O nama

O nama

Autostoperski vodič kroz fantastiku je počeo kao inicijativa nekolicine pojedinaca da pokušaju da se bave izveštavanjem o svim aspektima i žanrovima fantastike. Tako je 2015. godine nastao portal fantasticnivodic.com. Počeli smo skromno, sa nekoliko autora i recenzijama, ali smo od početaka imali prijatelje i članove i u regionu. Danas AVKF ima oko 100 članova koji doprinose volontiranjem iz Srbije, ali i Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nekako spontano i prirodno se nametnula potreba za malo formalnijim vidom organizovanja, pa smo početkom septembra 2017. i zvanično registrovali udruženje. U AVKF-u aktivno volontira u ovom trenutku četiri urednika: Kristijan Šarac, Mira Satarić, Elizabeta Zec i Srđan Todorić, tri lektora Marija Nenezić, Biljana Golić i Miloš Mihailović, ilustrator Milijana Tadin, administrator za tehnička pitanja Anita Prtljačić, asistent za tehnička pitanja Srboljub Stojadinović, asistenti uredništva Nenad Jevtić i Petra Rapaić, PR udruženja Ana Ubavić kao i mnogobrojno osoblje i saradnici.

Svoje planove i aktivnosti usmerili smo u tri pravca akcije:

  1. Kritika i popularizacija svih žanrova i formi fantastike – rad na ovom portalu,
  2. Izdavačka delatnost u oblasti fantastike i podrška mladim autorima,
  3. Promociju, popularizaciju i edukaciju o značaju i doprinosima fantastike kroz učešće na tribinama, događajima i slično.

 

Misija udruženja:

Udruženje „Autostoperski vodič kroz fantastiku“ osnovano je kao nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje radi ostvarivanja ciljeva u oblasti fantastike i svih njenih srodnih  žanrova, kroz organizovanje aktivnosti u vezi sa razvojem, istraživanjem, promocijom i popularizacijom fantastičnog  stvaralaštva.

 

Vizija:

Mesto i uloga fantastike i svih njenih srodnih žanrova, njen kvalitet, istorijat i doprinos su adekvatno prepoznati i priznati u srpskoj kulturi i književnosti.

 

Ciljevi: 

  1. Doprinos promociji, razvoju, popularizaciji i očuvanju književne fantastike
  2. Podrška stvaraocima, posebno neafirmisanim književnicima i umetnicima
  3. Doprinos promociji, popularizaciji i umrežavanju stvaralaca fantastike bez obzira na medij izražavanja (književnost, strip, film, muzika, slikarstvo…).

Udruženje je otvoreno i podstiče članstvo bez obzira na starost, rod i pol, veru, etničku i nacionalnu pripadnost.  Sve delatnosti udruženja usmerene su i prilagođene i aktivno uključuju i društveno osetljive grupe, kao što su deca i osobe sa invaliditetom.

U radu Udruženja izbegavaće se i sankcionisati svako neopravdano pravljenje razlike ili nejednako postupanje, uznemiravanje, ugrožavanje ili negiranje priznanja, uživanja ili ostvarivanja ljudskih prava i sloboda.

Sva sredstva dobijena od prodaje naših izdanja namenjena su isključivo aktivnostima podrške mladim i neafirmisanim autorima i promociji fantastike u skladu sa neprofitnom misijom udruženja.

Kontakti:

Za objavu tekstova i interesovanje za saradnju u okviru rada na portalu, probni tekst ili upit možete poslati baš kao i za mišljenje o delu, objavu priča i drugih kraćih formi, kao i za sve u vezi sa saradnjom oko izdavaštva: urednik@fantasticnivodic.com

 

Napomena: Stavovi izneti u člancima su lično mišljenje i stavovi autora i ne predstavljaju stavove redakcije Autostoperskog vodiča kroz fantastiku