O NAMA

Autostoperski vodič kroz fantastiku je počeo kao inicijativa nekolicine pojedinaca da pokušaju da se bave izveštavanjem o svim aspektima i žanrovima fantastike. Tako je 2015. godine nastao portal fantasticnivodic.com. Počeli smo skromno, sa nekoliko autora i recenzijama, ali smo od početaka imali prijatelje i članove i u regionu. Danas AVKF ima oko 100 članova koji doprinose volontiranjem iz Srbije, ali i Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nekako spontano i prirodno se nametnula potreba za malo formalnijim vidom organizovanja, pa smo početkom septembra 2017. i zvanično registrovali udruženje. U AVKF-u aktivno volontira u ovom trenutku četiri urednika: Kristijan Šarac, Mira Satarić i Elizabeta Stojko, i Milica Vučković kao urednik Dečijeg kutka, dve lektorke Biljana Golić i Ivana Čurić, ilustratorke Milijana Tadin i Slavica Ilić, urednik Youtube kanala Nikola Jović, administrator za tehnička pitanja i PR udružnja Anita Prtljačić, asistent tehničkog i izvršnog urednika Nenad Jevtić, kao i mnogobrojni saradnici profilisani u svojim oblastima. 

Svoje planove i aktivnosti usmerili smo u tri pravca akcije:

1.
KRITIKA I POPULARIZACIJA SVIH ŽANROVA I FORMI FANTASTIKE – RAD NA OVOM PORTALU

2.
IZDAVAČKA DELATNOST U OBLASTI FANTASTIKE I PODRŠKA MLADIM AUTORIMA

3.
PROMOCIJU, POPULARIZACIJU I EDUKACIJU O ZNAČAJU I DOPRINOSIMA FANTASTIKE KROZ UČEŠĆE NA TRIBINAMA, DOGAĐAJIMA I SLIČNO

MISIJA

Udruženje „Autostoperski vodič kroz fantastiku“ osnovano je kao nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje radi ostvarivanja ciljeva u oblasti fantastike i svih njenih srodnih  žanrova, kroz organizovanje aktivnosti u vezi sa razvojem, istraživanjem, promocijom i popularizacijom fantastičnog  stvaralaštva.

 

UPRAVA

VIZIJA

Mesto i uloga fantastike i svih njenih srodnih žanrova, njen kvalitet, istorijat i doprinos su adekvatno prepoznati i priznati u srpskoj kulturi i književnosti.

CILJEVI

>>Doprinos promociji, razvoju, popularizaciji i očuvanju književne fantastike
>>Podrška stvaraocima, posebno neafirmisanim književnicima i umetnicima
>>Doprinos promociji, razvoju, popularizaciji i očuvanju književne fantastike

 

KRISTIJAN ŠARAC

PREDSEDNIK I GLAVNI UREDNIK

Rođen u Splitu 03.02. 1981. godine sa prebivalištem u Zemunu, glavni urednik je portala fantasticnivodic.com i, od 2017. godine, predsednik Udruženja „Autostoperski vodič kroz fantastiku“. Autor je većeg broja predgovora za stripove Morgan Lost, Brendon, Julija… recenzija i prikaza pisanjem proze i poezije se bavi ponekad, iz hobija.

MIRA SATARIĆ

POTPREDSEDNIK I IZVRŠNI UREDNIK

Mira Satarić, dipl. filolog, bavi se prevodilaštvom. Prvenstveno je zanima kratka forma, a priče (njih 30- ak) su joj objavljene u većini regionalnih izdanja koja se bave fantastikom. Jedan je od urednika u Autostoperskom vodiču. Živi i radi u Beogradu.

ANITA PRATLJAČIĆ

ANITA PRATLJACIC

TEHNIČKO-MARKETINŠKI IZVRŠNI UREDNIK I PR UDRUŽENJA

Marketing i IT Consultant, geekete, mama sjajnih blizanaca, preduzetnica. Zagovornik društveno-odgovornog poslovanja, član AVKF, HSPA i Senior Marketing Consultant pri EBRD.

NENAD JEVTIĆ

ASISTENT TEHNIČKOG I IZVRŠNOG UREDNIKA

Vaspitač, pisac, ilustrator, tehnička podrška AVKF-a, freelancer. Preferira ratnu fantastiku, sajberpank i slične žanrove, autor Dronstad sage.

Udruženje je otvoreno i podstiče članstvo bez obzira na starost, rod i pol, veru, etničku i nacionalnu pripadnost. Sve delatnosti udruženja usmerene su i prilagođene i aktivno uključuju i društveno osetljive grupe, kao što su deca i osobe sa invaliditetom.

U radu Udruženja izbegavaće se i sankcionisati svako neopravdano pravljenje razlike ili nejednako postupanje, uznemiravanje, ugrožavanje ili negiranje priznanja, uživanja ili ostvarivanja ljudskih prava i sloboda.

Sva sredstva dobijena od prodaje naših izdanja namenjena su isključivo aktivnostima podrške mladim i neafirmisanim autorima i promociji fantastike u skladu sa neprofitnom misijom udruženja.

KONTAKT:
Za objavu tekstova i interesovanje za saradnju u okviru rada na portalu, probni tekst ili upit možete poslati baš kao i za mišljenje o delu, objavu priča i drugih kraćih formi, kao i za sve u vezi sa saradnjom oko izdavaštva: urednik@fantasticnivodic.com

NAPOMENA:
Stavovi izneti u člancima su lično mišljenje i stavovi autora i ne predstavljaju stavove redakcije Autostoperskog vodiča kroz fantastiku