Vodič kroz bioskope: U crtaćima je spas

Novi Vodič kroz bioskope iz pera Uroša Đorđevića.

U prethodnih nekoliko kolumni pisao sam o fino uštimovanoj Marvelovoj mašini za štancovanje filmova. Ovaj put, osvrnuću se na njihovu konkurenciju – „Vorner Braders”, odnosno filmove iz DC filmskog univerzuma. Naime, u žižu javnosti je ponovo dospela priča o Betmenovom solo filmu. Za sada, pouzdano se znaju samo tri stvari – da će izaći, da je Met Rivs režiser i da će se baviti mladim Betmenom. Ostali detalji su i dalje nejasni.

Nije sigurno da li će film biti zapravo deo trenutnog filmskog univerzuma, da li će Ben Aflek ponovo navući plašt niti da li će biti povezan sa potencijalnim filmom o Džokeru. Za sada se  Hoakin Feniks navodi kao favorit za ulogu Klovnovskog Princa Zločina, mada je i budućnost ovog filma poprilično neizvesna. Trenutno, DC sigurno može da nam garantuje izlazak samo onih filmova koji su nastavci već uspelih filmova (dakle, “Čudesna žena 1984”), odnosno filmova koji su već duboko zašli u produkciju ili su pred izlaskom (“Šazam”, odnosno “Akvamen”).

Džejson Momoa kao Akvamen

Sa kadrovskom promenom na vrhu produkcijskog tima zaduženog za DC filmski univerzum, budućnost drugih filmova je pred znakom pitanja. Kruže i glasine o ekranizaciji serijala “Flešpoint”, odnosno o snimanju događaja koji je “ributovao” stripski univerzum. Na taj način, “Vorner Braders” bi mogao, prateći unutrašnju logiku svojih filmova, da izmeni glumačku postavu (čitaj: objasni zašto razočarani Ben Aflek više nije Betmen) i postavi svoj filmski univerzum na nove temelje.

U prilog ovoj glasini ide i činjenica da je DC tako nešto već i uradio u svojim filmovima. Tačnije, u univerzumu svojih animiranih filmovima, upravo sa “Flešpoint Paradoksom” iz 2011. Od tada, DC štanca na redovnoj bazi animirane filmove iz istog univerzuma.

Liga pravednika: Flešpoint paradoks, uspješni animirani film

U prethodnih sedam godina, ovi filmovi su stvorili sebi vernu bazu fanova i naišli na uglavnom dobre reakcije kritike. Odgovorno tvrdim ovde da DC u budućnosti ne mora, niti treba da imitira Marvelovu formulu za uspeh. Štaviše, oni u svom animiranom univerzumu našli recept kako tretirati svoj stripski materijal sa dužnim poštovanjem, a opet ga “stesati” za publiku koja u principu ne čita stripove. Jeste, animirani filmovi (narodski rečeno: “crtaći”) imaju daleko užu publiku od današnjih blokbastera, ali ne treba zaboraviti da su i stripovi do pre petnaestak godina bili nezamislivi kao potka za filmske franšize vredne nekoliko milijardi dolara.

Šta DC filmovi mogu da nauče od svojih animiranih parnjaka? Prvo, ne treba se stideti živopisnosti izvornog materijala. Nisu sve filmadžije Kristofer Nolan, niti je svim stripskim ekranizacijama motiv da se kroz superherojsku priču oslika paranoja današnjice. Ako izvorni materijal ne zahteva dozu svedenosti i ozbiljnosti, ubacite tog Detektiva Šimpanzu već jednom, pobogu!

Holivud i svet su puni filmskih stvaralaca koji bi hteli i umeli da kvalitetno ekranizuju nezaustavljivu otkačenost stripova. Drugo, ne zahteva svaka stripska priča intergalaktičku pretnju. Ne mora svaki zaplet da se vrti oko kosmičke barabe koji svojim opakim zrakom smrti želi da uništi svet/ da digne grad u vazduh.

Odred otpisanih u najnovijoj animiranoj avanturi

Neke od najboljih i  najvoljenijih priča koje je DC iznedrio imaju skoro kamernu atmosferu (npr. “Betmen: Ubistveni vic”, “Supermen: Za čoveka koji ima sve” ili “Zelena Strela: Lovci dugog luka”). DC ima širok izbor široko prepoznatljivih i voljenih priča priča gde se u centru nalazi unutrašnji sukob u glavnom liku.

 

Opet, DC ne bi morao da ide toliko daleko. Šta bi falilo da se priča vrti oko negativca bez omnicidalnih i megalomanskih zabluda? Najprepoznatljiviji Flešovi negativci su upravo tim običnih kriminalaca sa neobičnom opremom. Najskoriji animirani film o “Odredu otpisanih” se fokusirao na priču o poteri za karticom koja izbavljuje nosioca iz pakla…

 

Na kraju, sve zavisi od odluka čelnika studija. Svrha mog današnjeg pisanija nije bila da kukam, već da ukažem cenjenom čitalaštvu da DC ima dosta potencijala i materijala da nam ponudi kvalitetne filmove i zabavu, a da pri tome ostane veran sebi i ne kaska za Marvelom. Kao njihov zakleti fan, osećao sam dužnost da stanem njima u odbranu i preporučim makar njihove animirane filmove.

Do skorog čitanja, ostajte mi dobro,

Uroš