Alita 6 – Agent Zalema

 

ŽANR: naučna fantastika/borbeni seinen/sajberpank/postapokalipsa/akcija

ORIGINALNI NAZIV: 銃夢, Ganmu, Gunnm

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

MANGAKA: Jukito Kiširo

PREVODITELJKA: Nevena Komadina

ZEMLJA: Japan

GODINA IZDAVANJA: 1990-1995.

OCENA:

U ediciji Manga, posle Čeličnog alhemičara, novi tektonski poremećaji, podrhtava zemlja, stižu Oblik gasa i Planetes. Čini se da Čarobna knjiga ravnomerno raspoređuje na jedan dug serijal – dva kratka ili bolje reči mini. Što je svakako dobro, uvek je dobro imati izbor. U tom smislu i žanrovski repertoar zadovoljava sve ukuse, pošto je trenutna ponuda šarenolika od drame, preko istorijske pripovesti do tvrde naučne fantastike. Na našem izdavačkom nebu, jako teško može doći do greške kada su strani autori u pitanju. Uglavnom su to nagrađena ili nominovana dela. Verovatno je i bolje što nemamo Šredingerovu mačku kao sa domaćim autorima. Tako da je i u ovoj ediciji zapravo stvar vaših težnji i preferencija, kvalitet je neupitan.

Mada, gorenavedeno možda, u slučaju mangi treba uzeti sa debelom rezervom. Mislim na činjenicu da se ponekad delo u potpunosti krivo i nakaradno tumači zbog nerazumevanja čitave kulture Japana. Ta otuđenost i moralna indignacija tako svojstvena istočnjacima često dobija epitet morbidnosti. Zanimljivo je da to retko dolazi od novih generacija, po nama nekako i logično, jer sve više i ovaj deo sveta ide u tom smeru da bude bitno samo ono ko jesi, ne i sa kim si. Istina, čovek je društvena zver, ali i kompleksna. Samoća, brz život, depresija, nasilje svih vrsta i anksioznost neće nestati ako okrenete glavu pokucaće vam na vrata. U toj novoj realnosti, mladi su svoji na svome, otuda verovatno i enormna popularnost mangi kod ljudi sutrašnjice. Na kraju krajeva, sve ima svoju evoluciju i zlatno doba, japanski strip doživljava potpuno sinhronizovano i jedno i drugo.

Jukito Kiširo – mangaka poznat po delima: 灰者, Haisha, 水中騎士, Akua Naito, 霧界, Mukai, kao i po još tri serijala o Aliti.

Junakinja silom prilika postaje agent Zalema, jer gresi imaju visoku cenu. Dobija zadatak da pronađe odmetnutog. No, na Smetlištu opaka banda pljačka Fabrikine vozove, te unajmljuju borce da ih čuvaju. Alita se ubacuje u voz, jer prati trag. U tom momentu, upadamo u vestern fleš – pljačka voza i borba sa banditima. Od pobede do poraza, od prijateljstva do izdaje i nazad. Brzina prevrata je poput vožnje na balerini. Taman se navikneš na jedno stanje, usledi preokret. Da li će konačno biti slomljen heroinin duh, pošto su joj telo lomili više puta. Odgovor na to pitanje i mnoga druga je u svesci broj šest.

Takoreći središnji tankobon, što je poprilično evidentno i u priči. Razvoj ide lagano ka kulminaciji, ali sasvim polako. Verovatno i ponajbolja sveska do sada, ritam je gotovo savršen. Iznenađujuće je uvođenje novih likova u sred pripovesti, da bi to uradio moraš biti mnogo samouveren, što autor očigledno i jeste. Ima, kako smo navikli i filozofskih pitanja – ’zaslužuje li zlo počinjeno u svrhu dobra kaznu’? Mana je što ima preterivanja, ali to je jednostavno često u fantastici i gotovo nazaobilazno u mangama, stvaraoca ponese mašta. Crtež kao da se popravlja iz tankobona u tankobon, što nije toliko nemoguće zapravo, tokom rada se najviše i najbolje uči i usavršava umeće. Vrlo raduje činjenica da je obećani razvoj sa početka od prvog tankobona do ovog malo pomalo rastao u konstantnom kontinuitetu.

Razlog iz kojeg treba da nastavite pratiti ovu avanturu je svakako jer je od reči, ispunjava sve što najavi. Ipak, svesni smo da će razlog pre biti što ste već ovisni o mangama i ne možete se suzdržati. Plan distributera robe je uspeo, pa širi posao, počnite prodavati srebrninu, jer stižu mange i mange.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author