Tvoje ime (2016) – San koji se ne da zaboraviti

Film Tvoje ime (jap. Kimi no na wa) očarao je publiku prvi put na Anime ekspo konvenciji u Los Anđelesu 2016. godine. Ostvarivši zaradu od 359 miliona dolara, ova romantična drama premašuje Mijazakijevo legendarno ostvarenje „Spirited away” i ulazi u istoriju legendi anime filma.

Makoto Šinkai od ranije je poznat publici kroz ostvarenja poput Deca koja jure izgubljene glasove i Bašta reči, gde postavlja korene svog stila bajkovite vizuelne naracije. Njegov metod doveden je do vrhunca u filmu Tvoje ime. Šinkai insistira na detaljnom iscrtavanju storibordova po kojima se njegovi filmovi snimaju, što rezultira i više nego verodostojnom replikom stvarnosti. Pored panorama Tokija i fiktivnog Itomorija, Šinkai ne zapostavlja ni ljude, te angažuje kabuki umetnicu čiju koreografiju koristi za ritualni ples Micuhe i njene sestre. Rezultat su detaljni pejzaži i prikazi čija punoća boje i sjaj oplemenjuju bajkovitu priču filma.

Drugi važan element je svakako muzika, čiju kompoziciju i izvedbu radi japanski bend „Radwimps”. Ritam, tempo i tema numera osmišljene su i ukomponovane tako da prate samu radnju i razvoj junaka, te je numera „Sparkle” Takijeva neizrečena težnja ka drugačijem životu, a „Nandemonaiya” Micuhina unutrašnja borba i patnja.

Mada žanrovski određen kao romantična drama, Tvoje ime bavi se tradicijom, urbanizacijom, motivom vremenske katastrofe, a ljubav problematizuje kao ozbiljnu putanju kroz sopstvenu dušu, na čijem kraju stoji druga strana, ili „srodna duša”.

 

Micuha Mijamizu je srednjoškolka u fiktivnom ruralnom gradiću Itomoriju. Nastao u rupi od kratera komete, Itomori je ušuškan u spokoj i odaje utisak vremena koje je stalo. Ambijent malog mesta dočaran je prelepo nacrtanom i animiranom prirodom u čijoj harmoniji žive Itomorci. Micuha potiče iz tradicionalne šintoističke porodice. Poštuje tradiciju i rituale, uključujući pletenje, ples, pa čak i pravljenje kućikamisake rakije kroz pljuvanje pirinča. Ipak, Micuha je tinejdžerka, i od svega joj je muka. Jedne večeri će očajnički viknuti u nebo: „Zašto nisam zgodni dečko iz Tokija”?!

I tada počinje magija.

Da je Micuha doživela svoju malu krizu bilo koje druge večeri, radnja ovog filma verovatno ne bi ni postojala. Te večeri Micuha i njena sestra Jocuha izvode ritual i prilažu gorepomenuti kućikamisake svom božanstvu u hramu. Pretpostavljamo da je Micuha ostvarila konekciju sa božanstvom i, nesvesno, poželela želju.

Ova želja se ostvarila, i Micuha se narednog jutra budi kao slatki tokijski dečko Taki Taćibana. Međutim, i Taki se probudio kao Micuha. Kao svaki normalni čovek u situaciji koju zakoni fizike ne objašnjavaju, ovo dvoje prihvataju da je sve san. Micuha ostavlja belešku na Takijevom telefonu, i posle čitave montažne sekvence beleški po telefonima, sveskama i rukama, Taki i Micuha shvataju da jednom nedeljno menjaju tela u trajanju od dana.

Šinkai nas do same polovine filma drži u neizvesnosti da li je razmena san ili ne. Okidač za početak i prekid razmene je buđenje, te nije jasno jesmo li u javi, ili u snu.

Sve dok meteor nije zbrisao Itomori.

Postojanje meteora sudbonosno je za Takija i Micuhu. Naime, sam Itomori nastao je u krateru „Tiamat“ komete pre više od 1000 godina. Kometa će ponovo pasti na dan festivala i sravniti grad i njegovo stanovništvo sa zemljom.

Motiv katastrofe tragično je blizak japanskom narodu kroz bliske susrete sa razornim zemljotresima, međutim, Tvoje ime nije žanrovski određen padom komete na Zemlju. Kometa je u ovom filmu jedno od brojnih sredstava povezivanja i razdvajanja. Ona je stvorila Itomori i potom odnela Micuhu, čime će naizgled zauvek razdvojiti nju i Takija.

Međutim, Micuha će se vratiti, i to ne samo zbog Takijeve ljubavi.

Film „Kimi no na wa” je nepravedno optuživan da koristi motiv „damsel in distress”, to jest bespomoćne devojke koju spasava muškarac. Ovo nije tačno, jer Micuha pre svega spašava sebe. Ona od početka prihvata svoju spiritualnu i religioznu stranu, te ostavlja svom Takiju sredstva pomoću kojih je on vraća- kućikamisake i traku.

Kućikamisake simbolizuje polovinu svog stvaraoca, u ovom slučaju Micuhe. Ispijanjem ovog pića, Taki unutar sebe oživljava Micuhu i prolazi kroz njene uspomene u još jednom prelepom primeru Šinkaijeve ilustracije i montaže. Micuhine uspomene otkrivaju Takiju drugi motiv-pletenu trakicu, i ujedno materijalni dokaz da je Micuha zaista postojala.

A gde je ovde Taki kao glavni junak?

Može se pričiniti kao da je Taki relativno pasivan u odnosu na Micuhu. Međutim, Taki je u filmu Tvoje ime personifikacija većinskog dela publike. On živi u metropoli (dobro, tu se malo teže nalazimo), i ceo dan mu prolazi u školi, klackanju u tramvaju i poslu do kasno uveče. Teško je izdvojiti jedan odlomak iz njegove lične numere „Sparkle” koji najbolje opisuje građanina 21. veka, iako govori o fantastičnim dešavanjima iz filma:

„Izgleda kao da me svet neprestano kroti

Ako je tako, neka mu bude

Predivna patnja traje, iz dana u dan“

„Sanjao sam o mestu daleko odavde

Umiren limenkom mlake koka-kole,

Tražio ga kroz prozor učionice

I u jutarnjem suncu u vožnji tramvajem”

(primer prevoda)

 

Taki Taćibana je školski primer malog čoveka u velikom gradu. On je čovek po sredini i poslušan građanin. Njegov život deluje dinamično jer mu je raspored haotičan, ali u stvarnosti stoji u mestu.  Život koji on vodi uzburkava Micuha, i pokreće ga toliko da pomeri tok vremena kako bi pronašao „neku osobu, koju je sanjao…ili možda, ipak, nije”?

Motiv sna koji je tako prelepo dočaran muzikom, crtežom, animacijom, montažom i svim ostalim elementima je ključan u priči animea „Kimi no na wa”. San je težnja, sila koja nečemu vuče, a ne može da se objasni. Taki i Micuha nemaju pojma ko je osoba s kojom dele telo, ali njihova veza postaće neraskidiva.

Micuhina baka Hitoha kaže da veze čine ceo univerzum. Porodica Mijamizu veruje u koncept „musubi”, to jest postizanje harmonije i povezivanje s božanstvom kroz tkanje. Svi elementi na svetu su končići, i oni se povezuju i neizbežno postaju jedno s drugim pojavama i bićima.

Micuhina želja u magičnu noć će pokrenuti razmenu, kućikamisake i Taki će je oživeti, ali musubi, materijalno oformljen u njenoj crvenoj traci, daje Takiju odgovor na pitanje „Koje je tvoje ime”?(Kimi no na …wa?) i konačno pretvara san u javu.

Može se reći da je Takija i Micuhu spasila i povezala spiritualnost, ili religija, s obzirom da je tkana crvena traka materijalizovala „musubi” i povezala zaljubljene, a kućikamisake očuvao polovinu Micuhe i omogućio Takiju da je oživi.

Međutim, ništa od toga ne bi vredelo da nisu prvo upotpunili sami sebe. Taki je bio taj koji je seo u voz (ovaj put, međugradski), i potražio Itomori i Micuhu iz čiste intuicije, iz ljubavi za nekim za koga ni ne zna da li je sanjao. S druge strane, Micuha spasava svoj grad ličnom inicijativom, i ustaje protiv oca koji nikako ne priznaje da će pasti kometa. Taki prihvata svoju „žensku”, emotivnu stranu, a Micuha „mušku”, borbu licem u lice sa problemom. Ispunjenje ovih koraka dovodi do još jedne vremenske vrteške, i dvoje zaljubljenih se konačno nalaze u stvarnosti. Ovaj susret je kratak, i mada nalaze odgovor na pitanje „Tvoje ime…je?”, gotovo odmah ga i gube. Priroda sna i ljubavi je, u stvari ista –  ništa nam nije jasno, i baš kada mislimo da smo našli odgovor, on izmakne.

I prelepa patnja počinje iznova.

Kraj filma prebacuje fokus na odraslog Takija. Njegova zbunjenost i težnja za neimenovanom željom je jača nego ikada. Zaboravio je Micuhino ime, ali čežnja je opstala. Pukom slučajnosti sreće, takođe, odraslu Micuhu u Tokiju, i njih dvoje shvataju da je ta druga osoba zbog nečega važna. U istom dahu pitaju „Tvoje ime…je”?

Makoto Šinkai nezadovoljan je krajem filma, s obzirom da nije bio siguran kako da ga završi. Otvoreni kraj održava neuhvatljivost sna, i koliko nas plaši, toliko i budi nadu da će Micuha i Taki konačno upamtiti ime svoje srodne duše.

 

Jula 2019. godine, Šinkai je predstavio novo ostvarenje, fantaziju „Weathering with you”, gde se kao sporedni junaci javljaju Taki i Micuha. S nestrpljenjem iščekujemo dalju distribuciju ovog filma, u nadi da ćemo konačno saznati sudbinu Micuhe Mijamizu i Takija Taćibane.

About Author