TV vodič za autostopere – britanske premijere i Bredburi nominacija

Početkom ove nedelje, objavljene su nominacije za nagradu Nebula, kao i Bredburi i Norton. S obzirom da je ova kolumna tematska, osvrnućemo se samo na nagradu Bredburi, i to pre svega na Zapadni svet i epizodu koja je nominovana. Sve ostale nominacije su filmovi –Dolazak, Doktor Strejndž, Kubo i dve žice, Odmetnik-1: Priča Ratova zvezda i Zootropolis: Grad životinja.

Zapadni svet, film iz 1973. godine, bio je prilično uspešno ostvarenje koje je zavredilo tri nominacije, za Hugo, Nebulu i nagradu Saturn. Pratio ga je uobičajeno loš nastavak Svet budućnosti, kao i brzo ukinuta serija Beyond Westworld. Ipak, u oktobru 2016. godine smo dobili još jednu adapataciju, i to televizijsku, od deset epizoda. Za razliku od prethodne, ova je dorasla svom izvornom materijalu, te je postala omiljena kako od strane publike, tako i kritičara.

Poslednja epizoda u sezoni, Bikameralni um (The Bicameral Mind) je odlična završnica sezone koja je maestralno smestila temu vesterna u naučnofantastični svet budućnosti. Upravo je Bikameralni um nominovan za nagradu Bredburi, a naziv je baziran na osporavanoj psihološkoj teoriji Džulijana Džejmsa – bikameralizmu. Naime, Džejms je smatrao da je u nekom stupnju ljudske evolucije, um bio podeljen da dve celine, dve komore, od kojih jedna „govori”, dok druga „sluša”. Ta teorija se već ranije provlačila kroz sezonu.

Bikameralni um je već bio nominovan ove godine, za vizuelne i zvučne efekte, dok je onu za zvučne i osvojio.

Lucky Man (druga sezona)

Kada bi Sten Li bio upitan od strane svojih fanova – koju bi supermoć najradije posedovao – uvek bi odgovarao da bi voleo da može da kontroliše sreću (verovatnoću da se nešto dogodi). Iz te ideje se  rodila ova serija, pod nazivom Lucky Man (Srećnik). Glavni lik je londonski detektiv za ubistva, koji je zbog svoje zavisnosti od kocke izgubio ženu i kćerku. Nakon što sretne Evu, misterioznu devojku, sreća počinje da prati, i to zbog drevne kineske narukvice koju je od nje dobio. Ipak, nije sve baš tako jednostavno, jer nekad sreća ne funkcioniše baš onako kako bismo mi želeli, čak iako je imamo na pretek. Prva sezona je bila uspešna, pa smo dobili i drugu, i to deset epizoda od iste, a počela je sa prikazivanjem 24. februara.

SS-GB

Prošle nedelje smo vam ostali dužni za predstavljanje još jednog britanskog ostvarenja – SS-GB, BBC-jevu mini seriju. Mogući britanski odgovor na Čoveka u visokom dvorcu – obe serije su bazirane na istoimenim romanima – serija SS-GB je smeštena u 1941. godinu, i to u alternativnoj istoriji, gde su Nemci uspeli da okupiraju Britaniju. Priča prati londonskog detektiva iz odeljenja za ubistva koji istražuje ubistvo nepoznatog muškarca. Sve to ga uvlači u sredinu borbe za prevlast između različitih ličnosti u nacističkoj vojsci, ali je pokret otpora takođe uključen u istu – želeći da uvede SAD u rat. Serija sadrži tri epizode, a počela je sa prikazivanjem 19. februara.

Vesti i najave

O premijeri serije Beyond smo već pričali, a preneli smo i vest da će biti druge sezone. Sada saznajemo da će Eden Brolin postati stalni član glumačke ekipe. Brolinin lik se pojavio sredinom prve sezone, te je predstavljao ženu koja se takođe probudila iz kome sa čudnim moćima (isto kao Holdin, glavni lik u seriji). Pilot za moguću buduću seriju Black Lighting (Crna munja) smo već spomenuli početkom meseca, a sada je najavljeno da će ulogu Crne munje tumačiti Kres Vilijams, najpoznatiji po ulozi u seriji Južnjačko srce.

Negde između (Somewhere Between), drama sa elementima natrirodnog već ima glavnu glumicu, o čemu smo već pisali, a sada dobija i glavnog glumca, Devona Savu (Nikita), koji će tumačiti ulogu privatnog istražitelja, bivšeg policajca. Premijera ove serije se očekuje ovog leta.

Nedavno smo pisali o tome kako je Sara Šahi dobila glavnu ulogu u pilotu serije Reverie (Sanarenje), a sada smo saznali za kasting još dva glumca, Ketrin Moris (Zločini iz prošlosti) i Denisa Hejzberta (Jedinica, 24). Morisonova će glumiti službenicu ministarstva odbrane koja se zainteresuje za razvoj programa virtuelne stvarnosti pod nazivom Sanarenje (Reverie), pošto se pokaže kao opasan po korisnike, te radi zajedno sa Hejzbertovim likom, bivšim policiskim načelnikom, da bi sprečila negativne posledice istog.

Prošle nedelje smo preneli vest da je buduća drama Tragači (Searchers) dobila režisera, kao i dva sporedna glumca. Sada je javljeno da će glavnu ulogu u ostvarenju imati Zejn Holc, poznat po ulozi u seriji Od sumraka do svitanja. Holc glumi brilijantnog pronalazača i bivšeg vojnika koji se miri sa smrću svojih roditelja, te sa sestrom kreće u otkrivanje svetskih misterija prateći majčine priče.

Zejn Holc u seriji Od sumraka do svitanja

Produkcijska kuća FX nam donosi naučnofantastičnu komediju Singularity (Osobenost), koja je smeštena u svet u kome je veštačka inteligencija nadmašila ljudsku, što dovodi do različitih promena u socijalnom ustrojstvu. Jednom od likova to ne smeta, te on rado koristi tehnologiju za svoja zadovoljstva, a najavljeno je da će njega tumačiti Dejmon Vejans Džunior (Srećni završeci).

Džejson Riter, poznat po ulozi u seriji Roditeljstvo, dobio je ulogu u pilotu za seriju Jevanđelje po Kevinu (Gospel of Kevin). Serija prati Kevina, čoveka koji nema previše sreće u životu, ali dobija posao od boga – misiju spasavanja sveta. Riter će upravo glumiti Kevina, koji se posle pokušaja samoubistva seli kod sestre bliznakinje i njene ćerke, da bi se tamo susreo sa krizom koja dovodi Ivet, božiju ratnicu, čiji je zadatak da Kevina vrati na pravi put.

Džejmi Čang u ulozi reporterke Valeri Vejl u seriji Gotam

Prvo je planirano kao film, ali će na kraju postati TV serija – govorimo o Marvelovim Neljudima (Inhumans). Jedan od članova kraljevske porodice sa supermoćima je i Maksimus, vispren i šarmantan Nečovek koji je veoma odan svom narodu, a i svom bratu, kralju Bleku Boltu. Ivan Reon, Remzi Bolton u Igri Prestola, tumačiće ulogu Maksimusa u ovom ostvarenju.

Marvelova još nenaslovljena serija o Eks-ljudima, dobila je jednu od glavnih glumica. Ranije smo najavili da će režiser pilota biti Brajan Singer, a sada saznajemo da je ulogu Blink u ovom ostvarenju dobila Džejmi Čang, koji je ovim prešla iz DC-ovog univerzuma u Marvelov, pošto je već glumila u Betmenovom prikvelu, Gotamu.

Za ovu nedelju bi to bilo sve, a vi samo ne zaboravite da na putovanje kroz svet malih ekrana ponesete peškir, i samo – BEZ PANIKE!

Do sledeće nedelje, pozdravlja vas vaš Vodič.