TV vodič za autostopere – detektivi i klasične bajke u novom svetu

Ova je nedelja siromašna vestima, i osim da će dokumentarac o Keri Fišer i njenoj majci, Debi Rejnolds, zbog skorašnje smrti obe glumice, imati premijeru početkom januara a ne u martu kako je bilo planirano, ništa značajno nije najavljeno. Ipak, u sledećoj nedelji na male ekrane dolaze čak tri nove serije i pet novih sezona serija čije smo nastavke sa nestrpljenjem čekali. Da krenemo onda od same Nove godine.

Šerlok (četvrta sezona)

Već četvrtu godinu za redom, prvog nas ne dočekuje samo Nova godina, nego i nove epozode Šerloka. Za razliku od 2016-e, kada je prva epizoda bila ujedno i poslednja za tu godinu, u 2017-oj nas čekaju čak tri nove epizode.

Šerlok je britanska serija bazirana na romanima Artura Konana Dojla, jedna od brojnih adaptacija koja je smeštena u moderno doba, sa malo mlađim likovima u odnosu na original. Benedict Kamberbeč i Martin Frimen tumače uloge Šerloka Holmsa odnosno, doktora Votsona, a glavnog negativca, profesora Morijartija, glumi Endru Skot.

Pre nego što je i prva epizoda četvrte sezone došla na male ekrane, već je počelo da se piše o narednoj, petoj. Obe zvezde serije, Kamberbeč i Friman su u promotivnim intervjuima dali izjave koje bi se mogle protumačiti kao da se sledeće sezone neće biti, ili da će barem uslediti pauza. Ipak, Stiven Mofan, scenarista i kreator serije je izjavio da su Kambebačove reči izvuče iz konteksta, ali nije potvrdio da će se sa serijom nastaviti, samo da se to još uvek ne zna.

Beyond

Već drugog dana nove godine nam stiže i nova naučnofanstastična serija, Beyond. Priča je centrirana oko muškarca koji se budi iz kome nakon dvanaest godina, sa natprirodnim moćima koje pre nije imao. Seća se samo svog detinjstva, te mora da se navikne na život odrasle osobe u svetu koji se mnogo promenio dok je on spavao. Istovremeno, mora da otkrije odakle mu moći i kakve sve to ima veze sa zaverom koja se plete oko njih.

Serija ima deset epizoda, prve dve će da izađu zajedno, 2. januara, a nakon njih čitav ostatak sezone zajedno.

https://www.youtube.com/watch?v=F2i3b1Pdl4Q

Senolovci (druga sezona)

Serijal knjiga Instrumenti smrti Kasandre Kler je svoju prvu adaptaciju dobio kao film Instrumenti smrti: Grad kostiju u produkciji Konstantin filma. Ista produkcijska kuća nam je donela i drugu adaptaciju, ovoga puta u vidu serije, pod nazivom Senolovci. Prva sezona je izašla u januaru 2016-te godine i dobila ne baš tako sjajne reakcije od strane kritike i publike, ali imala je pristojni rejting koji joj je omogućio da dobije i drugu sezonu.

Priča prati Kleri Fej, devojku sa moćima senolovca (lovci na demone) koja saznaje za svoje sposobnosti kada joj majka biva oteta. Pridružuje se bandi senolovaca da bi našla i oslobodila svoju majku, ulazeći u svet vila, veštica, vampira i vukodlaka, te otkrivajući svoju prošlost, kao i to šta je čeka u budućnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=Y7B8iupdc6U

Man Seeking Woman (treća sezona)

Men Seeking Woman (Muškarac u potrazi za ženom) je sitkom baziran na zbirci kratkih priča pod nazivom The Last Girlfriend on Earth (Poslednja devojka na Zemlji), autora Sajmona Riča. Rič je takođe i kreator serije, čiji glavni lik upada u razne nadrealne situacije dok pokušava da nađe ljubav svog života. Ovaj sitkom je komedija koje uobičajene probleme i ljubavne teme dovodi do apsurda uz pomoć elementa fantastike. Serija je pokupila dobre kritike od strane kritičara, kao i od strane publike, tako da je dogurala i do treće sezone.

https://www.youtube.com/watch?v=piYwRfRRWSo

Esmerald City

Na badnje veče nam stiže i Esmerald City (Smaragdni grad), još jedna adaptacija kultne knjige Čarobnjak iz Oza. Serija je imala trnovit put dok nije počela da se snima jer je originalni scenarista i glavni producent Džoš Fridmen imao nesuglasice sa studijom, pa je serija bila otkazana. Ipak, godinu dana kasnije je NBC, američka produkcijska kuća, ipak odlučila da nastavi sa produkcijom serije, sa Devidom Šulnerom koji je zamenio Fridmena, kao i Tarsemom Singom kao rediteljem.

Kreator serije je Metju Arnold, koji je najavio alternativnu, mračniju verziju poznate priče. Esmerald City će imati deset epizoda u prvoj sezoni.

https://www.youtube.com/watch?v=WKeRnyFIHWs

Grim (šesta sezona)

Detektivi natprirodnog su veoma popularni poslednjih decenija u svetu, zato i ne čudi što smo dobili seriju koja prati policijskog inspektora koji rešava natprirodne slučajeve, a da ista i potraje šest sezona. Grimovi su čuvari koji održavaju ravnotežu između ljudskog i mitskog sveta, a Nik Burthart je jedan od njih, pored toga što radi u odeljenju za ubistva policije grada Portlanda.

Ova, šesta sezona, ujedno je i poslednja, a najavljeno je da će imati najmanje 13 epizoda, za razliku od prethodnih, koje su imale po dvadeset i dve. Ipak, broj epizoda nije do kraja potvrđen, tako da i dalje postoji mogućnost da će ih možda biti više, iako to nije verovatno.

Uspavana dolina (četvrta sezona)

Uspavana dolina je bazirana na kratkim pričama Vašingtona Irvinga, pre svega Legendi o uspavanoj dolini, ali ima i dodate elemente iz priče Rip van Vinkl. Serija je smeštena u moderno doba, prateći Ikaboda Krejna, koji je uskrsnuo posle dva i po veka i sada mora da reši misteriju koja postoji još iz dana osnivanja same američke države.

Serija ima vrlo dobre kritike, naročito druga sezona koja ima stopostotni rejting na sajtu Rotten Tomatoes. Četvrta sezona će imati trinaest epozoda i počeće da se prikazuje na badnje veče.

Tarzan and Jane

U januaru nam stiže i ostvarenje za mlađu publiku, tačnije, onu mlađu od dvanaest godina. Radi se o još jednom animiranom rimejku o Tarzanu, nazvanom Tarzan and Jane. Za razliku od prethodnih, radnja ovog nije smeštena u afričku džunglu, nego u londonski internat. Naime, šestnaestogodišnji Tarzan dolazi iz Afrike u internat u Londonu, gde upoznaje Džejn, koja mu pomaže da reši nepravde prema prirodi i okolini, kao i neke misterije i zločine. Prva sezona će imati osam epizoda.

Za ovu nedelju bi to bilo sve. Vodič bi vam ovom prilikom poželeo srećnu Novu godinu, kao i mnogo uživanja uz januarske hitove na mali ekranima. Bitno je samo da ponesete svoj peškir, i samo – BEZ PANIKE!

Do sledeće nedelje, pozdravlja vas vaš Vodič.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *