Agent Karter

Sa žaljenjem vas obaveštavamo da je jutros, 3.juna 2016. godine, u 95. godini života preminula Margaret „Pegi“ Karter, osnivač i dugogodišnji direktor ŠTITa i jedna od najuticajnijih osoba u svetu spijunaže. Sahrana će se održati u Londonu uz sve državne počasti gde će porodica i prijatelji odati poštu Karterovoj.

U pletori Marvelovih junakinja koje variraju između heroina sa sindromom slomljenog kuka (dugo korišćena poza u stripovima gde se u isto vreme vidi i poprsje i zadnjica) i jednodimenzionalnih ljubavnih veza, Margaret Karter je bila heroj koja je, u svakom mogućem smislu, bila jednaka svojim muškim kolegama, prijateljima, pa i svojoj velikoj ljubavi – Stivu Rodžersu. Snaga Margaret Karter je bila u njenoj nepokolebljivosti i neumoljivosti. U vremenu kada je biti žena značilo biti porcelanska lutka, Karterova je bila sve ono što su generacije žena sanjale. U svakom smislu nezavisna, čak pomalo i svojevoljna, Karterova je sasvim sama, uzdignute glave, prkosila svima onima koji su je nipodaštavali a oni koji su bili dovoljno glupi da je potcene, na svojoj su koži osetili šta Pegi može da uradi. Pegi Karter je jedna od retkih koja nije bila ljubav jednog heroja, ona je, prema svakoj znanoj definiciji te reči, zaista bila heroj.

Kada je, nakon velikog interesovanja, januara 2015. godine, Hejli Atvel obukla crveni šešir i koraknula ulicama Njujorka, televizijska scena je bila bogatija za još jednu seriju iz Marvelove kuhinje a istorija modernih adaptacija stripova se pisala. „Agent Karter“ je postala prva serija u XXI veku koja je vodila poreklo iz stripova a glavni lik bila žena. Korak koji su kasnije napravili i CBS sa „Superdevojkom“ i Netfliks sa „Džesikom Džouns“ bio je zaista bitan, a Marvelovo opipavanje terena se pokazalo, barem na trenutak, jako uspešno. Tokom dve sezone „Agent Karter“ je bila serija koju su ljubitelji stripova voleli, kritika izuzetno visoko kotirala a ne tako mnogobrojna publika uživala u njoj. Zajedno sa vešću o smrti Margaret Karter unutar Marvelovog univerzuma, leto 2016. godine donelo je i ukidanje „Agent Karter“ sa programske šeme ABC.

Tokom dve sezone, „Agent Karter“ je nosila na sebi teret ogromnih očekivanja suprostavljenih skromnom budžetu i slaboj promociji. ABC je smestio seriju u zimsku polusezonu tokom januara i februara, u takozvano „mrtvo doba“TV sezone. I pored ovakvih uslova, „Agent Karter“ je privukla gledaoce, barem dovoljan broj njih koji bi joj zagarantovao i drugu, sada već poslednju (na ABC-u) sezonu. Serija je pratila život Margaret „Pegi“ Karter nakon II svetskog rata i njen položaj u SSR-u gde je bila skrajnuta u ćošak sa zadacima poput donošenja kafe i osveženja svojim muškim kolegama. Međutim ono što je trebalo da služi kao podsećanje gde joj je mesto, Karterovoj je služilo kao samo jedna od bezbroj besmislenih prepreka na svom putu. Kada Hauard Stark dospe na listu najtraženijih zbog sumnji da je prodavao oružje državnim neprijateljima, na Karterovoj je i Starkovom batleru, Edvardu Džarvisu da dokažu njegovu nevinost. Druga sezona serije se fokusirala na zbivanja u Los Anđelesu kada tajno društvo otkrije izuzetno jak izvor energije i pokuša da ga iskoristi u sopstvene svrhe.

Još od prve scene kada sivilo njujorških ulica razbija crven šešir i plavo odelo Karterove, sa njenim sigurnim hodom u suprotnom smeru od mase muškaraca u sivim odelima, tematika serije je bila jasna. Koliko se „Agent Karter“ bavila špijunskim zaverama, tajnim društvima i teško objašnjivom naukom, toliko je ovo bila priča jedne žene koja se našla u situaciji gde mora da brani sopstveno mesto. Karterova je bila svesna svojih sposobnosti i vrednosti, svog intelekta i mogućnosti ali u dobu kada je za ženu mesto bilo pored šporeta a ne u državnoj službi, kada je varjača a ne pištolj trebalo da bude u ženskim rukama, a kulinarstvo i damsko ponašanje najvažnije stvari u životu jedne žene, Karterova je predstavila jednu drugu stranu te slike. Onu koju muškarci oko nje nisu dotada videli, a koja i dan danas izaziva iznenađenje i čuđenje.

