je potvrdio Nil Gejmen, glavom i bradom, na svom nalogu na Tviteru postavivši sliku sa seta.

Kuća na stijeni, mjesto završnog obračuna Starih i Novih bogova i Gejmen u centru toga

Seriju je preuzeo novi vođa, a sam Gejmen će biti puno više uključen u njeno stvaranje. Nova sezona će imati 8 epizoda, kao i prva, a dolazi tek 2019. Da li će to biti kraj Američkih bogova ili Gejmen ima druge planove? Nadajmo se da neće previše razvući i otići u pravcu u kojem ne želimo da odu.

Povratak Senzata

Senzati je bila jedna od najoriginalnijih serija izbačenih na tržište, što i ne čudi kad znamo da je izašla iz umova sestara Vačovski. Osam ljudi, različitih vjerovanja, nacija, odvojeni kontinentima, bez ikakvog prijašnjeg dodira odjednom se međusobno povezani, osjećajima i osjetima. Kroz dvije sezone, pratili smo njihovu avanturu, a onda je Netflix otkazao sve.

Biti jedan od najoriginalnijih ima i svoju cijenu, u ovom slučaju previsoku cijenu produkcije što je dovelo do otkazivanja. Međutim, uslijed peticije obožavatelja, Netflix je odlučio snimiti dvosatni specijal kojim priču zaključiti umjesto treće sezone. Premijera je 8. juna i ne znam za vas, ali mi je s nestrpljenjem očekujemo.

I za kraj još jedna tužna vijest, tužnija od one da nećemo gledati Kevina Bejkona u Podrhtavanju, tužnija od one da ni ove godine neće izaći Vjetrovi zime, tužnija od… Ma šta ja pričam. Nema tužnije vijesti od ove. Najava Apokalipse, sestre i braćo. Brus Kempbel, legendarni B glumac, zvanično je objavio da više neće glumiti Eša, poznatog borca protiv demonskih sila, sa motornom pilom umjesto ruke, vještačkim zubima i skraćenom dvocjevkom, a ne zaboravimo dodati i steznik kojim prikriva pivski stomak.

Nimalo radosni Kempbel nakon otkazivanja serije

To se donekle i očekivalo, jer je sam jednom prilikom najavio da će okačiti motornu pilu o klin ako Starz otkaže Eš protiv zle smrt, što se i desilo nakon tri sezone. Iako su mnogi, među njima i neki od nas u redakciji, priželjkivali četvrti dio filma, Kempbel je i zvanično objavio da Eša Vilijamsa više nećemo gledati. Tužna vijest doista.

S obzirom da nas više nema ko braniti od sila Tame, jer je i Konstantin otišao, ali za njim niko ne žali jer je serija svakako bila osrednja, da li će biti sljedećeg TV vodiča za autostopere, teško je reći. Ukoliko nas ne proguta mrak, da. Budite mi pozdravljeni do sljedećeg čitanja.