O NAMA

Autostoperski vodič kroz fantastiku je počeo kao inicijativa nekolicine pojedinaca da pokušaju da se bave izveštavanjem o svim aspektima i žanrovima fantastike. Tako je 2015. godine nastao portal fantasticnivodic.com. Počeli smo skromno, sa nekoliko autora i prikazima, ali smo od početaka imali viziju i zamisao kuda idemo te prijatelje i članove u čitavom regionu kao podršku i podstrek. Danas AVKF ima preko stotinu članova koji doprinose volontiranjem iz Srbije, ali i Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nekako prirodno se nametnula potreba za formalnijim vidom organizovanja, pa smo početkom septembra 2017. i zvanično registrovali neprofitno i volontersko udruženje. U AVKF-u aktivno volontira u ovom trenutku pet urednika: Kristijan Šarac (predsednik i glavni urednik), Una Hajdari (potpredsednica, izvršna urednica za sajt i izdavaštvo i izvršna urednica marketinškog sektora i PR udruženja ), Igor Urban (glavni veb adminitrator i tehnički izvršni urednik), Nenad Jevtić (asistent tehničkog i izvršne urednice), Nikola Jović (urednik Youtube kanal), Željka Petronijević (glavna lektorka), Jelena Jakovljević, Nataša Nikolić, Jelena Radmilović, Aleksandra Krsman, Emilija Pajović, Doroteja Marković, Anđela Mihajlović i Tamara Babić (lektorke), Milijana Tadin, Milica Ostojić, Aleksandar Stevanović i Slavica Ilić (ilustratorke/i), Jana Canović (prevoditeljka), Mirjana Radojičić, Slavomir Milanov i Jelena Jakovljević, Marinela Roher (prelamači), Svetlana Koruga, Nataša David Iskrenović, Amira Kičin, Jovica Vratnica, Petra Nikodijević, Mina Karagić, Bojana Andrić, Jasna Spasojević Milojević (dizajneri i veb dizajneri) kao i mnogobrojni saradnici profilisani u svojim oblastima. U toku je rad na oko dvadeset autorskih rukopisa, izlazak tih knjiga možete očekivati u narednih pet godina baš kao i nove brojeve našeg časopisa za spekulativnu fikciju Fantastični vodič (trenutno objavljeni autori su: Mirnes Alispahić, Nemanja D. Pavlović, Stefan Mijatović, Mira Satarić, Miloš Mihailović, Nenad Jevtić, Maja Mitić, Sofija Grebenarović Burlo i Ivan Vukadinović). Brzina našeg rada će umnogome zavisiti od prodaje sadašnjih izdanja, količine donacija i prepoznavanja ideje od strane svih, kako donatora, tako i kupaca, te naposletku i samih pisaca. Hvala svima koji su doprineli i koji će podržati naše volontiranje: za fantastiku!

Svoje planove i aktivnosti usmerili smo u tri pravca akcije:

1.
KRITIKA I POPULARIZACIJA SVIH ŽANROVA I FORMI FANTASTIKE – RAD NA OVOM PORTALU

2.
IZDAVAČKA DELATNOST U OBLASTI FANTASTIKE I PODRŠKA MLADIM AUTORIMA

3.
PROMOCIJU, POPULARIZACIJU I EDUKACIJU O ZNAČAJU I DOPRINOSIMA FANTASTIKE KROZ UČEŠĆE NA TRIBINAMA, DOGAĐAJIMA I SLIČNO

MISIJA

Udruženje „Autostoperski vodič kroz fantastiku“ osnovano je kao nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje radi ostvarivanja ciljeva u oblasti fantastike i svih njenih srodnih  žanrova, kroz organizovanje aktivnosti u vezi sa razvojem, istraživanjem, promocijom i popularizacijom fantastičnog  stvaralaštva.

VIZIJA

Mesto i uloga fantastike i svih njenih srodnih žanrova, njen kvalitet, istorijat i doprinos su adekvatno prepoznati i priznati u srpskoj kulturi i književnosti.

CILJEVI

>>Doprinos promociji, razvoju, popularizaciji i očuvanju književne fantastike
>>Podrška stvaraocima, posebno neafirmisanim književnicima i umetnicima
>>Doprinos promociji, razvoju, popularizaciji i očuvanju književne fantastike

 

UPRAVA


KRISTIJAN ŠARAC

PREDSEDNIK I GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK

Rođen u Splitu 03.02. 1981. godine sa prebivalištem u Zemunu, glavni urednik je portala fantasticnivodic.com i, od 2017. godine, predsednik Udruženja „Autostoperski vodič kroz fantastiku“. Urednik 12 do sada objavljenih izdanja (Niz paukovu nit, Mesečev ratnik, Ukradeni bog, Fantastični vodič 1, Knjiga odraza, Pukovniče, stoj!, Dronstad – Karantin, Gospodar Vrana, Smrtovnica mojih majki, Sluga slepog Boga, Putovanja malog diva i Fantastični vodič 2). Uredio je knjige Vlatke Basioli Majka distrozija i Posljednje utočište . Takođe učestvuje i u uređivanju godišnje zbirke priča Regia Fantastica. Saradnik je izdavača Forme B i Golconda, i autor brojnih predgovora njihovih strip izdanja iz serijala „Morgan Lost“, „Brendon“ i – „Julija“. Objavljena mu je priča „Ljubavnici žive zauvek“ u „Fantastičnom vodiču 1“.

UNA HAJDARI

IZVRŠNA UREDNICA SAJTA, IZDAVAŠTVA I PR UDRUŽENJA

Jedan od osnivača i glavnih urednika portala. Kuma udruženja „Autostoperskog vodiča kroz fantastiku“. Rođena u Beogradu. Profesor engleskog jezika i književnosti. Radi u školi „9. maj“ kao predavač. Lektor, prevodilac za engleski/nemački jezik, fotograf. Živi i radi na relaciji Beograd–Kosovo.

NENAD JEVTIĆ

ASISTENT UREDNIŠTVA I TEHNIČKA PODRŠKA

Vaspitač, pisac, ilustrator, tehnička podrška AVKF-a, freelancer. Preferira ratnu fantastiku, sajberpank i slične žanrove, autor Dronstad sage.

IGOR URBAN

GLAVNI VEB ADMINISTRATOR I TEHNIČKI IZVRŠNI UREDNIK

Inženjer informacionih sistema, sa preko deset godina iskustva u veb tehnologijama. Pisac, sa dve objavljene priče na portalu. Kaže da je profesionalna etika zahtevala od njega da AVKF portal uvede u 21. vek. Živi i radi u Novom Sadu, ali je srcem i perom i dalje u rodnom Trsteniku.

Udruženje je otvoreno i podstiče članstvo bez obzira na starost, rod i pol, veru, etničku i nacionalnu pripadnost. Sve delatnosti udruženja usmerene su i prilagođene i aktivno uključuju i društveno osetljive grupe, kao što su deca i osobe sa invaliditetom.

U radu Udruženja izbegavaće se i sankcionisati svako neopravdano pravljenje razlike ili nejednako postupanje, uznemiravanje, ugrožavanje ili negiranje priznanja, uživanja ili ostvarivanja ljudskih prava i sloboda.

Sva sredstva dobijena od prodaje naših izdanja namenjena su isključivo aktivnostima podrške mladim i neafirmisanim autorima i promociji fantastike u skladu sa neprofitnom misijom udruženja.

KONTAKT:

Za objavu tekstova i interesovanje za saradnju u okviru rada na portalu, probni tekst ili upit možete poslati baš kao i za mišljenje o delu, objavu priča i drugih kraćih formi, kao i za sve u vezi sa saradnjom oko izdavaštva: urednik@fantasticnivodic.com

NAPOMENA:
Stavovi izneti u člancima su lično mišljenje i stavovi autora i ne predstavljaju stavove redakcije Autostoperskog vodiča kroz fantastiku

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI