TV vodič za autostopere

Već smo duboko zagazili u jesenji repertoar, a ova sledstvena nedelja je stoga cela u znaku drugog najkomercijalnijeg praznika zapadnog sveta. Tom prilikom, moći ćemo da zaronimo u dve serije horor tematike, ali drugačijih žanrova, kao i nastavak jedne romanične drame sa elementima naučne fantastike.

Već (toliko puta) ispričane priče

U svoj Holivudskoj pomami za masovnim rimejkovima svega što je u prošlosti zaradilo iole značajan dinar, zaboravljamo da je praksa prežvakavanja sažvakanog, u stvari, stara koliko i „priča” kao koncept. Osim narodnih nota i lirike, najčešće žrtve su upravo – bajke. Doduše, ovoga puta se čini da su ih izmenili skoro do neprepoznatljivosti, tako da možda dobijemo i nešto originalnije od već izlizanih, „novih” serija u starom ruhu.

„Ispričaj mi priču” (Tell me a story), zamišlja stare bajke kao mračne psihološke trilere, smeštene u moderan Njujork. Ovo je engleska verzija meksičke kriminalističke drame „Nekada davno” (Érase una vez), takođe bazirane na bajkama. Bil Manusen („Začarana šuma”), Kim Katral („Seks i grad”) i Pol Vesli („Vampirski dnevnici”) su poznatija imena iz glumačke postave, koji će sa još sedam glavnih glumaca oživeti još jednu mešanu adaptaciju „Tri praseta”, „Crvenkape” i „Ivice i Marice”. Serija se proizvodi za mladi striming servis CBS All Acess, koji još uvek očajnički pokušava da dokaže na njemu vredi gledati još nešto osim novih „Zvezdanih staza”. Kreatori imaju motiva da se dokažu, a kakve će to rezultate dati, možete proveriti 31. oktobra.

Treća godina borbe sa zlom

Pre tri godine, 31. oktobra, bivši i trenutni šerifi u Nju Hemširu, Sten Miler i Evi Beret, udružili su se da bi branili svoj gradić od natprirodnih sila, u prvoj epizodi serije „Sten protiv sila zla” (Stan Against Evil). Istog tog datuma, ali 2018. godine, serija se vraća na male ekrane sa prvom epizodom treće sezone.

Nasuprot mračnom i uvrnutom tonu koji donosi „Ispričaj mi priču”, Stenove borbe sa demonima, duhovima i vešticama donose komediju. Zle sile koje su posele grad imaju svoju motivaciju, jer se na istoj teritoriji obavilo masovno ubijanje veštica, za koje njihovi duhovi krive naslednike slova zakona – službenike koji održavaju javni red i mir.

Što se tiče kritika, publici je Sten simpatičniji nego kritičarima. Na sajtu Rotten Tomatoes, 67% kritičara je prvu sezonu ocenilo pozitivno, dok je isto učilo 87% publike. Druga sezona je doživala sudbinu goru od TV adaptacije „Čarlijevih anđela” iz 2011. godine (ispred simbola za procenat stoji – krompir), time što nije nakupila dovoljno zainteresovanih kritičara da tomatometar uopšte proradi. Ipak, od četiri recenzije koje su postavljene, sve su pozitivne, a ovde je i publika dala 100%. Moglo je i gore. IMDb, s druge strane, seriji daje vrlo dobrih 7,2 od 10 zvezdica.

Da li će treća sezona dići malo više prašine (nije teško premašiti ta četiri zrna) ne znamo, ali mi smo vas obavestili da dolazi, pa vi iskoristite sledeća dva dana da se upoznate sa prethodnih 16 epizoda. Obavezno javite utiske.

https://www.youtube.com/watch?v=199MRLg-Auk

Dugoživeća Tuđinka

Za razliku od tematskog horora za sledeću nedelju, „Tuđinka” (Outlander) otelotvorenje je svega suprotnog. Umesto trilera, imamo dramu. Komediju ovde menja romansa, a paranormalno – naučna fantastika. Iako četvrta sezona tek treba da počne sa prikazivanjem, još u maju je potvrđeno da će „Tuđinka” trajati minimum šest sezona. Sa popularnošću nema problema, ali ni ocenama. Sve prethodne sezone se ocenjene sa preko 90% na sajtu Rotten Tomatoes, bilo da se gledao deo rezervisan za publiku, bilo za kritičare. IMDb daje visoku ocenu od 8.5/10. Ipak, najzanimljvija je statistika koja daje potpuniju sliku:

Superglasači, elita IMDb-a, daje znatno nižu ocenu, ali isto čine i najmlađi, ali i stariji muškarci, kojima čak za čitavu zvezdicu više beže žene iste starosne dobi. Zlatnu sredinu možemo naći u dvadesetim, gde se očigledno nalazi populacija jačeg pola koja zna da ceni dobru romantičnu dramu.

Ipak, radnja serije sama po sebi se obećava ženskoj ciljnoj grupi, jer prati bivšu ratnu medicinsku sestru koja iz 1946. godine biva preneta u 17. vek, gde se nađe usred Jakobitskih ustanaka. Tamo upoznaje Džejmija Frejsera, ratnika iz Škotskih visoravni, za koga iz nužde mora da se uda, mada se kasnije u istog zaljubjuje. Rat i intrige su ono što je sprečavaju da se vrati u svoje vreme.

Serija je bazirana na serijalu knjiga Diane Gabaldon, koji nosi isti naziv – Outlander. Svaka sezona isprati po jednu knjigu, a prvu od trinaest epizoda četvrte sezone možete pogledati četvrtog novembra.

Za ovu nedelju imamo dvotrećinsku horor većinu, kao što joj i pripada po pravu i pravdi. Za Noć veštica vama kostim ne treba, ionako je sve politički nekorektno ovih dana. Vi samo ponesite peškir, dobro će vam doći kada Vogoni navrate od odrade sterilnu deratizaciju. Autostoperi imaju šanse ali samo ako zapamte – BEZ PANIKE!