I upravo u tome i jeste Pegina čar. Ona nije ni koketna Crna udovica ali ni bezlična Džejn Foster u koju se neki superheroj zaljubio. Margaret Karter je posebna kao junakinja ne samo po nedostatku supermoći već i po beskompromisnom razbijanju klišea o ženama. Doba Ksena ratnica i Amazonki je zaista prevaziđeno, iako Pegi itekako ume da se izbori sa svojim protivnicima i fizički ako treba. Ona nije seksipilna na očigledan, vulgaran i uvredljiv način, toliko karakterističan za stripove. Ona nije ženska verzija muškog heroja, Pegi je prava heroina. Njena ženstvenost nije ugrožena njenim sposobnostima a njene sposobnosti ne zavise od njene ženstvenosti. Pegi je zaista jedinstvena jer je ona jedna od retkih koja ne može biti zamenjena muškarcem na način na koji to ništa ne bi promenio što se zapleta tiče. Lik Pegi Karter je savršen odgovor na hičkokovsku dihotomiju madona-kurve i načina na koji se čak i danas predstavljaju žene na malim ekranima. U suštini, serija je pokazala da ženstvenost i herojizam nisu isključivi i da žena ne mora postati ni zavodnica ni muškarac da bi premlatila nekog na mrtvo ime.

Pored Peginog dinamičnog karaktera, serija je posedovala niz aduta koji su je činili pravom poslasticom. Vizuelno gledano, dve sezone su predstavljale omaž različitim epohama i delima. Dok je prva sezona inspirisana Njujorkom iz četerdesetih, druga sezona je pravi umetnički omaž „Poverljivo iz L.A.“ Maestralna postavka je predvođena Hejli Atvel koja je u Karterovu ulila svaki atom svoje energije i šarma, što se lepo vidi kroz celokupnu seriju. Džejms D’Arsi koji glumi Džarvisa je udahnuo život kompjuterskom Džarvisu Pola Betanija iz „Gvozdenog čoveka“ kombinujući izuzetnu skromnost, britansku uštogljenost i očaravajuću nespretnost u lika kom se u jednom trenutku smejete a već u narednom ga žalite zbog svega na šta ga tera Hauard Stark. Bridžet Rigan, poznatija po ulozi Kejlan Amnel u „Legendi o Tragaču“, vraća se na male ekrane kao TV verzija Crne udovice, školovana u Crvenoj sobi. Hemija između dva ženska lika u seriji zrači magnetizmom, posebno u drugoj sezoni, kada ovaj odnos polako prerasta u odnos koji imaju Nik Fjuri i Nataša Romanov. Muškarci u seriji variraju od Haurda Starka, koji je po toliko toga sličan svome sinu Toniju, dobroćudnog agenta Suoze koji pokušava da zaštiti Pegi od svojih kolega a i da joj nekako stavi do znanja da je zaljubljen u nju ali i Džeka Tompsona koji biva ugrožen Peginom sposobnošću. Svaki odnos u seriji donosi mnogo drame i predstavlja pravu borbu za opstanak i gotovo je fantastično videti kako ne postoji uniformnost odnosa, već je svaki od njih poseban i jedinstven na sopstven način.

Međutim, kraj je za Karterovu prebrzo došao. Šta je tome kumovalo nije baš najjasnije a istina, kao i uvek u Holivudu, koegzistira negde između. „Agent Karter“ svakako nije imala neki dobar rejting, ali imajući u vidu vreme prikazivanja kao i činjenicu da daleko skuplji projekat „Agenti ŠTITa“ donosi tek malo bolju gledanost, teško da se samo time može opravdati odluka ABC o ukidanju serije. Treba imati na umu da je ABC promenio vođstvo i da su doveli novog direktora igranog programa koja izgleda nije oduševljena celokupnim Marvelovim univerzumom na ABC-u. Na to dodajte da je ABC uposlio Hejli Atvel kao zvezdu nove serije koja dolazi na jesen, a takođe i da je tim koji je radio „Agent Karter“ deo filmskog, a ne TV dela Marvel studija. Ova poslednja informacija je možda i najbitnija jer fasada Marvelovog „bratstva i jedinstva“ polako se ruši kao kula od karata. Da li je u sukobu između Kevina Fajgija (Kevin Feige) (MCU) i Ajzaka Perlmutera (Isaac Perlmutter) (MCTVU), „Agent Karter“ postala kolateralna šteta koju je ABC iskoristio radi sopstvene dobiti jeste jedna od spekulacija. Kada se svedu računi, nije teško zamisliti ovaj scenario posebno u vreme kada su sa TV strane Marvelovog studija počele izuzetno glasne (i još gore, javne) prozivke na račun vođstva MCU. Bilo kako bilo, „Agent Karter“ je završila svoje putešestvije na ABC-u a da li će preko 100 000 potpisa na Internetu navesti Netfliks, koji pokušava da se umili Fajgiju i njegovom timu, usvojiti „Agent Karter“ ostaje nam da vidimo.

Pegi Karter je heroina na koju je svet adaptiranih stripova dugo čekao. Iako se činjenica da je serija ugašena nakon dve sezone može smatrati neuspehom, za dve godine svog postojanja, „Agent Karter“ nam je dao jednog od retkih Marvelovih ženskih likova koje ćemo sigurno pamtiti. A kada sledeći put dozvolite da neko drugi diktira ono što jeste, setite se Pegi. Setite se Pegi Karter i uradite ono što bi ona uradila. Naterajte ih da shvate vašu vrednost.

About Author

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI