TV vodič za autostopere – Vampirski dnevnici i istorija po Netfliksu

 

Prethodna nedelja je bila vrlo mršava što se tiče vesti, ali repertoar ima po nešto za svakoga. Čekaju nas nastavci medicinske drame sa natprirodnim elementima, Sačuvati nadu, kao i Prvobitni, spinof skoro završenih Vampiskih dnevnika. Od novih serija imamo samo jednu, ali vrednu – poslednji delić slagalice koji će nam doneti Branioce (Defenders) – Marvelovu Čeličnu pesnicu.

Saving Hope (peta sezona)

Iz Kanade nam sledeće nedelje stiže peta sezona serije Sačuvati nadu (Saving Hope), koja je ujedno i poslednja. Radi o medicinskoj drami sa natprirodnim elementima i prati verenike, lekare, od kojih jedno završava u komi nakon saobraćajne nesreće. Doktorka Aleks nastavlja sa radom u bolnici nakon što njen verenik, Čarls, završi u komi. Iako je u tom stanju, svestan je svega, te može da razgovara sa drugim komatoznim pacijentima, a kako se neki od njih bude, uspeva čak i da preko njih, komunicira sa Aleks. Nakon prve sezone, Čarls se budi iz kome, ali čak i nakon toga biva sposoban da komunicira sa duhovima preminulih i ljudi u komi.

Serija je primila pomešane kritike, koji joj zameraju sentimentalnost i prečesto naglašavanje kako „uvek treba imati nadu”, ali hvale karakterizaciju likova. Na sajtovima Metacritic (49%) i Rotten Tomatoes (40%) nije baš najbolje prošla, ali publika je na sajtu IMDB dala veću ocenu seriji (7.5). Premijera pete sezone biće 14. marta, a očekuje nas osamnaest epizoda.

Marvel’s Iron Fist (Gvozdena pesnica)

Mini-serija Branioci, čiji izlazak je planiran za sredinu ove godine, pratiće grupu superheroja, Derdevila, Džesiku Džouns, Luka Kejdža i Gvozdenu pesnicu. Po ugledu na ono što su učinili sa filmskim superherojima, svaki od likova je pre zajedničke, dobio i sopstvenu seriju. Poslednja u nizu je i Marvelova Gvozdena pesnica, koja nam donosi priču Fina Džounsa, majstora borilačkih veština koji može da prizove moć Gvozdene pesnice, mistične sile koja mu omoguća da koristi i fokusira svoj „či” (kineski koncept „životne energije”).

Džuons se u seriji vraća u Njujork, i to nakon što su ga svi smatrali mrtvim već petnaest godina. Cilj mu je da povrati kontrolu nad porodičnom firmom, ali će pod pretnjom velikog zla morati da bira između nasleđa svoje porodice i dužnosti koju ima kao Gvozdena pesnica. Prva sezona ima trinaest epizoda, a sve će biti dostupne na Netfliksu 17. marta ove godine.

Prvobitni (četvrta sezona)

Treća sezona popularne serije Vampirski dnevnici, publici je predstavila Klausa, drevnog vampira, od sredine serije i kao jednog od glavnih likova, dok su se njegova braća i sestre pojavljivali povremeno tokom sezone. Klaus i ostatak njegove porodice su prvobitni vampiri, oni od kojih su svi ostali nastali, te najveća pretnja jer ih je gotovo nemoguće ubiti, a i ubijanjem bilo koga od njih, čitava njegova loza se takođe pretvara u prah.

Pred kraj četvrte sezone Vampirskih dnevnika, jedna od epizoda je zapravo bio pilot za predstojeću seriju Prvobitni, koji bi pratio Klausa i njegovu porodicu koja se vraća u Nju Orlenas, grad čijom su natprirodnom scenom nekada vladali. Serija je imala nekoliko nominacija za Nagradu po izboru publike, odnosno po izboru tinejdžera. Četvrta sezona će početi sa prikazivanjem nedelju dana nakon finala Vampirskih dnevnika, te popuniti mesto koji su ovi svojim svršetkom ostavili.

Vesti i najave

Pilot za Crnu munju, superherojsku dramu baziranu na DC-jevim stripovima, već ima glavnog glumca, Kresa Vilijamsa, kao i dve mlade glumice (Nafesu Vilijams i Čajnu En Meklejn) koje će mu glumiti kćerke. Sada nam dolazi vest da će majku devojčica, a Vilijamsovu bivšu ženu, glumiti Kristina Adams, poznata po ulogama u filmovima Muškarci koji mrze žene i Tron: Nasleđe.

Prošle nedelje smo već pisali o planiranom pilotu za seriju Jevanđelje po Kevinu, kao i da je glavnu ulogu dobio Džejson Riter. Pored njega, glavnu ulogu ima i Kristela Alonzo, koja će glumiti božiju ratnicu, onu koja je tu da bi Riterovog lika, Kevina, vratila na pravi put. Alonzova je poznata kao prva meksiko-amerikanka koja je imala sopstveni sitkom na američko televiziji, koji je ona sama kreirala, producirala, napisala, ali i glumila u njemu.

Od Netfliksa nam stiže mešavina istorijske drame i priče o zombijimaKingdom (Kraljevstvo). Radi se o originalnoj korejskoj produkciji, tako da će režiser, scenarista i glumci biti lokalni talenti. Radnja je smeštena u srednjovekovno korejsko kraljevstvo Joseon, te prati prestolonaslednika koji biva poslat u samoubilačku misiju da istraži misterioznu zarazu koja hara njegovim kraljevstvom. Premijera je planirana za 2018. godinu.

Netfliks ne odustaje od istorije, ali ovoga puta grčke. Od scenariste cenjene serije Noćni recepcionar, Dejvida Fara, stiže nam serija o Troji. Režiser bi trebalo da bude Oven Haris (Crno ogledalo), dok će producenti, pored Fara, biti Derek Veks (Humans) i Barni Rajš (Crno ogledalo). Priča će, naravno, pratiti trojanski rat, kao ljubav i između Helene i Parisa, a naslov ostvarenja je Troja: Pad grada.

Popularna naučnofantastična serija o ponovnom naseljavanju mrtve zemlje, 100, dobila je zeleno svetlo za petu sezonu, i to tek sredinom prikazivanja četvrte. Prva epizoda četvrte sezone je imala svoju premijeru prvog februara.

Za kraj, spomenućemo nedavno završenu seriju Vampirski dnevnici. Osim što se trenutno prikazuju Prvobitni, glavna producentkinja serije je najavila mogućnost još jednog spinofa koji bi bio centralizovan oko lika Karolin Forbse. Detalji bi spojlovali skoro prikazano finale Vampirskih dnevnika, ali oni koji su zainteresovani, punu priču mogu pročitati na ovom linku.

Za ovu nedelju bi to bilo sve, ali ponekad najnovije nije i najbolje. U petak se navršilo deset godina od prikazivanja prve epizode kultne serije Bafi, ubica vampira. Nameravamo da ovo proslavimo tekstom u skorijoj budućnosti, a vama želimo da Bafi pogledate još koji put, jer za tu seriju, gledanja nikad nije dosta.

Još samo da ne zaboravite da na putovanje kroz svet malih ekrana ponesete peškir, i samo – BEZ PANIKE!

Do sledeće nedelje, pozdravlja vas vaš Vodič.