TV vodič za autostopere

Nova doza vesti iz sveta serija.

Ovih dana svi luduju kako je Džordanov Točak vremena konačno našao svoj dom u Amazonu, mada smo mi već o tome pričali nekoliko epizoda unazad, što dovoljno govori kako dobre insajdere imamo. Elem, konačno je potvrđeno da Amazon doista radi na adaptaciji legendarnog serijala epske fantastike, samo što nekih većih detalja nema. Nema čak ni scenarija, ali se radi na tome.

S obzirom da Amazon ima pun kofer visokoprofilnih projekata, prvenstveno adaptacija književnih djela naučne fantastike i fantastike, ostaje da se vidi hoće li biti nekih izmjena i odbacivanja ideja. Samo na seriju smještenu u Međuzemlje, planiraju ubrizgati pofinu količinu gotovine, a previše rasipanja bi ih moglo koštati. Ostaje dobra stvar, da ćemo vjerovatno vidjeti po jednu sezone svakog projekta jer ipak je to Amazon, a njima to tako dobro ide.

Kad smo kod Amazona, ostanimo još malo s njima u prostranstvima Međuzemlja. Naime, serija koju svi tako željno očekujemo, rađena po djelima Dž.R.R. Tolkina, a smještena u period prije dešavanja u Hobitu i Gospodaru prstenova, najvjerovatnije će se pojaviti na našim ekranima 2021. Barem tako kaže Dženifer Sajk, jedan od glavešina u Amazonu. Cijeli projekat je još uvijek u povojima i jedino što znamo jeste da bi se mogao baviti dogodovštinama iz života Isildurovog potomka, Aragorna tj. iz njegovih mlađih dana dok je jurio vilenjačke djeve i orke (nadamo se ne u iste svrhe).

Cijela družina Prstena na okupu dok čeka vijesti o seriji

Nastavljamo kroz brzake epske fantastike. Iako nam sljedeće godine dolazi posljednja sezona Igre prijestolja, a knjiga ni na vidiku (iako svi znamo da čame negdje na dnu ladice izdavača), HBO je objavio da se konačno odlučio na novu priču smještenu u Vesteros. Od pet potencijalnih scenarija, izabran je onaj Džejn Goldsmit i bit će smješten u daleku prošlost Vesterosa. Navodno je jedan od tih projekata odbačen u startu, a sam Martin je rekao da su preostala tri u aktivnom razvoju.

Još se ništa ne zna tačno o samom projektu koji je odabran, osim da će Goldsmitova ujedno biti i vođa projekta. Martin je već dao i naslov za seriju, Duga noć ili barem bi ga on tako nazvao. U HBO-ovoj izjavi stoji da će serija biti smještena deset hiljada godina (upola manje ako je vjerovati meštrima u Citadeli) u prošlosti Vesterosa i bavit će se ponorom iz Zlatnog doba heroja u propast.

Noćni kralj se pita, hoće li konačno dobiti više minutaže

Po riječima Ričarda Armitradža, Netflix je naredio treću sezonu Castlevanije, iako druga sezona još nije ni emitovana. Inače, Castlevania ima najveću ocjenu na Rotten Tomato portalu od svih adaptacija video igara. Armitradž je čak raspoložen i za film, ukoliko dođe do toga, a znamo da je već nekoliko puta odgađan i da su se za njega vezivala imena poput Pola V.S. Andersona i Džejmsa Vana.

Sjećate li se animirane serije s MTV-a Eon Fluks, koja se emitovala ’90-ih? U ono vrijeme kada je MTV zapravo puštao muziku i imao kvalitetan program? Ili možda onog ubogog projekta iz 2005. sa Šarliz Teron u titularnoj ulozi heroine u uskom kožnom odijelu? Animirana serija za odrasle, puna grafičkog nasilja i moralno sumnjivih likova vraća se na male ekrane pod palicom čovjeka koji je bio zadužen za Vukodlaka tinejdžera, Džefa Dejvisa.

San svakog normalnog gika, izmišljena polugola žena s oružjem u rukama

Ako je vjerovati izvorima, Dejvis će pisati, a Gejl En Herd, žena koja stoji iza Terminatora, Živih mrtvaca, ali i već spomenute propasti iz 2005. će producirati. Hoće li biti bolja od originala i hoće li novi animator popuniti prilično velike cipele koje je ostavio Piter Čang? Ostaje da se vidi.

Nakon što su popunili osnovne uloge, snimanje serije Njegova mračna tkanja počinje krajem mjeseca. Nakon što su podijeljene uloge Lajre Belakve, koju će tumačiti mala Dafni Kin (Logan), te Lija Skorsbija, igrat će ga Lin-Manuel Miranda, dobili smo još dva zvučna imena u postavi. Džejms Mekavoj, poznat kao profesor X iz novijih adaptacija Iks mena, glumit će Lorda Azrijela, čovjeka koji je digao pobunu protiv Boga, a 2007. u filmskoj adaptaciji prve knjge, igrao ga je Denijel Kreg. Pridružit će im se i Klark Piters (Žica, Džon Vik), koji će tumačiti Lajrinog mentora.

Svijet Pulmanovih Njegovih mračnih tkanja, koji se sastoji od tri knjige, Sjeverna svjetlost, Čudotvorni nož i Ćilibarski durbin, bogat je svijet nastanjen vješticama, demonima i oklopljenim medvjedima, a prati priču o djevojčici Lajri i dječaku Vilu, koji putuju kroz paralelne svijetove i nađu se usred nebeskog rata.

Lajra i Jorek u filmskoj adaptaciji iz 2007.

Iako se vodi kao dječja literatura, Njegova mračna tkanja su prepuna dubokih tema puno bližim odraslima nego bilo kojem djetetu i bit će teško prenijeti duh i njenu kompleksnost na male ekrane jer ako se sjetimo filma iz 2007. koji je izvadio sve ono bitno i podario nam osakaćen proizvod, znamo da ekipa neće imati nimalo lagan zadatak. S obzirom na to da je Pulman izvršni producent i da s njim radi sjajna ekipa, ne sumnjamo da će u tome uspjeti.

I za kraj, novi roman Steve Kralja, Stranac (The Outsider) već je otkupljen za TV seriju, a nije proveo ni mjesec dana na policama. Riječ je o romanu učitelju voljenom od strane svih koji biva optužen za brutalno ubistvo 11-godišnje djevojčice. Njegov alibi je neoboriv, njegova DNK je pronađena na mjestu zločina. Šta se krije iza toga? Stiven King ima odgovor na to.

Naslovnica romana obećava

Serija će imati deset epizoda za početak, pisat će je Ričard Prajs (Žica), a produkciju će voditi Džek Bender (Izgubljeni, Ispod kupole) i Marti Boven dok će im se sam King pridružiti izrazi li želju za tim.

Kingova djela su prenošena na male i velike ekrane više puta, s manje-više prosječnim rezultatima (čast izuzecima), a poznato je da sam King ne voli adaptacije svojih djela. Hoće li Stranac uspjeti ili neće, ostaje da se vidi, ali očekivanja ne treba dizati u ovom slučaju s obzirom da je ista produkcijska kuća, Media Rights Capital stajala iza filmske adaptacije Mračne kule, a svi znamo kako je to ispalo.

Toliko od nas ovaj put, a do sljedećeg čitanja, ostanite nam zdravi i nasmijani.