TV vodič za autostopere – psiho horori i predsednički horori

Ove nedelje nas čeka samo jedna premijera, i to pete, a i poslednje sezone serije Motel Bejts. Ovaj prikvel čuvenog Hičkokovog filma Psiho prati živote Normana Bejtsa i njegove majke Norme, i to neposredno pre događaja u samom filmu. Ipak, hotel je smešten u drugačiji grad (u Oregonu, umesto Kalifornije, kao što je bilo u filmu), a i radnja se odvija u savremeno doba.

U prvoj sezoni, nakon smrti oca, Norman i njegova majka kupuju motel, a nedugo posle toga životi počnu da im se komplikuju zbog ubistva koje su izvršili. U sledeće tri sezone, ubistva i misterije prate porodicu, a lokalni šerif im postaje blizak, kod kuće Norman sve više klizi ka nestabilnosti. Na kraju, i rođena majka ga se plaši i čini sve da on dobije psihijatrijsku pomoć koja mu je neophodna, što komplikuje njihovu, inače čvrstu, vezu.

Poslednja sezona počinje dve godine nakon Normine smrti. Norman je, što se javnosti tiče, potpuno srećan i normalan, ali psihološki problemi su sve veći. Najveće ime ove sezone je svakako Rijana, koja će glumiti Marion Krejn. Kako su sezone napredovale, serija je dobijala sve bolje kritike, ali i brojne nominacije i nagrade. Premijera poslednje sezone biće prikazana 20. februara.

Vesti i najave

Jedna od zvezda serije Gli, Kris Kolfer, u saradnji sa produkcijskom kućom Sonar Entertainment, planira novu naučnofantastičku seriju o indigo deci. Kolferu bi pripala glavna uloga u ostvarenju, a on će napisati scenario, a čak i režirati pilot epizodu. Indigo deca su, po modernim pseudonaučnim idejama, sledeći stupanj u evoluciji čovečanstva, te se taj naziv uglavnom odnosi na savante i autističnu decu, kojima se pripisuju broj natprirodne moći.

Ranije smo već pisali o predstojećem pilotu za seriju Ghosted, tačnije o kastingu za istu. Sada sam stiže vest da će pilot režirati Džonatan Krisel. Pored Ghosted, pilot za dramu Searchers je takođe dobio režisera, a istovremeno i glavnog producenta, u liku Dina Vajta, poznatog po The 100 i Nekada davno, između ostalog. Searchers prati priču o grupi neočekivanih heroja, bratu i sestri koji nakon smrti svojih roditelja shvataju da se iza majčinih magičnih, ali i bizarnih priča kriju otkrića o velikim legendama, mitovima i neobjašnjivim misterijama celoga sveta. Dve uloge su već dodeljene, i to Žanini Mejson, kao i Vilijamu Mileru. Mejsonova će tumačiti ulogu Džuniper, dvadesetdvogodišnje kradljivice, dok će Miler biti Boš, kapetan koji je sa svojim brodom Prometejem doživeo razna misteriozna iskustva koja ga progone sve do današnjih dana.

Naslovnica srpskog izdanja Mrtve zone

Još jedna serija bazirana na pisanju Stivena Kinga će stići na male ekrane u budućnosti, mada ova neće pratiti radnju određenog romana. U produkciji Džej-Džej Ejbramsa, antologijska serija pod naslovom Castle Rock će uvezati likove i događaje koji se provlače kroz Kingove romane, a da su vezani za istoimeni gradić. Svaka sezona bi trebalo da prati drugačiju temu i likove, mada bi se likovi iz prošlih sezona pojavljivali i u sledećima. U ovom gradiću je smeštena radnja brojnih Kingovih romana, između ostalih i Mrtve zone, koji je ove godine izašao u srpskom prevodu u izdanju Vulkana.

Pre dve nedelje smo preneli vest o kastingu za dva glavna lika serije Cloak and Dagger, a sada je kasting kompletiran. Pored Holtove i Džozefa, imamo i Andreu Rot (Vatreni dečki), koja igra Bodežinu majku, optimističnu ženu punu ljubavi prema svojoj kćerci.  Glorija Ruben (Gospodin Robot) i Majls Masenden (Bloodline) će glumiti roditelje Plašta, a u ulozi Lijama, Bodežinog kriminalnog partnera i dečka, naći se Karl Landsted (Uvod u anatomiju). Džejms Sejto (Pijev život) će biti dr Bernard Sanjo, a Dž. D. Evermore (Pravi detektiv) detektiv Konors.

Nakon početnog uspeha serije Riverdejl, Archie Comics, izdavačka kuća stripa po čijim likovima je ista i napravljena, potpisala je ugovor sa produkcijskom kućom Warner Bros koji im daje pravo da koriste sve likove Arčijevih stripova, tako da se predviđa stvaranje još jednog franšiznog univerzuma, prema željama Roberta Agijere Sakaza, kreatora Riverdejla.

Lucifer će dobiti treću sezonu, a stižu nam i vesti o tužbi protiv serije Bezvremeni (Timeless). O tužbi smo detaljnije pisala već u jednom navratu, a najnovija vest je bila da su Soni i NBC, tužene strane, podnele zahtev za odbacivanje iste. Zahtev je odbačen, ali nada za branioce ipak nije izgubljena, jer sada mogu da zahtevaju test za utvrđivanje „dovoljne sličnosti”, te tužioci moraju da dokažu da ova postoji, te da se ne radi samo o sličnostima generičkih naučnofantastičnih tema.

Poster za seriju Lucifer

Već mesecima su TV vesti preplavljene vestima o novom američkom predsedniku, čineći makar trećinu sveukupnog obima. Ipak, ovaj put se radi o opravdanoj uključenosti kontroveznog biznismena. Naime, producent serije Američka horor priča, Rajan Marfi, najavio je da će sedma sezona serije, koja uskoro počinje da se snima, biti fokusirana na izbore, i to one prošlogodišnje. On nije želeo da otkriva nikakve detalje, a na pitanje novinara da li će jedan od likova biti baziran na Donaldu Trampu, Marfi je odgovorio sa „Možda”.

Za kraj, spomenućemo predstojeći projekat telivizijske kuće SyFy, ali se ovoga puta ne radi o igranoj seriji, pa čak ni o dokumentarcu. Naime, televizija organizuje kosplej takmičenje čija će nagrada iznosti deset hiljada dolara, a nedavno je najavljeno da će emisiju voditi Ivet Nikol Braun, koja je poznata po ulogama u Zajednici, Drejku i Džošu, kao i Čudnom paru.

Za ovu nedelju bi to bilo sve, a vi samo ne zaboravite da na putovanje kroz svet malih ekrana ponesete peškir, i samo – BEZ PANIKE!

Do sledeće nedelje, pozdravlja vas vaš Vodič.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *