Vlažni snovi Dark Souls fanova

FromSoftware, nakon Dark Soulsa, otvara svet fantastike kroz Elden Ring – najnoviju open-world RPG akciono-fantastičnu igru.

FromSoftware još jednom dokazuje neiscrpnu kreativnost, naročito na polju mračne i morbidne fantastike. Nakon Dark Souls i Bloodborn igara, nisam očekivala ništa manje. Elden Ring je ugledao svetlost dana 25. februara 2022. godine, i prodao se u više od 13,4 miliona primeraka u toku 5 nedelja. Impresivno. Nakon stotinak sati provedeninh u Elden Ring svetu mogu reći i – zasluženo.

Dark Souls na otvorenom, iliti Elden Ring, je nezaboravno iskustvo, naročito uz malo sveliju atmosferu i mogućnost da kažete “Ne” borbi sa mutantom đavola, kočije, čoveka i vatre i odete da lovite kotrljajuće ovce (jer ne moramo baš svaku noć imati noćne more).

Kao i uvek, FromSoftware je omogućio i multiplayer iskustvo, iako je igra pretežno singleplayer orijentisana. Na Nexusu je trenutno dostupan i mod za Co-Op koji omogućava igru sa prijateljima. Ovaj mod nisam probala. Trenutno je u beta verziji, tako da ću sačekati još neko vreme pre nego se upustim u Co-Op avanturu. Igra ima šest krajeva, tako da ću i te kako imati čime da se zanimam pre nego vrbujem prijatelje da mi se pridruže u avanturi.

Interakcija sa drugim igračima je moguća u originalnoj verziji kroz PvP borbe, poruke koje se mogu ostaviti u svetu, a drugi igrači vam mogu zahvaliti na njima (ili vaše Try Fingers, But Hole postane legnedarno), kao i mogućnost da pozovete prijatelja u pomoć kada zagusti, i da patite zajedno, jer sve je lepše u društvu.

I da, imate svog ponija. Zove se Torrent, izgleda slatko i jezivo istovremeno, veoma je brz (nekad i previše), ima dupli skok, pa možete da skočite u smrt, dva puta uz zvuk zvončića.

 

Elden Ring – Da li potrošiti 60 evra na video igru i zašto DA

Osnovna verzija
Elden Ringa košta 60 evra. Tu verziju sam kupila (čitaj: ubedila muža da učestvuje sa 30 evra i da će moći i on da se igra. Ishod: muž proveo više vremena u igri od mene, jer sam bila previše kukavica da sama pređem neke delove).

Perspektiva pre igranja – 60 evra je ozbiljna cifra kada se gleda iz perspektive “trošim novac na igrice dok se svet raspada”, i nisam baš bila u YOLO raspoloženju, zato mi je bilo razumnije da trošak podelim, a sa tim i zadovoljstvo podele iskustva granja udvoje (jedan navija i dodaje čips i pivo, drugi mlati po Radanu i Melaniji i druži se sa ćupom Aleksandrom).

Perspektiva sada, nakon pređene igre – Elden Ring vredi svaki evro! Ukoliko volite Dark Souls, Bloodborn, volite japansku fantastiku, volite irsku mitologiju u miksu sa još mitologija, zavodljive priče, fan ste mange Berserk nedavno preminulog Kentara Miure. Volite dobru atmosferu koja će vas hipnotisati i podići vaša očekivanja od RPG open-world igara, besprekornu mehaniku borbe, a uz sve to priznajete da ste mazohista (ili ne priznajete, ali vrlo dobro znate da su slatke muke najslađe) i ne smeta vam da vam se tresu ruke i imate veoma živopisne i česte noćne more (ukoliko nađete vremena da spavate) 60 evra je sitnica, a i možete da jedete pasulj i grašak (lol) dok se igrate i voilà!

Elden Ring – Džordž R.R. Martin i Hidetaka Mijuzaki

Dovoljno je pomenuti ova dva giganta. Staviti ih rame uz rame i dati im slobodu da kreiraju jedan novi, interaktivni svet je već nova dimenzija ‘perverzije’ fantastike. Uz to dodajte i reference iz čuvene mange
Berserk i dobijate kompletnu sliku sveta koji će vas istovremeno zavesti, zastrašiti, inspirisati i omogućiti da se sa NPC likovima povežete kao da su prave osobe.

Lično me oduševila dubina priče ispričana kroz likove sa kojima sam se sretala, mada sam kasnije shvatila da je interakcija sa likovima samo delić kompletne priče.

Iskreno, neke sam reference tek kasnije kroz igru povezala i shvatila suštinu. Neke sam ipak morala da potražim na internetu i vidim šta drugi igrači misle o tome i nailazila na veoma interesantna tumačenja kako o sekvenci igre, tako i samih likova i značenja njihovih reči i samog postojanja.

Fantastičan miks fantastike i metafora – deo priče kroz simbole bez spojlera

Oni upoznati sa Mijuzakijevim radom, znaju da u njegovim igrama nema linearnog pripovedanja. Njegovo umeće da priču predstavi ne samo kroz reči, već i kroz objekte, predele, prijatelje i neprijatelje, drži igrača uvek na oprezu da nešto ne propusti. Takođe, sama igra je orijentisana na odluke igrača. Kao i u stvarnosti, odluke utiču na svet oko nas i menjaju ga.

Fantastika, sama po sebi, nosi dovoljno kompleksnosti, a kada je rasuta svuda, onda je zagonetka.
Tu zagonetku možete i ne morate rešavati, možete i ne morate razumeti zašto se nešto dogodilo, ali će vas to onda odvesti u besciljno lutanje i besmislene susrete i bitke sa monstrumima.
Iskustvo rešavanja zagonetki i razumevanja metafora je ravno zadovoljstvu pobede nad najtežim “gazdama”.

Bog – Pitanje božanstva je kompleksno predstavljeno u Elden Ringu. Još se nagađa o njima i svako ima svoje teorije. Jedino je sigurno i dokazano da postoje mnogo vrhovna božanstva, zatim njihova otelotvorenja (vessels) i polubogovi.

Jedan od bogova je i Svevišnja Volja (The Greater Will), vrhovna i nevidljiva sila, čija je “crkva” i mesto moći Erdtree -monumentalno, zlatno drvo na sredini sveta.

Svevišnja Volja propoveda red nad haosom i postavlja Mariku (androgeno božanstvo) kao svojeg predstavnika i boga nad Međuzemljom (The Lands Between).

Svevišnja Volja, po mom slobodnom tumačenju, predstavlja prareligiju. Ona je kontrast Haosu, iz koga je, po grčkoj mitologiji, sve nastalo.

Svevišnja Volja odlučno propagira red nad haosom i nastanak i opstanak sveta jedino u stanju potpunog reda. Međutim, suština sveta jeste u stalnim previranjima, promenama i pobunama. Potpuni red i potpuni haos su kratkotrajne i veoma retke pojave, koje neretko rađaju jedna drugu. Forsirani, stvaraju nakaze, fizičke i moralne; neprirodna jedinjenja nemrtvih i neživih. Naravno, sve je to potpomognuto fanatičnim podanicim “religije”, u ovom slučaju Zlatnog Reda (The Golden Order) koji je takođe predstavljen i kao Dva Prsta.

Samo ime Elden Ring sveta Međuzemlja jeste mesto sukoba svih nakardanih produkta zakona večnog reda i večnog haosa, starog i novog.

DrvoErdtree postalo jedno od najprepoznatljivijih mesta u istoriji gejminga. Ono je zlatno drvo, predstavnik Svevišnje Volje na zemlji; dom moći Svevišnje Volje, mesto vladavine Elden Lorda, a u njegovo korenje su upleteni životi i smrt stanovnika Međuzemlje. Drvo se i bukvalno hrani mrtvima koji se mogu pronaći u katakombama, opleteni zlatnim korenjem Drveta, što potvrđuje teorije njegovoj parazitskoj prirodi.

