TV vodič za autostopere

Od superheroja se pobeći ne može! Vladaju filmskim platnima, a ove nedelje i TV vodičem. Ipak, Netfliks dobija prioritet, zbog pesničenja sa Satanističkim hramom. Kakva nedelja!

Kome pripada kip Đavola?

Kip Bafometa Satanističkog hrama
Kip Mračnog gospodara u „Sabrini”

Kažu da je svaka reklama – dobra reklama. Reklama zahteva neki zanimljiv, najbolje, kontroverzan sadržaj, a gde se može naći zabavnije od – tužbe?

„Sabrinine jezive pustolovine” (Chilling Adventures of Sabrina) su jedna od retkih Netfliksovih serija koja je dobila veliku pažnju kada je izašla, u Holivudskom svetu koji i dalje preferira filmove. Od premijere je prošlo jedva nedelju dana, Sabrina opet postaje zvezda novinskih naslova. Ovoga puta, doduše, posledice mogu biti i gorke. Ali, da krenemo od početka.

Za razliku od „Satanističke crkve” koja jeste religijska organizacija sa sopstvenim verovanjima i ritualima, „Satanistički hram” je politička i aktivistička grupacija čiji je zvanični cilj da promoviše ravnopravnost, socijalnu pravdu i sekularnost, te ukazuje na licemernost stavova o religijskim slobodama u SAD-u. Nezvanično, uglavnom troluju američke konzervativne hrišćane. Sve u svemu, ateistička organizacija u srcu.

Stoga, vrlo je nejasno zbog čega bi počeli da se bune oko negativnog prikaza satanizma u „Sabrini”.

Iako je se pre svega radi o statui Bafometa, koja se često pojavljuje u scenama unutar Akademije neviđenih umetnosti (fensi naziv za školu magije), čini se da je motiv za tužbu „širenje panike o satanizmu [veštičarenju]”. Pravo na tužbu imaju, statua zaista neodoljivo podseća na njihovu, ali razlozi možda leže negde drugde. Popularnost striming servisea, i političke organizacije vole reklamu. Posebno ako je – besplatna.

Nema nam Bobe Feta – zbog čega?

Pre nekoliko dana, Dizni je organizovao veče „Crnog pantera”. Svrha je bila da se film prikaže Holivudskoj eliti u prefinjenoj atmosferi, da bi ista možda razmotrila „Crnog pantera” za nagrade. O tome koliko „Crni panter” zaslužuje nagrade, ili da li će ih uopšte dobiti, nije se pričalo. Holivudski novinari su imali druge stvari na umu.

Naime, domaćin večeri je bila Kejtlin Kenedi. Kakve ona veze sa MCU ima (nikakve, hvala bogu), nikome nije jasno, ali nakon debakla „Soloa”, Kenedi mora da bude dodatno fina i timski igrač, jer se šuška da je umalo otpuštena. Naravno, novinarima ništa od ovoga nije bilo preterano interesantno, jer je trenutno goruća tema – budućnost univerzuma Zvezdanih ratova. Stoga, Kejtlin Kenedi je upitana za status filma o Bobi Fetu. Kako navodi novinar koji je pitanje postavio: „Kejtlin Kenedi mi je upravo potvrdila da je film o Bobi Fetu 100% mrtav, 100% se fokusiraju na seriju o Mandaloriancima”. Kakve to veze ime jedno s drugim?

Boba Fet je Mandalorianac. Mandalorianci su jedna od rasa iz univerzuma Zvezdanih ratova, poreklom sa planete Mandalor. Prvo zamišljeni kao grupa supervojnika u filmu „Imperija uzvraća udarac”, kasnije su zamenjeni jednim likom – Bobom Fetom. Kasnije, u „Proširenom univezumu Zvezanih ratova”, dobili su svoje priče, koje su kasnije izbačene iz kanona univezuma. Ipak, sada se Mandalorianci vraćaju, u seriji koja će početi da se prikazuje na Diznijevom budućem striming servisu.

S obzirom da je za seriju loše da je povezuju sa Bobom Fetom, koga u istoj verovatno neće biti, nešto je moralo da postane prioritet. Kako su filmovi u grdnoj nevolji (najavljeno je da će ređe izlaziti – jedino je epizoda IX sigurna), doživeli smo retkost u Holivudskoj istoriji. Serija je postala bitnija od filma. S obzirom koliko se para krije u strimingu (što je pionir Netfliks svima pokazao), ne čudi što se klima u Holivudu menja. Neki bi rekli, na bolje.

Dizni striming

Kada već pričamo o Dizni strimingu (ni slučajno da se ne meša sa Dizni kanalom, hoćete da Miki Maus doživi infarkt?), osim Zvezdanih ratova, čeka nas i Marvel. Još ranije je najavljeno da se MCU (Marvel Cinematic Universe) delom seli na male ekrane, tačnije – monitore. Prvi likovi kojima su obećane serije su svima omiljeni Loki i Grimizna veštica (Scarlet Witch). Sada im društvo prave i Zimski vojnik (Winter Soldier) i Falkon (Falcon). Iako su mnogi oduševljeni idejom, jer je najavljeno da će kontrolu na serijama i dalje imati Kevin Fagi, neki nisu toliko zadovoljni. Za razliku od Zimskog vojnika i Falkona, Loki, a prvenstveno, Grimizna veštica, imaju potencijalnu budućnost na velikom platnu. Najčešće spominjana želja je da se Grimizna veštica pojavi u nastavku „Doktora Strejndža” (koji, doduše, nije ni najavljen), ali čini se da je ona našla novi dom. Onaj manje ekskluzivan.

Kako to? Imati isti lik na malim i velikim ekranima istovremeno je vrlo nepraktična rabota. U vreme kada TV serije imaju ogromne budžete, poput „Igre prestola”, jedino što razlikuje bioskope i sopstveni kauč osim cene, jeste obećani spektakl. Naime, mora postojati osećaj da se tako nešto može dobiti samo u visokobudžetnom filmu, na velikom platnu, a ako su isti glumci tj. likovi, prisutni na oba, deo te magije se gubi. Zašto bi onda prosečan gledalac, koji u bioskop ide tri do četiri puta godišnje, svoj novac trošio na nešto za šta ima osećaj da može dobiti za manje pare, i to još u udobnosti svoga doma? Iako će serije koje slede imati visok status, možda će samo „Mandalorianci” imati status sličan svojoj braći sa velikih ekrana. Ipak, ostajemo u nadi da sam u ovoj prognozi – pogrešila.

Videli smo sa snimanja

Da se nadovežemo na tu priču oko odnosa film/serija, ovoga puta spominjući novog Vešca, Henrija Kavila. Vrlo popularni Supermen se našao u limbu što se tiče nastavka karijere u DC-evom univerzumu. Warner Bros. ga želi za povremena gostovanja u filmovima franšize, a on za to traži platu velike Holivudske zvezde (A produkcija). WB-u ne ide u prilog ni to što se nastavak „Čoveka od čelika” ni ne planira, pošto prvi film, iako profitabilan, nije opravdao očekivanja. Zbog svega toga, objavljeno je da Kavil više nije Supermen (za sada, nepotvrđeno), verovatno kao deo pregovaračke taktike i isprobavanje tržišta (fanovi nisu bili oduševljeni, ni blizu).

Posle uloge negativca u šestom filmu „Nemoguće misije”, očekivalo se da će se Kavilova karijera nastaviti uzlaznom putanjom, čime bi on, u stvari, zaslužio tu platu koju je od WB studija tražio. Ipak, to se nije desilo (šuška se – pošto je Kavil težak za saradnju), tako da je završio na malim ekranima. Naravno, prilika da se glumi u seriji visokog profila na najcenjenijoj mreži koja ih proizvodi (Netfliks), nije za bacanje, ali ipak je korak unazad za filmsku zvezdu, što Kavil neosporno jeste.

Sada, dobili smo i prvi pogled na Kavilovog Vešca:

Da li je bilo vredno, pitam se.

 

Videli smo i jednu novu sliku, gde nam pozira Betvumen. Betmenova koleginica po noći, jedna od poznatijih LGBT ženskih likova, prepoznatljiva je po svojoj crvenoj kosi i bet-simbolu iste boje. Tumači je Rubi Rouz, manja TV zvezda koja svakako odgovara izgledom i stavom, dok joj gluma nije obećavajuća. Ipak, serija se proizvodi za televizijsku mrežu CW, tako da mnogo ni ne očekujemo. Pogledajte fotografiju nje i Superdevojke, te nam recite – kako vam se čini?

https://www.instagram.com/p/Bpaia21APg4/?utm_source=ig_embed

Ova nedelja je repertoarski prazna, ali zato prebogata vestima, videima i slikama. Čemu se vi najviše radujete? A oko čega paničite? Nema potrebe, ovde ste na sigurnom. Jer, mi smo uvek BEZ PANIKE!