TV vodič za autostopere – nominacije za nagrade i nove sezone omiljenih serija

Ova nedelja je, što se Holivuda tiče, bila sva u liku Zlatnog globusa (Golden Globe), nagrada koje dodeljuje Holivudsko udruženje stranih novinara (Hollywood Foreign Press Association).  Što se tiče serija koje su nama interesantne, čak četiri su nominovane za najbolju dramsku seriju: Igra prestola, Čudnije stvari i Zapadni svet, a pobedila je The Crown (Kruna), istorijska drama o ranoj vladavini kraljice Elizabete II.

Nagrada za najbolju žensku ulogu je takođe otišla Kruni, tj. glavnoj glumici Kler Foj, dok su nominovane bile i Vinona Rajder za Čudnije stvari, Evan Rejčel Vud za Zapadni svet, kao i Katrina Bafl za romantičnu dramu o putovanju kroz vreme, Tuđinka. U kategoriji za sporednu žensku ulogu, nominovane su Lina Hidi, za Igru prestola, kao i Tendi Njutn, za Zapadni svet, ali je pobedila Olivia Kolman, za kriminalističku dramu Noćni menadžer. Na kraju, za glavnu mušku ulogu je bio nominovan Rami Malek, za ulogu u Gospodinu Robotu, ali mu je izmakla i otišla u ruke Biliju Bobu Torntonu za Golijata.

Kler Foj u ulozi kraljice Elizabete II u seriji The Crown

Krajem januara i početkom februara se dodeljuju razne priznanja za filmska i serijska ostvarenja, tako da se sada priča o nominacijama za nagrade. Ubedljivo najviše nominacija, barem nama interesantnih, ponela je velika trojka, sačinjena od Igre prestola, Čudnijih  stvari i Zapadnog sveta, bilo za produkciju, scenografiju, glumu, vizuelne efekte, scenario ili režiju. Za kraće televizijske forme (TV film ili mini serija), pominju se Šerlokov specijal iz 2016. godine, kao i treća sezona naučnofantastične serije Crno ogledalo, a od ostalih, manje popularnih serija, imamo i Vikinge (vizuelni efekti), Čoveka u visokom dvorcu, kao i Diznijevu animiranu seriju Zvezdani ratovi: Pobunjenici.

Potpuna dominacija fantazijskog žanra se vidi u kaskaderskim nagradama Udruženja filmskih glumaca, gde sve nominacije odnose fantatične, tj. naučno fantastične serije, Igra prestola, Marvelov Derdevil, Marvelov Luk Kejdž, Okružen mrtvima i Zapadni svet.

Najave i vesti

Time After Time (S vremena na vreme), naučnofantastična drama o putovanju kroz vreme, doći će na male ekrane ove godine, prateći priču pisca Herberta Džordža Velsa, autora Rata svetova, koji uz pomoć svoje vremenske mašine polazi u potragu za Džekom Trbosekom. Trenutno se prikazuju još četiri serije koje u sebi imaju elemente putovanja kroz vreme, Timeless (Bezvremeni), Frequency (Frekvencija), Legende sutrašnjice i Dvanaest majmuna, tako da nova serija ima veliku konkurenciju.

Ipak, kreator serije, Kevin Vilijamson, nije zabrinut, jer serija nema previše putovanja kroz vreme. „To se vrlo retko dešava”, izjavio je na konferenciji za štampu Asocijacije televizijskih kritičara (Television Critics Association), pri tom dodavši da će se putovanje dogoditi četiri puta za dvanaest epizoda, a dodato je i pravilo koje zabranjuje prečesto korišćenje ovog zgodnog rešenja za sve probleme likova – talasi u vremenu, koji ga ugrožavaju ako se prečesto putuje kroz njega. Time After Time je insipirisan filmom istog naziva iz 1979. godine.

Pre dve nedelje smo pisali o novoj naučnofantastičnoj seriji Beyond, pred premijeru prve epizode, a sada je Diznijeva kompanija nekad znana kao ABC Family najavila da će snimati i drugu sezonu.

Džilijan Anderson i Dejvid Duhovni kao agenti Skali i Molder u novoj sezoni serije Dosije Iks

Otkako se Dosije Iks vratio na male ekrane u obliku mini-serije, priča se o ponovnom oživljavanju avantura Moldera i Skali. Iako se za sada ništa ne zna o tome, FOX, američka televizija, najavila je da će uskoro izađi sa informacijama vezanim za seriju. Dejvid Meden, jedan od menadžera kompanije je izjavio da se interno razgovara o pokretanju nove serije, ali da se zbog komplikovane prirode razgovora nije došlo ni do čega konkretnog.

DC-ov strip Konstantin je doživeo svoju adaptaciju na velikom ekranu, sa Kianu Rivsom u glavnoj ulozi, a stigao je i na male u vidu jedne sezone igrane serije. Sada će da se vrati na drugu televizijsku mrežu kao animirana serija u sezoni 2017/2018, a imaće pet ili šest epizoda dužine oko deset minuta.

Serija iZombie prati Oliviju Mur, lekarku stažiskinju koja postaje zombi i svoj apetit za mozgovima zadovoljava radeći u mrtvačnici sudske medicine. Kada pojede mozak preminulog, Liv dobija neke crte ličnosti od njih, kao i njihova sećanja koja su od koristi u istrazi ubistva, tako da počinje da radi sa policijom pod maskom vidovnjaka. Serija je doživela dve sezone, a skoro je najavljeno da će se u trećoj i četvrtoj uglavnom baviti diskriminacijom zombija, kao prirodan odgovor na današnje trendove, prema rečima jednog od kreatora serije, Roba Tomasa.

Rous Mekajver kao Olivija Mur u seriji iZombie

Gotam, serija o Betmenovim počecima, trenutno je u trećoj sezoni, a nedavno je izašla vest da je glumac Rejmond Džej Beri dobio ulogu hramskog Šamana, koji ulazi u Brusov život da bi ga naveo da otkrije sve potencijale svog uma. Ipak, iako tvrdi da je da su njegove namere oko treniranja Brusa u svrhu dobrobiti Gotama, ispostavlja se ipak nisu toliko plemenite.

Za kraj, da navedemo serije koje dobijaju nove sezone, a prva od njih su svakako neuništivi Lovci na natrirodno, sa svojom trinaestom sezonom. Sve četiri CW-ove superherojske serije će dobiti nove sezone, šestu za Strelu, treću za Legende sutrašnjice, Fleša i Super devojku, a potvrđeno je da će i Američka horor priča dobiti osmu i devetu sezonu.

Za ovu nedelju bi to bilo sve, a vi samo ne zaboravite da na putovanje kroz svet malih ekrana ponesete peškir, i samo – BEZ PANIKE!

Do sledeće nedelje, pozdravlja vas vaš Vodič.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *