TV vodič za autostopere – Stiven King, Nil Gejman i Džejms Kameron

Prošle nedelje smo vesti započeli sa nagradom Zlatni globus, a ove ćemo da nastavimo u sličnom tonu, pričajući o osvajačima Nagrada po izboru publike (People’s Choice Awards). Nagradu za najomiljeniju seriju je dobila Tuđinka, dok su druge nominacije, nama interesantne, bile Čudnije stvari, kao i Okružen mrtvima. Najbolja kablovska televizijska drama je Motel Bejts, horor o ujedinjenju majke i sina, dok je u konkurenciji bio i Gospodin Robot. Glumci koji u Motelu Bejts glume majku i sina, Vera Famiga i Fredi Hajmore, pokupili su i nagradu za najomiljenije glumce kablovske televizije, dok je Rami Malek (Gospodin Robot) bio u konkurenciji sa Hajmorom.

Za najbolju kriminalističku seriju su proglašeni Zločinački umovi, iako je u konkurenciji bio i Lucifer. U kategoriji za najbolju seriju fantastike/naučne fantastike su bili nominovani Strela, Fleš, Nekada davno i Vampirski dnevnici, a pobedili su Lovci na natprirodno. U kategoriji istog žanra, ali kablovske televizije, nominovane su Američka horor priča, Crno siroče, Senolovci i Mladi vukodlak, a nagradu je odneo Okružen mrtvima. Takođe, postoji kategorija i za premijum kanale, i to je nagradu primila Tuđinka, nominovana zajedno sa Igrom prestola, Malvelovim Luk Kejdžom, Čudnijim stvarima i Zapadnim svetom. Pobedničke serije ovih kategorija su takođe dale i najomiljenije glumce, Sema Hjuana (Okružen mrtvima) i Katrinu Balf (Tuđinka).

Sledeće nedelje na repertoaru nas očekuje po jedna nova serija, nova sezona i televizijski film. Pa da krenemo redom:

Mađioničari (druga sezona)

Ova fantazijska serija je rađena po istoimenom romanu Leva Grosmana i prati Kventina Koldvotera koji polazi u školu da bi postao mađioničar, gde otkriva da su sve sjajne stvari iz njegovih omiljenih knjiga iz detinjstva istinite, ali ne samo one – bajke donose i sopstvene opasnosti. Serija je dobila relativno pozitivne kritike, ali takođe je prate mnogo kontroverzi, vezane za povezanost silovanja jednog od glavnih likova sa njenim moćima, kao i to što je zajedno sa još jednom žrtvom seksualnog napada negativac priče.

Riverdale (Riverdejl)

Archie comics, serija stripova istoimenog izdavača, počela je sa izdavanjem još davne 1942. druge godine. Ove godine se navršava sedamdeset pet godina postojanja stripova Arči, o običnom tinedžeru Arčiju Endruzu i njegovim prijateljima u izmišljenom gradiću Riverdejlu. Ove zime, gotovo na godišnjicu izdavanja serije stripova, počinje da se prikazuje serija, ali ovoga puta, televizijska. Snimljeno je deset epizoda u prvoj sezoni, a premijera je zakazana za 26. januar 2017. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=8AMiwKhm3uI

iBoy

Netfliks nam u januaru donosi i naučnofantastični televizijski film sa pomalo apsudrnom premisom. Glavni lik je Tom, prosečni tinejdžer koji u borbi sa lokalnim huliganima biva povređen, te mu delovi mobilnog telefona završavaju u mozgu. Nakon toga nije u mogućnosti da se vrati svom normalnom životu, jer zbog fragmenata dobija neobične moći. Film je baziran na istoimenom romanu Kevina Bruksa, a premijera je 27. januara.

Vesti i najave

U prošlosti smo već pisali o najavljenoj adaptaciji Kingovog romana Gospodin Mercedes u istoimenu seriju. Heri Tredvej je već zamenio pokojnog Antona Jelčina, a sada je En-Margret morala da napusti snimanje zbog bolesti u porodici, pa će je zameniti Holand Tejlor, nama najpoznatija po ulozi majke dvojici glavnih likova u seriji Dva i po muškarca. Pored nje, ekipi se pridružio i Džerel Džerom, koji će glumiti srednjoškolca koji radi kao baštovan za detektiva, a istovremeno mu pomaže i da se snađe sa kompjuterima i postavi alarmni sistem. Džerom je poznat po filmu Moonlight (Mesečina) iz 2016. godine.

Spike, američka kablovska i satelitska televizija, najavila je adaptaciju romana Stivena Kinga, Magla. Glavni producent serije, Kristijan Torp, izjavio je da serija neće biti prava adaptacija, nego pre interpretacija Kingovog dela, što je uporedio sa serijom Fargo, rekavši: „Pričamo o tome da mu priđemo kao Fargu, gde su film i serija isti, ali i različiti. Biće poput čudnog, izvrnutog rođaka izvornog materijala. Fanovi filma i knjige, i dela gospodina Kinga će svakako uočiti elemente [u adaptaciji]…”. Potom je i dodao da će biti potrebne neke izmene da bi se roman pretvorio u odgovarajuću seriju. Prethodno je roman adaptiran u film, koji je izazvao određene kontroverze, pošto je kraj bio drugačiji nego u knjizi. Naručeno je deset jednočasovnih epizoda, a premijera je predviđena za ovu godinu.

Dizajn naslovnice grafičke novele Happy!

Već je u septembru najavljeno da je američka televizijska kuća SyFy naručila pilot epizodu za grafičku novelu Happy! autora Granta Morisona i Derika Robertsona. Novela prati korumpiranog bivše policijaca, sada plaćenog ubicu i promene u njegovom životu koji se dešavaju zbog malešnog, optimističnog i verovatno zamišljenog plavog konja. Ova priča, inspirisana Dikensovom Božićnom pričom, započeće pilotom u kome će glumiti i Lili Mirjonik, kako je skoro javljeno, i to u ulozi detektivke Meredit Mekarti, ponosne žene u muškom svetu koja će morati da se odrekne ideala da bi sačuvala svoj posao i život ostarele majke.

Na male ekrane nam stiže još jedna adapatacija romana fantastike, ali ovoga puta komedije, i to u liku Dobrih predskazanja, čuvenog romana Nila Gejmana i pokojnog Teri Pračeta. Knjiga prati priču o apokalipsi, jedanaestogodišnjem antihristu i dva anđela, od kojih je jedan nebeski, a drugi pali. Radnja se dešava u 2018. godini, istoj onoj u kome je serija predviđena za prikazivanje, a glavni kreator i scenarista serije je njen autor, Nil Gejman. Producenti su, između ostalih i Amazon i BBC, a serija bi trebalo da ima šest delova.

I za kraj, dolazimo do najave za jednu dokumetarnu seriju, i to o istoriji naučnu fantastike. AMC, američka kablovska televizija je najavila dokumentarnu seriju od šest epizoda, a ono što je izdvaja od ostalih je Džejms Kameron, čije ime će i nositi (James Cameron’s Story of Science Fiction). Velikan naučnofantastičnih filmova, između ostalih i Terminatora, Osmog putnika i Avatara, prikazaće istoriju naučno fantastike, od njenih početaka u novinskim magazinima – petparačkim pričama – pa sve do današnjih dana, kada predstavlja vodeći žanr za holivudske blokbastere i najgledanije serije. Svaka od šest epizoda bi trebalo da se bavi jednim velikim filozofskim pitanjem koje muči čovečanstvo, kao i kako su dela naučne fantastike, bilo ona književna, crtana ili filmska odgovarala na njih, a baviće se i budućnošću žanra i kuda bi nas on mogao odvesti.

Za ovu nedelju bi to bilo sve, a vi samo ne zaboravite da na putovanje kroz svet malih ekrana ponesete barem peškir, i ne zaboravite – BEZ PANIKE!

Do sledeće nedelje, pozdravlja vas vaš Vodič.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *