Alita 4 – Šampionka

ŽANR: naučna fantastika/borbeni seinen/sajberpank/postapokalipsa/akcija

ORIGINALNI NAZIV: 銃夢, Ganmu, Gunnm

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

MANGAKA: Jukito Kiširo

PREVODITELJKA: Nevena Komadina

ZEMLJA: Japan

GODINA IZDAVANJA: 1990-1995.
OCENA:

U bavljenju izdavačkom delatnošću, mogli bismo izdvojiti dve osobine kao neophodne da se uopšte pokuša uplivati u ove vode, a to su istrajnost i život pod pritiskom sa svih strana već nakon prvog zamaha. Definitivno, ovo nije posao za svakoga, ali Čarobna knjiga očigledno ima dobar tim i lepo gura sa Manga edicijom, uprkos samonametnutom pritisku sa tačnim datumima izlaska tankobona. Valjda su ambiciozni koliko i junakinja ovog serijala i žele se ponašati isključivo u šampionskom maniru.

I ČK je, kao i mi, svesna činjenice da ukoliko neko ima nameru da kroči u svet izdavaštva, apsolutno je neophodno da bude dugogodišnji čitalac. Ne samo to, nego i da čita sa razumevanjem i prati trendove. Naravno, i da budete u neku ruku multipraktik, odnosno, čitav set veština u jednom. Posebno važi za urednike, jer njihov posao ne završava na uređenoj priči. Imaju upliv u gotovo svaki segment dela od unutrašnjosti do spoljašnosti. Da bi se sve to obavilo, potrebna je velika energija i smirenost, ali pre svega potkovanost. Jer na kraju, urednik je onaj koji je odgovoran, bilo da objavi plagijat, loš roman pa i korice nesrazmerne kvalitetu dela. Ovo je đavolji teren, ne stupajte u nju ako ne znate sve o demonima…

Jukito Kiširo – mangaka poznat po delima: 灰者, Haisha, 水中騎士, Akua Naito, 霧界, Mukai, kao i po još tri serijala o Aliti.

Heroina je u trci motorbola u kojoj će izabrati ekipu za okršaj sa velikim šampionom. Borbe pune okrutnosti i tehnika kojima nekog želite uskratiti za život. Spektakl, drama koje se ni Šekspir ne bi postideo, trka u kojoj imamo otelotvorenje basne o kornjači i zecu. Sledeća je ultra-mega-giga borba sa najvećim postojećim igračem. I u startu je to jasno, što demolira ekipu i Alitu. No, junakinja je satkana od čiste tvrdoglavosti. Kada joj nagrnu sećanja na prošli život promeniće tok borbe, ali ništa ne bi dobila da se ne pojavljuje Pepeljuga motorbola i unosi totalni obrt. Dobićemo apsolutnu šampionku, master ove igre. Sve to u direktnom prenosu za Zalem. Sve revolucije počinju jednom smrću, a naša junakinja je već izgubila više dragih osoba…

Epizode u ovom tankobonu su nas ubacile u Brzi Gonzales radnju. Dakle, ludo i brzo, prava pravcata nepatvorena akcija. Što je dijametralno suprotno sa prošlom sveskom. Zadivljuje Kiširova umešnost u diktiranju tempa, skala raspona je ogromna, a opet, ukoliko ste nepažljivi, promaći će vam ubrzanje ili usporavanje. Zato što je sve u savršenom skladu. Pa i crtež koji je, takođe, priznao suverenitet pripovesti, takoreći njenu nadvlast. Ipak, treba istaći enorman broj detalja koje crtež prikazuje vrlo verno, čak i u najvećoj gunguli od okršaja. Posebno nam je drago što savršeno prenosi duh istoka pogotovo Japana.

Sada verovatno uz nas pratite i vi Alitu već neko vreme, pa ne sumnjamo da ćete nastaviti da je pratite. Očigledno, dobre stvari ne zastarevaju u književnosti pa ni u stripu. Vreme je za osvajanje šampionskog pojasa ili prstena, kako više volite, želimo vam mnogo sportske sreće sa novim brojem, do naredne epizode.

About Author