„27 života“ Tihomira Jovanovića

Udruženje fanova naučne fantastike „SCI&FI“  je u nedelju, 26. decembra, u klubu „Ventil“ predstavilo novu knjigu Tihomira Jovanovića „27 života“, neobično koncipiranu zbirku priča, pesama i stripova.

Izdavač zbirke je „EVEREST MEDIA“, a njenom nastanku su doprineli Željko Pahek, koji je ilustrovao naslovnu stranu, kao i Relja Antonić, čija ilustracija krasi poslednju stranu knjige.

Stripovi u „27 života“ rezultat su saradnje sa crtačem Dušanom Božićem i objavljeni su ranije u časopisima „Bumerang“ i „Niški analitičar“.

Pesme i priče, po rečima autora, predstavljaju zasebne „živote“ i nisu tematski povezane.

Pisane su u različitim periodima, uglavnom za regionalne konkurse, a kraj svake od njih je naznačeno na koji je konkurs bila upućena, kao i kakva joj je bila sudbina, budući da su neke priče prvi put objavljene upravo u okviru ove zbirke.

Tika_27nTihomir Jovanović, koji je ljubiteljima fantastike poznat kao prevodilac i urednik izdanja „SF almanah Terra“ i „SF portal“, a pre svega kao pisac humorističkih dela „Palisade i čadori“, „Baka Mandini krugovi“, „Agencija 51“ i zbirke priča posvećene Lunu, kralju ponoći, odlučio se za nesvakidašnji odabir pesama i priča u želji da podeli svoje iskustvo u vezi sa učestvovanjem na konkursima, što bi moglo biti na korist početnicima i mladim piscima, ali i urednicima konkursnih zbirki kao mera kvaliteta. Inspiraciju za ovakav gest autor je pronašao u sličnom postupku pisca Radmila Anđelkovića koji je u „Emitoru“, časopisu Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ predstavio „granicu ispod koje se ne bi smelo ići“, uz želju za čitaoce i naročito pisce kojima će dospeti u ruke zbirka, da lične granice postave što više.

Šaroliko i interesantno štivo pokazaće čitaocima mnoga lica fantastike – od starog SF motiva u priči koja je objavljena u „Siruisu“ do folklorne fantazije  iz devetog broja „Omaje“.

Ujedno, ova zbirka nam daje priliku da pratimo razvoj pisca koji se okušao u mnogim oblastima do utvrđivanja u vrcavom stilu domaćeg Pračeta.

reljaPromociju „27 života“ otvorio je predsednik „SCI&FI“ udruženja Svetislav Filipović Filip, koji je, pored knjige Tihomira Jovanovića, predstavio nove članove i saradnike udruženja, ukazujući na mnoštvo planova i akcija koje će „SCI&FI“ udruženje preduzimati u budućnosti.

Od autora smo čuli detalje u vezi sa nastankom zbirke i dobili negoveštaj da čini omiljene junakinje, bake Mande, nisu do kraja bačene, te da ćemo je tek pratiti u novim pustolovinama.

Tihomir Jovanović je čitaocima obećao još veselih, za domaću fantastiku tako retkih priča koje se „lako čitaju, a teško pišu“. Nadam se da će obećanje održati, a do nove knjige i nekog novog druženja, mogu poželeti samo da ostane pri dosadašnjoj vedrini, posvećenosti i entuzijazmu.

About Author