O NAMA

Autostoperski vodič kroz fantastiku je počeo kao inicijativa nekolicine pojedinaca da pokušaju da se bave izveštavanjem o svim aspektima i žanrovima fantastike. Tako je 2015. godine nastao portal fantasticnivodic.com. Počeli smo skromno, sa nekoliko autora i prikazima, ali smo od početaka imali viziju i zamisao kuda idemo te prijatelje i članove u čitavom regionu kao podršku i podstrek. Danas AVKF ima preko stotinu članova koji doprinose volontiranjem iz Srbije, ali i Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nekako prirodno se nametnula potreba za formalnijim vidom organizovanja, pa smo početkom septembra 2017. i zvanično registrovali neprofitno i volontersko udruženje. U AVKF-u aktivno volontira u ovom trenutku pet urednika: Kristijan Šarac (predsednik i glavni urednik), Mira Satarić (potpredsednica i izvršna urednica za izdavaštvo), Una Hajdari (izvršna urednica za portal), Dejan Sklizović (urednik horor sektora), četiri lektorke: Biljana Golić, Jelena Jakovljević i Tamara Babić, ilustratorke: Milijana Tadin i Slavica Ilić, prevoditeljka: Jana Canović, prelamači: Mirjana Radojičić, Slavomir Milanov i Jelena Jakovljević, Marinela Roher, urednik Youtube kanala Nikola Jović, Anita Prtljačić (tehničko-marketinška izvršna urednica i PR udruženja), asistent tehničkog i izvršnih urednica Nenad Jevtić, organizatori događaja uživo i online: Nemanja D. Pavlović i Biljana Golić, kao i mnogobrojni saradnici profilisani u svojim oblastima. U toku je rad na oko dvadeset autorskih rukopisa, izlazak tih knjiga možete očekivati u narednih pet godina baš kao i novih brojeva našeg časopisa za spekulativnu fikciju Fantastični vodič (trenutno objavljeni autori su: Mirnes Alispahić, Nemanja D. Pavlović, Stefan Mijatović, Mira Satarić, Miloš Mihailović, Nenad Jevtić i Maja Mitić). Brzina našeg rada će umnogome zavisiti od prodaje sadašnjih izdanja, količine donacija i prepoznavanja ideje od strane svih, kako donatora, tako i kupaca, te naposletku i samih pisaca. Hvala svima koji su doprineli i koji će podržati naše volontiranje: za fantastiku!

Svoje planove i aktivnosti usmerili smo u tri pravca akcije:

1.
KRITIKA I POPULARIZACIJA SVIH ŽANROVA I FORMI FANTASTIKE – RAD NA OVOM PORTALU

2.
IZDAVAČKA DELATNOST U OBLASTI FANTASTIKE I PODRŠKA MLADIM AUTORIMA

3.
PROMOCIJU, POPULARIZACIJU I EDUKACIJU O ZNAČAJU I DOPRINOSIMA FANTASTIKE KROZ UČEŠĆE NA TRIBINAMA, DOGAĐAJIMA I SLIČNO

MISIJA

Udruženje „Autostoperski vodič kroz fantastiku“ osnovano je kao nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje radi ostvarivanja ciljeva u oblasti fantastike i svih njenih srodnih  žanrova, kroz organizovanje aktivnosti u vezi sa razvojem, istraživanjem, promocijom i popularizacijom fantastičnog  stvaralaštva.

VIZIJA

Mesto i uloga fantastike i svih njenih srodnih žanrova, njen kvalitet, istorijat i doprinos su adekvatno prepoznati i priznati u srpskoj kulturi i književnosti.

CILJEVI

>>Doprinos promociji, razvoju, popularizaciji i očuvanju književne fantastike
>>Podrška stvaraocima, posebno neafirmisanim književnicima i umetnicima
>>Doprinos promociji, razvoju, popularizaciji i očuvanju književne fantastike

UPRAVA


KRISTIJAN ŠARAC

PREDSEDNIK I GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK

Rođen u Splitu 03.02. 1981. godine sa prebivalištem u Zemunu, glavni urednik je portala fantasticnivodic.com i, od 2017. godine, predsednik Udruženja „Autostoperski vodič kroz fantastiku“. Urednik devet do sada objavljenih izdanja (Niz paukovu nit, Mesečev ratnik, Ukradeni bog, Fantastični vodič 1, Knjiga odraza, Pukovniče, stoj!, Dronstad – Karantin, Gospodar Vrana i Smrtovnica mojih majki ). Uredio je knjige Vlatke Basioli Majka distrozija i Posljednje utočište . Takođe učestvuje i u uređivanju godišnje zbirke priča Regia Fantastica. Saradnik je izdavača Forme B i Golconda, i autor brojnih predgovora njihovih strip izdanja iz serijala „Morgan Lost“, „Brendon“ i – „Julija“. Objavljena mu je priča „Ljubavnici žive zauvek“ u „Fantastičnom vodiču 1“.

