Vesti sa one strane grane, januar 2020.

Š’a ima autostoperi? Čitate li, pišete ili se samo zafrkavate i varite tešku, masnu, slatku hranu? Čisto da spomenem, da još ni parče torte nije stiglo do nas u podrumu, pa ako želite da i dalje čitate ove najave, znate šta vam je raditi.

Inače, na današnji dan je rođen veliki reditelj fantastike Dejvid Linč. Ako ti išta znači, Dejvide, želimo ti sve najbolje za tvoj 74. rođendan.

Sa druge strane, na današnji dan je otišao na večna lovišta Džoni Vajsmiler. Čovek, koji će, osim što je bio olimpijski šampion u plivanju, ostati upamćen kao Tarzan, gospodar džungle… Ne znam kako je kod vas, ali kolekcija od deset knjiga o Tarzanu, zauzima posebno mesto  na mojim policama.

E, sad, zanima vas pišu li  fantastičari sa one strane? Još pitate? Pišu, pišu, ne krkaju pragnjetinu, salate i torte…  Da li sam spomenuo da još niko, nama robovima, nije dostavio neki komadića pragnjetine da se malo osolimo? No dobro, dosta o hrani, pređimo na knjige.

 

 

Tamnice Strata – Dž. D. Penman (Dungeons of Strata – G.D. Penman)

Martin ima odličnu ekipu. Svoje kvalitete pokazuju i dokazuju u brojnim igricama. Baš zato, ni najnovija multiplejer igrica Strata,  nije mogla da prođe bez njih.

Strata je zapravo tamnica, ukopana sto spratova pod zemljom. Podrazumeva se da je svaki nivo ispunjen  živopisnim čudovištima.

I druge igračke ekipe se pridružuju izazovu da postanu prvi, koji će stići i preći neosvojive najdubllje nivoe. Nagrada nije ništa manja od večne slave (ima i opipljivih nagrada, ali slava je ipak slava, zar ne?). Matinov tim se oslanja na neobičnu taktiku, biraju rasu, koju mnogi izbegavaju. Rasa ljudi-pacova, koji imaju sposobnost egzorcima. Za razliku od drugih igara, ako želi da stigne do kraja, Martinu će biti potrebno mnogo više hrabrosti i znanja. Što se dublje spuštaju, Strata postaje sve tamnija.

 

Tajno Poglavlje – Ženeviv Kogman (The Secret Chapter –  Genevieve Cogman)

Koliko mogu da primetim, promakao mi je ovaj serijal, Nevidljiva biblioteka. Zapravo, prvo sam pomislio da sam o njemu pisao pre četiri meseca, ali utvrdio sam da to ipak nije to. Elem, u ovoj knjizi pratimo bibliotekarsku špijunku Irenu i Kaja, princa zmajeva u njihovom skakutanju kroz vreme i dimenzije. Irena je prizvana u Biblioteku, gde je dobila zadatak da pronađe posebnu knjigu, ne bi li spasila svet, koji je na ivici uništenja (hm, nije li svet uvek u takvom stanju?). Prvo mora da locira trgovca pod imenom Gospodin Nemo (hm, znam ih dvojicu, jedan vozi podmornicu, drugi je riba). Međutim, da bi joj on dao knjigu, naši junaci su prinuđeni da ukradu izvesnu sliku iz drugog sveta.

 

Zemlja izvrsnosti – Mark-Uve Kling (Qualityland  – Marc-Uwe Kling)

U Zemlji izvrsnosti, građane rangira automatizovani sistem. U skladu sa tim, stanovnicima se određuje socijalni položaj, mogućnost zapošljavanja, uparuje ih sa odgovarajućim partnerima i upućuje ih na proizvode koji će im trebati, pre nego što i sami pomisle da će im trebati. Petar Besposleni  je đubretar, koji ne može i ne želi da uništava nesavršene mašine. Sasvim slučajno će postati vođa odbačenih robotskih otpadnika. Kad u njegovu radnju stigne proizvod poslat iz Prodavnice, Petar zna da je u pitanju škart.  Ali ako bi slučano vratio isti, to bi uzdrmalo temelje Zemlje izvrsnosti, jer bi se ispostavilo da savršeni algoritam i nije baš toliko savršen.

 

 

Božja igra – Deni Tobi (The God game  – Danny Tobey)

U relativno bliskoj budućnosti, Čarli i njegov drug su dobili poziv da odigraju video igru, kojom upravlja veštačka inteligencija, koja misli da je bog lično. U početku je sve cveće proleće, uz pomoć telefona i virtuelnih cvika, dobijaju novac, stiču iskustvo. Naravno, sve što je lepo ima kraj. Misije postaju sve surovije sa smrtonosnim posledicama. Jasno je da veštačaka inteligencija traži da bude obožavana i poštovana.

 

 

 

Spali tamu – S. A. Hant (Burn  The Dark – S.A. Hunt)

Robin Martin je okupila imopzantan broj pratilaca na svom JuTjub kanalu, Malus Domestica. Na njemu emituje izuzetno kvalitetne i realistične snimke u kojima lovi veštice. Tek naznatan broj njenih pratilaca zna da su snimci zapravo istiniti i da Robin ima misiju. Želi da se osveti za smrt majke. Kada se vrati u svoj dom u Blekfildu, shvatiće da je progoni duh Crveni gospodar, koji ozbiljno može da poremeti njene planove.

 

 

Buntovnica – Toči Onjebuči (Riot Baby – Tochi Onyebuchi)

Ela poseduje brojne talente. Može da vidi sudbinu i budućnost ljudi oko sebe, može da se prebacuje sa mesta na mesto, da se kreće neprimećena, a može i mislima da uništava stvari. Njen brat Kev, naravno, želi uvek da zaštiti sestru. Međutim, mučenik je zaglavio zatvor i sestra, da bi mu sačuvala zdrav razum, pokazuje bratu budućnost i stanje sveta izvan zatvorskih zidina.

 

 

 

 

Krvava grofica – Lana Popović (Blood Countess – Lana Popovic)

A za kraj naše gore list. Naša devojka, koja živi i radi u SAD. Objavila je do sada dva romana, takođe namenjenih mlađim generacijama. Čisto da kažem da mi nije rođaka.

U Mađarskoj sedamnaestog veka, Ana Darvulija je počela da radi kao najprostija služavka kod mlade i glamurozne grofice Elizabete Batori. Srećom po Anu, smeši joj se blistava budućnost. Vrlo brzo, Ana avanzuje do visokog položaja služavke zadužne za grofičinu spavaću sobu. Plata joj je osetno viša, samim tim može da pomogne i svojoj porodici. Kako vreme prolazi, grofica gleda Anu kao prijatelja i osobu od poverenja. Vrlo brzo će Ana poptuno potpasti pod grofičin uticaj, a ni grofica neće časiti ni časa da iskoristi tu prednost. Izolovana od svojih nekadašnjih prijatelja, porodice, verenika, Ana shvata da nije prijatelj, već zarobljenik okrutne Elizabete, A kada dođe do ubistava, Ana postaje svesna da je samo pitanje dana kad će postati žrtva Krvave Baronice.

Cenim da vam je dosta preporuka za sada. Javite ako se dočepate nekog naslova. Samo da vas podsetim da pošaljete pragnjetinu, a zahvalnost(ili kletva) će stići u sledećoj Čitaonici. Do tada, uživajte i samo BEZ PANIKE.