Erdtree menja svoj oblik i sjaj, zavisno od sila koje na njega deluju i promena koje se dešavaju u svetu. Još jedan razlog da završite svih šest mogućih krajeva.

U delu mape Međuzemlje može se pronaći Staro Drvo koje je osušeno, i koje je prethodilo nekom drugom svetu pre uspostavljanja Zlatnog Reda u Međuzemlji. Postoje teorije da je Erdtree ustvari ispilo sok života iz Starog Drveta kako bi preuzelo moć nad Međuzemljom.

PrstenElden Ring nije fizičko obličje prstena. On je artefakt prirodnih zakona, pre svega zakona života i smrti. Kreiran od runa, sadrži samu suštinu sveta i njegovog funkcionisanja. Kad Runa Smrt biva izvučena iz njega, smrt se deli na smrt tela i smrt duše. Metaforičko slamanje Elden Ringa označilo je početak kraja vladavine jedne religije.

Zadatak Proteranog je da obnovi Elden Ring, uspostavi red i samim tim postane novi Elden Lord, tj. Otelotvorenje boga na zemlji (vessel).

Prsti – Jedno od fascinantnijih predstavnika božanstava u Elden Ringu prikazani su kao prsti. Oni su “antene” kroz koje vrhovna božanstva šalju svoju volju i odluke tumačima, koji tu volju dalje prenose vladarima, a oni je sprovode u delo.

Dva Prsta su medij boga Svevišnje Volje koga prati Zlatni Red. Sa druge strane imamo Tri Prsta, kao opozit Dva Prsta. Tri prsta su medij Boga Haosa.

Božanstvo predstavljeno kroz Tri Prsta je vrhovno božanstvo Gospodar Haosa (Lord of Frenzied Flame). Cilj Gospodara Haosa je da poništi život koji je stvorila Svevišnja Volja zbog navodne greške u stvaranju koja je direktno uzrokovala svu bol i stradanje na svetu. Poklonici Gospodara haosa veruju da život nije vredan življenja, i da se svaka sreća i lepota stostruko naplaćuje tugom i mukom. “U suštini, život je patnja” – Šopenhauer.

Čišćenje plamenom je prikazano kao biblijski Potop. Nakon čišćenja ne bi bilo života, ponovnog rađanja, ali ni muke ni bola. Zanimljivo je što moći koje daruje Gospodar Haosa kao posledicu imaju ludilo, te ukoliko ih igrač koristi, rizikuje da od ludila “oboli” . Praćenje Gospodara Haosa kroz Tri Prsta vodi do jednog od mogućih krajeva.


Irska mitologija – Pisci i kreatori su verovatno korsitili i motive ove mitologije za neke od likova. Red Branch Knight, jedan od “gazdi” veoma podseća na Ku Čulaina (Cú Chulainn), poluboga i ratnika iz irske mitolgoje i škotskog folklora. Takođe i samo poreklo Proteranih (Tarnished), ujedno i lik igrača, ima sličnu priču sa proteranima iz Irske istorije i mitologije. Milesiani su bili preci Keltske kulture u Irskoj koji su bili proterani da lutaju Evropom dok ne nađu ostrvo na kome ne mogu da žive otrovni reptili. Dok su boravili u Španiji, sa njenih obala videli su obećanu zemlju – Irsku.

Nordijska mitologija – Spekulacije da Mijuzaki kroz sve svoje igre provlači priču o Odinu su još jednom isplivale sa Elden Ringom. Kroz prefiks Od koji znači Pomahnitali, on provlači priču o Odinu, kroz Pomahnitali Plamen koji za cilj ima da svrgne Svevišnju Volju (može biti direktno povezana sa Imirom, vrhovnim bogom i stvoriteljem sveta po nordijskoj mitologiji, koga svrgava Odin).

Moram pomenuti i povezanost sa Lokijem (pretpostavku koju su potvrdili još neki igrači). Loki ima troje dece – Fenrira (u obličju vuka), Jormungandra (zmiju) i Hel (boginju smrti).

U Elden Ringu, Rani i Blaid (poluvuk) su polubrat i polusestra, a Ranin rođeni brat je Raikard koga je progutala Zmija (God Devouring Serpent). Rani je direktno povezana sa konceptom smrti, gde njeno telo može umreti ali duh nastavlja da živi. Veoma slično boginji Hel iz Nordijske mitologije.

Još mnogo toga se nagađa i tumači, ali ovi fantastični “pronalasci” su mi bili najinteresantniji. A i bilo ih je lako ispričati bez “spojlera”.

Sve ovo “može, a i ne mora bit’”, jer je Elden Ring igra bogata originalnim idejama, ali i inspiracijama iz mnogih religija, mitologija i tek ponešto je potvrđeno.

 

Kako je Kornjača Postala Ker

Mogućnost interakcije sa drugim igračima kroz poruke koje se mogu ostaviti u igri u obliku natpisa na kamenu jedna su od omiljenih zanimacija među igračima.

Poruke su direktno podstakle mimove, i sada je Elden Ring poznat po svemu već pomentuom, ali i masovno poznat po tome kako je kornjača postala ker, jer zašto da ne. Ovo je i upozorenje da ukoliko na random sliku neke kornjače na internetu vidite u komentarima Dog (ker/pas), da znate o čemu se radi i ne osećate se izgubljeno. Jer, logika.

U početku nisam postavljala poruke, i smatrala sam da je to jedino neophodno ukoliko otkrijem neku specijalnu caku za rešavanje zadatka ili kako cheezovati gazdu i podeliti zadovoljstvo. Jer, onda neko može da se zahvali na poruci, čime onaj ko je postavio poruku dobija nagradu u vidu punjenja HP-a i FP-a. Onda, svi tako rade, postavljaju samo korisne poruke. Zar ne? Pa… Ne.

Poruka “Važan predmet dole” na rubu provalije. Naravno, kada skočiš jedino što dobiješ je smrt (Hvala ni na čemu!) Bilo je smešno čitavih dva puta (glasno prevrtanje očima).

Izbor da “Isprobate prste” na mestu gde sunce ne sija je postala virlana. Možda i više od kerkornjače. Da li ćete pohvaliti poruku, pa, ko kako voli.

 

”Nemaš pravo, O nemaš pravo, zato nemaš pravo, O nemaš pravo”

Razmišljala sam da li da završim priču o Elden Ringu još jednim razlogom zašto da je igrate, ali sam se predomislila. Verovatno je opasno na samom kraju podeliti i frustracije.

Ova igra je bazirana na veštini i kao što se Erdtree hrani mrtvima, tako se i Elden Ring hrani frustracijama i polomljenim tastarurama i džojsticima (mmm hrskavo).

Mora stalno da se bude na oprezu, da se razmišlja, definitivno igra taktički.

Mapa je mogla biti mnogo bolje urađena, jer za nekoga ko je apsolutni antitalentat za snalaženje u prostoru, snalaženje na mapi i nivoima mi je bila apsolutna noćna mora.

Torrent (sećate se konjića pomenutog na početku) me nekoliko puta odveo u smrt, jer “vozi” samo u petoj, mada, moram da priznam da bi mu kočnice prošle na tehničkom i po najnovijim standardima.

Samo ću reći Melanija i Godskin Apostle i javno se zahvaliti mužu što mi je poštedio živce i namlatio ova dva užasa koji su mi istanjili živce, pa od standardnog D sad daju visoko C kad se okinu. A, bilo mi je smešno kada sam gledala kako se drugi frustriraju

Ukoliko vas je mrzelo da sve čitate (“Shame ding ding ding, Shame ding ding ding), možete da pogledate kratak video i umetnički dojam Elden Ringa kroz animaciju Carbot Animations, koji manje-više sažima iskustvo igranja.

Vidimo se u Međuzemlji!

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI