TV vodič za autostopere – dokumentarci, tužbe i neke nove Čari

Ove nas nedelje ne čeka mnogo čega novog na televizijskom repetoaru – jedan dokumentarac, animirana serija i naučnofantastična drama. Vesti, s druge strane, ima mnogo, a neke nisu vezane samo za kreativnost, nego i pravo.

Bright Lights: Starring Carrie Fisher and Debbie Reynolds (Snažna svetla: U ulogama – Keri Fišer i Debi Rejnolds)

Prošla godina je odnela previše poznatih – zvezda, legendi i idola. Jedna od poslednjih je bila i princeza Leja. Keri Fišer je umrla u bolnici nakon infarkta, i navela ljude da po stoti put proklinju 2016. godinu. Ni tada nije bilo gotovo, jer je samo dan nakon njene smrti umrla i Debi Rejnolds, Kerina majka.

Dokumentarac o odnosu majke i ćerke, Debi i Keri, trebao je da izađe ove godine u martu, ali kao što smo vam već otkrili prethodne nedelje, premijera istog je pomerena za januar, zbog tragične smrti obe glumice. Snimljen godinu dana ranije, film predstavlja dirljivu priču o problematičnoj vezi majke i ćerke u vrtlogu slave, koje je mnoge kritičare dovela do suza. Fanovi su svojoj princezi odali poštu još decembru, a Holivud je to učinio ovim dirljivim dokumentarcem. Bolji omaž im možda i nije mogao dati.

Jeff & Some Aliens (Džef i neki vanzemaljci)

TripTank je američka animirana serija za odrasle, sačinjena od različitih skečeva, kreiranih od strane više scenarista i animatora, tako da se im se i stilovi razlikuju. Doživela je dve sezone, a sada je izrodila i novu seriju, baziranu na jednom od stalnih segmenata, Jeff & Some Aliens (Džef i neki vanzemaljci).

U ovoj komediji trojica vanzemaljaca dolazi na Zemlju da bi okupirali – ne nju, nego lični prostor Džefa, jednog sasvim prosečnog Zemljanina. Ili ga barem vanzemaljci vide kao takvog. Njihova misija je da pomoću njega procene da li su ljude treba porobiti ili istrebiti kada se osvajači iz svemira jednom ustoliče kao vladari Zemlje. Kako se Džef snalazi kao predstavnik ljudskog roda ćemo pratiti od 11. januara, kada serija počinje da se premijerno prikazuje na američkom kanalu Comedy Central.

Colony (druga sezona)

Colony (Kolonija) je američka naučnofantastična serija koja prati bračni par sa troje dece koji žive u distopičnoj budućnosti pod vanzemaljskim okupatorima. Same vladare niko nije video, nazivaju ih „domaćinima” ili „grabljivicama”, a režim održavaju kolaboratori koji su ljudskog porekla. Radnja se odvija u Los Anđelesu, koji je pretvoren u „blok”, tako što ograđen visokim zidom od okoline, kao i ostatak velikih gradova na svetu. Serija je dobila dobre kritike, a čak ju je i Stiven King nahvalio, rekavši da je „..nešto posebno. Pametna, napeta, buntovnička… Provokativna.”

Serija nesrećnih događaja Lemonija Sniketa

Za razliku većine drugih adaptacija knjiga, ova u svom naslovu sadrži naziv serijala, kao i ime autora. Sniketova prva tri romana u seriji su već adapitana 2004. godine kao film, a sada nam u produkciji Netfliksa stiže i igrana serija. Priča pravi troje siročića koji će nakon gubitka roditelja morati da se izbore sa nevoljama koje nalaze kod različitih staratelja dok otkrivaju mračnu porodičnu tajnu.

Prva sezona će sadržati osam epizoda i sve će moći da se nađu na Netflikovim platformama od trinaestog januara. Svaka knjiga u seriji će biti adaptirana u po dve epizode, tako da će u prvoj sezoni biti obrađene prve četiri knjige.

Vesti i najave

Roman kanadske spisateljice, Margaret Atvud, Sluškinjina priča, dobija svoju adaptaciju na malim ekranima. Glavni producent Brus Miler (100) je napisao scenario za seriju, dok je i sama Atvudova jedan od producenata. Glavnu ulogu u seriji je dobila Elizabet Mos, dok je najnovija vest da se glumačkoj ekipi priključila i mlađa zvezda Gilmorovih, Aleksis Bledel.

Priča se dešava u budućnosti u kojoj su mlade i plodne žena slate u porodice kao „sluškinje”, seksualne robinje zarad borbe protiv bele kuge od strane totalitarnog režima. Aleksis Bledel preuzima ulogu Oglen, sluškinje koja obavlja radne zadatke u gradu zajedno sa Ofred, glavnim likom koga tumači Mosova. Produkcija serije je počela krajem 2016. godine, a Bledel je već počela da snima sa ostatkom ekipe, ali njeno učešće nije smelo biti objavljeno javno zbog ugovora koji je Bledel imala sa Netfliksom, koji se ticao mini-nastavka Gilmorovih.

Pre dve nedelje smo već javili da je američka kablovska televizija SyFy naručila pilot epizodu za seriju Haunted (Progonjeni), kao i da su Lindzi Fonseka i Elizabeta Kapućino dobile uloge u istom. Njima se priključuju i tri glumca, Stiv Kazi (Besramnici), Dejvid Alpaj (Vampirski dnevnici) i Devaon Nikson (Tajni život američkog tinejdžera).