UNA HAJDARI

IZVRŠNA UREDNICA ZA SAJTA

Jedan od osnivača i glavnih urednika portala. Kuma udruženja „Autostoperskog vodiča kroz fantastiku“. Rođena u Beogradu. Profesor engleskog jezika i književnosti. Radi u školi „9. maj“ kao predavač. Lektor, prevodilac za engleski/nemački jezik, fotograf. Živi i radi na relaciji Beograd–Kosovo.

MIRA SATARIĆ

POTPREDSEDNICA I IZVRŠNA UREDNICA ZA ŠTAMPANA IZDANJA

Dipl. filolog, japanolog, bavi se prevodilaštvom. Prvenstveno je zanima kratka forma, a priče (njih 50- ak) su joj objavljene u većini regionalnih izdanja koja se bave fantastikom. Jedan je od rukovodilaca u Autostoperskom vodiču. Objavila dve knjige Pukovniče, stoj! i Gospodar Vrana. Živi i radi u Beogradu.

BILJANA GOLIĆ

GLAVNA LEKTORKA I MENADŽERKA DOGAĐAJA

Diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, na odseku Srpska književnost i jezik sa opštom književnošću, na istom fakultetu završila i master studije u okviru kojih je napisala dva rada: „Doživljajni i naučni pristup proučavanju narodne bajke“ iz predmeta Metodika i nastave i „Poetika Tešana Podrugovića“ iz predmeta Narodna književnost. Radno iskustvo: radi lekture, pretežno za nevladine organizacije: stalno zaposlena u OŠ „Ilija Birčanin“ u Zemun Polju kao prof. srpskog jezika i književnosti.

NEMANJA D. PAVLOVIĆ

AUTOR I IDEJNI ORGANIZATOR DOGAĐAJA

Završio je za veterinarskog tehničara u Svilajincu. Intezivno uči da slika i bavi se pisanjem. Član je amaterskog pozorišta „Pozorište mladih Mladenovac“. Piše kratke priče. Priča „Gluvo doba“ je završila u elektronskoj zbirci priča „Tragom srpske folklorne fantastike“ a „Priča o turisti“ je objavljena na sajtu umetničke zajednice Blacksheep.rs za konkurs čija je tema bila: Priče o telu. Pisac, pesnik i ugostitelj. Autor romana „Ukradeni bog“

ANITA PRATLJAČIĆ

TEHNIČKO-MARKETINŠKA IZVRŠNA UREDNICA

Mama sjajnih blizanaca.
Founder & CEO at BetterHow
Članica Board-a AFA Kluba Preduzetnica
Članica AFA
Potpredsednica UPŽ Vizija Kragujevac

CMO – Ja, Preduzetnik

Članica HSPA (Holandsko-srpska privredna asocijacija)

Co-founder najveće zajednice roditelja blizanaca Twins&Triplets

NENAD JEVTIĆ

ASISTENT UREDNIŠTVA I TEHNIČKA PODRŠKA

Vaspitač, pisac, ilustrator, tehnička podrška AVKF-a, freelancer. Preferira ratnu fantastiku, sajberpank i slične žanrove, autor Dronstad sage.

Udruženje je otvoreno i podstiče članstvo bez obzira na starost, rod i pol, veru, etničku i nacionalnu pripadnost. Sve delatnosti udruženja usmerene su i prilagođene i aktivno uključuju i društveno osetljive grupe, kao što su deca i osobe sa invaliditetom.

U radu Udruženja izbegavaće se i sankcionisati svako neopravdano pravljenje razlike ili nejednako postupanje, uznemiravanje, ugrožavanje ili negiranje priznanja, uživanja ili ostvarivanja ljudskih prava i sloboda.

Sva sredstva dobijena od prodaje naših izdanja namenjena su isključivo aktivnostima podrške mladim i neafirmisanim autorima i promociji fantastike u skladu sa neprofitnom misijom udruženja.

KONTAKT:
Za objavu tekstova i interesovanje za saradnju u okviru rada na portalu, probni tekst ili upit možete poslati baš kao i za mišljenje o delu, objavu priča i drugih kraćih formi, kao i za sve u vezi sa saradnjom oko izdavaštva: urednik@fantasticnivodic.com

NAPOMENA:
Stavovi izneti u člancima su lično mišljenje i stavovi autora i ne predstavljaju stavove redakcije Autostoperskog vodiča kroz fantastiku

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI