Twisted Metal: uvek sam birao klovna

Kasne devedesete, školska godina uveliko traje. Preveliki sam za žmurke, a još uvek mali za izlaske. „Ćale, daj koji dinar idemo kod Mirčeta na igrice.” Matori isprazni sitno iz džepova i i sa podignutom obrvom doda: „Kući do devet.” Hvatam telefon, fiksni naravno, i zovem Drogija da pokupi burazera i mene, nadajući se da disk neće biti zauzet.

Igrali smo mi i Resident evil, i to na japanskom, nije bilo engleskih verzija, ali nama je bilo svejedno kad ni engleski nismo znali. Mlatili se u Tekkenu i iznova i iznova ginuli na onom jednom nezgodnom skoku u Tumb Raider-u. Ovi moji su cepali Fifu i NBA. Ali smo posebno voleli da se iživljavamo na Twisted Metalu. Skupimo pare na gomilu pa uplatimo zajedno nas trojica-četvorica pa se menjamo. Pobednik naravno ostaje. Kažu igrice izazivaju nasilje, nama je pak to bilo katarzično iskustvo. Isprazniš sve dnevne frustracije i tinejdžerske hormone na masnom džojstiku umesto na ulici.

Kada sam video da je serija u izradi prva misao je bila: „Kakav će tu zaplet napraviti, kad se u igrici samo mlatiš kolima.” Nikad nisam razmišljao o tome da TW u stvari ima pozadinsku priču. Ne mnogo inspirativnu naravno, ipak je to bila borba u areni. Postapokaliprični svet, vrhovni vladar pompeznog imena, i hleba i igara u vidu borbi do smrti u nabuženim dizelskim karakondžulama na dva do četiri točka.

Ali Dejvid Džaf (David Jaffe) dizajner video igara zaslužan za spektakularni God of War serijal, je bio pametan da iskoristi popularnost simulacija vožnji i napumpa je steroidima, stvarajući podžanr borbi vozilima (vehicular combat). Grafiti, zgrade u plamenu, mitraljezi zakačeni na šasije automobila su suština onog što je Dejvid predvideo kao svetlu budućnost sveta u dalekoj 2006. godini.

Izvor: Sony

Najbolje se sećam drugog dela, gde sam uvek birao klovna, ili onog polugolog lika razapetog između dva velika točka. I buldožer je bio dobar. Serijal je doživeo mnoštvo nastavaka sežući do PS trojke, dok su neke od igara adaptirane i za Windows. Zaključno sa oktobrom 2000. godine prodat je u pet miliona kopija i Soni je nekoliko igara iz serijala ponovo izdao u sklopu svojih Najvećih hitova.

I eto posle više od deset godina od izlaska zadnje igre Pikok (Peecock), NBC-jev učesnik u streaming ratu, u februaru 2022. plaća za punu sezonu serije koju Sonijev televizijski ogranak razvija još od 2019. Za stvaralački volan je stavljen Majk Džonatan Smit, toliko poznat da nema svoju Wiki stranu, a najupečatljivija činjenica u IMDB biografiji je da mu brada lepo izgleda. Ruku na srce, Smit ima pozamašno iskustvo kao pisac za poneti, od Diznijevog XD-a do MTV-a, i slučajno je moje godište, što ga stavlja u položaj da možda, samo možda, ima slične lepe uspomene vezane za TM franšizu. 

Jebiga, negde je morao da se zategne kaiš, jer su za ulogu glavnog protagoniste upecali Antonija Makija (Anthony Mackie). Novi Kapetan Amerika iza sebe ima dosta naslova iz fantastičnog žanra, igrajući koliko akcione toliko i komične uloge. Meni posebno draga je njegova verzija Takašija Kovača u nesretnoj drugoj sezoni Digitalnog Ugljenika.

Sada mu se pružila prilika da igra Džon Doa, brbljivog mlekara sa amnezijom, koji oberučke prihvata dobijenu šansu da ispliva iz septičke jame mediokriteta. Sve što treba da uradi je da preveze paket sumnjivog sadržaja preko postapokaliptične pustare, dok su mu gomila krvoločnih pljačkaša za petama.

U njegovom poduhvatu mu pomaže ishitrena kradljivica automobila po imenu Quiet, koju igra Stefani Beatriz (Detektiv Dijaz, Bruklin 99). Makijev britki jezik suprotstavljen njenom šarmu obećavaju dobru zabavu, pod uslovom da Smit i ostali pisci budu dorasli zadatku.

Srećom tu je i sada već legendarni Vil Arnet (Will Arnett) u ulozi glasa maskote franšize, psihopatskog klovna po imenu Sweet Tooth, čije telo igra američki rvač Džo Sinoa (Joe Seanoa). Najpoznatiji po ulozi Goba u hit seriji Arrested Development, Arnet ima bogato iskustvo u glasovnim ulogama od kojih možemo izdvojiti brilijantnu depikciju Betmena u Lego filmovima. Slatki Zub u seriji, kao i u igrama, nosi klovnovsku masku, te Arneta i Sinou čeka težak zadatak.

Izvor: Peacock

Komedija iz etikete akcione komedije je izgleda dobro pokrivena, a za akcioni ćemo čini se morati da sačekamo premijeru. Novoizašli trejler pokazuje interakcije između Džon Doa i klovna, sa solidnom količinom fizičkog nasilja, ali ono što svaki ljubitelj serijala igara priželjkuje, obračuni u kolima, su za sad samo tizovani kratkom scenom rafalne paljbe sa mlekarevog automobila i minijaturnim kadrom klovnovskog kombija. Pretpostavljam da najsočnije detalje ipak čuvaju za pretplatnike.

Pikokovi naslovi su u Srbiji dostupni preko SkyShowtime streaming servisa, koji se u poslednje vreme ubi od reklamiranja na socijalnim mrežama, pa ko ima i može neka plati, a ostali će seriju gledati sa piratskim povezom na oku.

Zvanični datum premijere prve sezone Twisted Metala je 27. jul, tako da – dame i gospodo, zaturirajte svoje motore!

About Author