Netfliks će producirati svoju prvu originalnu seriju iz Južne Koreje, Love Alarm (Ljubavni alarm), baziranu na stripovima jednog od najpopularnijih autora grafičkih novela u Južnoj Koreji, Kaja Junga Čona. Serija stripova objavljenih na internetu se fokusira na nepoznatog programera koji je napravio aplikaciju pomoću koje je moguće otkriti da li neko u krugu od deset metara romantično zainteresovan za korisnika aplikacije, kao i na veliku promenu u društvu koja se zbog toga dešava.

Glavni producent serije će biti Dži Mun Li, koji je već učestovao u kreiranju uspešnih južnokorejskih serija. Love Alarm će imati dvanaest epizoda i premijeru će dočekati u 2018. godini.

The Man in the High Castle (Čovek u visokom dvorcu), drama koja priča o tome šta bi se desilo da su Nemci pobedili u Drugom svetskom ratu se vraća na male ekrane sa trećom sezonom. Originalni glavni producent serije, Frenk Spotnic, napustio je seriju u sredini produkcije prve sezone zbog problema vezanih za budžet i lokaciju, a niko ga nije zamenio do kraja druge sezone. Zajedno sa trećom sezonom, najavljen i novi producent, Erik Overmajer, koji je već radio sa Amazonom (producenti ove serije) na drugim projektima, poput serija Bosch, The Wire i The Affair. Serija je bazirana na istoimenom romanu Filipa K. Dika.

mihc_eagle-0-660-0-0
Dizajn simbola nacizma u seriji Čovek u visokom dvorcu

Prošle godine smo detaljno pokrili slučaj tužbe Paramaunta i CBS-a protiv kreatora Uvoda u Aksanar (film Zvezdanih staza u produkciji fanova). Poslednja informacija tada je bila da će režiseri novih filmova Zvezdanih staza, Džej-Džej Ejbrams i Džastin Lin da urgiraju da tužba nestane i da se kreatorima filma omogući dalji rad. Ipak, tužba nije povučena i sud je doneo odluku – delimično.

Sudija je zaključio da su delovi Uvoda u Aksanar i Zvezdanih staza: Aksanar objektivno slični sa zaštićenim elementima Zvezdanih staza, na koje pravo polaže Paramaunt (za filmsku adaptaciju). Glavni lik, oko koga se film i vrti, Gart, od strane kreatora filma je ocenjen kao nebitan, jer se pojavljuje u jednoj epizodi originalne serije. Sudija se sa tim nije složio, a dodatnu težinu daje i to što se u filmu fanova pojavljuju i rase i mesta koja su često prisutna u zvaničnim serijama i filmovima. Stoga, u tom delu su tužioci dobili slučaj.

Ipak, priča nije gotova zbog „dovoljne sličnosti”, koncepta koji omogućava vlasnicima prava da tuže za povredu koja ne uključuje čitavo zaštićeno delo. U ovom delu je potrebno proceniti da li je kreacija dovoljno slična originalu, tj. da li ostavlja isti osećaj kao i da li su koncepti isti. Sve ovo bi trebalo da proceni prosečna razumna osoba, te zato je sudija odlučio da to treba da učini porota.

Posle trinaest filmova i šest serija, oblast zaštićenih prava Zvezdanih staza je vrlo široka, i to je ono što braniocima zadaje najviše muke. Kako kratkometražni film daje sebi za cilj da oslika suštinu Zvezdanih staza što je bolje moguće, bez karikiranja, sudija je procenio da je prokcijski tim ne može braniti „pravičnom upotrebom”, koja pokriva slučajeve u kome je delove zaštićenog dela moguće koristi zarad citiranja, kritikovanja ili parodiranja.

Pre tri godine, CBS, američka telivizijska kuća, najavila je rimejk svetski poznate serije Čari. Zvezde originalne serije, Alisa Milano (Fibi) i Rouz Mekgovan (Pejdž) nisu bile oduševljene idejom, te su njihovi tvitovi bile i poslednje vesti o rimejku – do sada.

Pajper, Fibi, Pejdž i Pru – sve četiri sestre Halivel

Pilot buduće serije je naručen, biće smešten u osamdesete godine dvadesetog veka u Nju Inglandu, a režiraće ga Bred Silberling. Dženi Snajder Urman, producent i scenarista serije Devica Džejn, kao i Džesika Otul i Ejmi Rardin su potvrđene kao scenariskinje novih Čari, a one su i radile na pilotu Device Džejn uz Silberlinga.

Za sada se zna da će priča pratiti tri veštice, te da će na neki način biti povezana sa originalnom serijom, ali još nije jasno kako. Takođe, ne zna se da li će se ipak raditi o prikvelu, ili rimejku, tako da za više detalja moramo da čekamo dalje vesti.

Čari su odličnom idejom i razvojem likova osvojile publiku krajem devedesetih i u prvoj deceniji dvadeset i prvog veka, ali su imale i svoje slabosti – pojednostavljenu mitologiju, klišeirane negativce i borbe protiv njih, kao i samu naivnost magičnog sveta, što ih je činilo pretežno dečijom serijom. Ostaje nada da će ova adaptacija zadržati magiju originalne ideje i likova, ali i dati seriji malo ozbiljni ton, za bolji kvalitet.

Za ovu nedelju bi to bilo sve, a vi samo ne zaboravite da na putovanje kroz svet malih ekrana ponesete peškir. Ne zaboravite – BEZ PANIKE!

Do sledeće nedelje, pozdravlja vas vaš Vodič.