TV vodič za autostopere

Osim što se svim silama trudi da smakne HBO s trona kablovskih kuća, koji je tu suvereno godinama zahvaljujući svojim kvalitetnim sadržajima, Netflix također želi da pomogne u natalitetu planete Zemlje, zahvaljujući poznatoj rečenici: „Netflix i bleja“, koju iskoristite svaki put kada pozovete voljenu osobu u stan. Netflix zaista ima kvalitetan sadržaj, a zahvaljujući činjenici da je cenzura na kablovskoj televiziji gotovo nepostojeća, to znači da možemo gledati sve i svašta. Osim novina na Netflixu, spomenut ćemo i Starz kao i nešto novo. Nešto divlje. Poslasticu za sve ljubitelje fantastike. Pa, krenimo polako da vidimo šta nam se to zanimljivo sprema u sljedećih nekoliko mjeseci.

Zovite me Panišer

Jedan od omiljenih antijunaka stripovskog svijeta i jedan od rijetkih koji u svijetu superheroja nema nikakvu super moć i jedan od onih koji je pobio cijeli Marvelov univerzum junaka u jednoj epizodi, Njegovo veličanstvo Frenk Kastl Panišer, konačno dobija tretman koji je zaslužio. Iako se već tri puta pojavljivao na velikim ekranima, svaki put u izvedbi drugog glumca i svaki gledljiv, ali nedostojan stripovskog Panišera (onog Enisovog MAX izdanja, ne onog smiješnog sa bijelim rukavicama i bijelim čizmama), Panišer se konačno pojavio u svojoj punoj veličanstvenosti u drugoj sezoni Derdevila, a evo, za koji dan, i u svojoj solo seriji.

Za one koji ne znaju, ako ih ima takvih, Panišer je mračni antijunak, bivši vojnik, koji pati od PTSP-a i zbog smrti svoje porodice je proglasio rat protiv kriminala, mada je tokom godina i sam zaboravio zašto to radi.

U seriji ga tumači Džon Berntal, koji ga zaista oživljava na pravi način, a pridružuju mu se i Ben Barns, Debora En Vol, kao i mnogi drugi. Kakav će konačan proizvod biti, ostaje da vidimo, ali sudeći po onome što smo vidjeli u drugoj sezoni Derdevila, mislim da ćemo svi biti zadovoljni.

https://www.youtube.com/watch?v=lIY6zFL95hE

Ljubavno dijete Tvin Piksa i Čudnijih stvari

Nakon što je zaista briljirao sa produkcijom Čudnijih stvari, Netflix je odlučio uložiti novac u jednu od svojih evropskih produkcija, njemačku seriju Tama (Dark), koja bi po svemu sudeći trebalo da predstavlja evropsku verziju Čudnijih stvari i Tvin Piksa. Naravno, ne doslovno, ali samom atmosferom. Radnja je smještena u gradić u kojem nestanak dvoje djece razotkriva brojne tajne i afere četiri povezane porodice. U deset epizoda, bit će nam ispričana priča koja povezuje taj gradić sa istim događajima koji su se desili 1986. godine. Ili su, pak, u pitanju isti događaji, samo u različitim vremenskim periodima? Dijete zabranjene ljubavi između Tvin Piksa i Čudnijih stvari napravljeno u Njemačkoj. Ja sam se već navukao, a o Čudnijim stvarima ćete uskoro čitati detaljnije od koleginice Stanislave.

Novogodišnji Sjaj

Ideja o partnerstvu policajca dvije različite vrste nije nešto što već nije oprobano. Urađeno je u to u Naciji vanzemaljaca, gdje su partner čovjek i vanzemaljac, u Zamalo čovjek gdje su partneri čovjek i android, kao i u nesretnom Teodor Reks, gdje su partneri dinosaur i Vupi Goldberg. Ovaj put nam Netflix donosi partnerstvo između čovjeka i orka u fantazijskoj verziji Los Anđelesa. U glavnim ulogama su Vil Smit i Džoel Edžerton, a tu su još i Numi Rapas, kao i Edgar Ramirez. Za režiju se pobrinuo Dejvid Ajer, koji je ovo kormilo preuzeo nakon Samoubilačkog odreda, dok je scenarij napisao Mak Lendis. Kako to izgleda kada se Vilenjaci i Orci sukobljavalju u modernom Los Anđelesu, potpomognuti magijom i vatrenim oružjem, ostaje nam da vidimo 22. decembra kada je premijera na Netflixu. Valja napomenuti da je ovo najskuplji projekat Netflixa, težak 100 miliona dolara i da puno rizikuju s njim.

Došao sam da žvačem žvakaće i ubijam demone, a nestalo mi je žvakaćih

Da ne bude da samo pričam o Netflixu jer mi masno plaćaju, pričajmo malo i o Starzu. Ups, izletio sam što nisam smio. Sljedeće godine nam dolazi i treća sezona ultra super sega mega (što volim koristiti ove riječi) serije Eš protiv Zle smrti, koja za razliku od prethodnih sezona umjesto u oktobru izlazi u februaru. Za one koji ne znaju (ako vas ima odmah da ste otišli u ćošak, kleknite na polomljeno staklo golim koljenima i čitajte odlomke iz Nekronomikona da vam brže prođe vrijeme i naučite lekciju), to je nastavak prethodna tri filma iz serijala Zla smrt (ili četiri ako računate onaj kratki film kojim je sve počelo). Serijal je čedo nastalo između braće Raimi, Sema i Teda i legendarnog Brusa Kempbela. Serija je inače trebalo da bude novi dio filma, ali pošto trojac nije bio siguran da može osigurati lovu za snimanje istog, odlučili su se za seriju, Starz ispljunuo lovu i pogodili „u sridu“.

Ešova borba protiv demona se nastavlja u ovoj seriji prepunoj blesavog humora, urnebesnih scena i Ešovog seksizma. Motorna pila je spremna, vatreni štap je spreman. Naprijed, tim Eš. Realno, kako ne voljeti srednjevječnog junaka koji se bori protiv zla noseći motornu pilu umjesto ruke, protetičke zube i steznik za stomak.

https://www.youtube.com/watch?v=j60Ss6_gGmw

Šlag na kraju

Ove godine nam dolazi i veoma zanimljiva vijest za sve ljubitelje fantastike. Moj mali poni se nastavlja sedmom sezonom. Šta? Niste oduševljeni? Leteći poniji, duge, magija? Ništa? Sigurno? OK, onda imamo nešto drugo za vas. Naime, po holivudskim kuloarima, ne onima koji se druže s čika Vajnštajnom i kompanijom, se šuška da su prava na Gospodara prstenova na prodaju, za potrebe TV serije. Navodno su Vorner Bros i Amazon u ranoj fazi pregovora za to. Da li je to istina ili ne, vidjet ćemo. Džef Bezos, glavni i odgovorni Amazona, el hefe glavom i bradom, želi da napravi uspjeh s nekom serijom kakav je postigao HBO sa Igrom prijestolja. Cijena prava koja se spominje je 200-250 miliona, što je samo po sebi ogromna suma, da ne ubrajamo troškove produkcije u to koji bi sigurno iznosili 100-150 miliona po sezoni. Lijepa vijest svakako, ali da li će se realizovati i odraditi posao dostojan književnog predloška i Džeksonovih filmova, vidjet ćemo.