Arturijanska zabava

 

ŽANR: epska fantastika/mračna fantastika/mitologija/akcija

ORIGINALNI NAZIV: Once & Future

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

SCENARISTA: Kjeron Gilen

CRTAČ: Den Mora

PREVODILAC: Draško Roganović

ZEMLJA: SAD

GODINA IZDAVANJA: 2019-2022.
OCENA:

Čarobna knjiga je ediciju Novi svet posvetila američkom stripu i svima koji se tako osećaju. Promena načina življenja ljudskog roda se menja iz veka u vek, na neki način to je segmentirani napredak, nužan zarad opšteg napretka i disanja, pa je i u strip neumitno i neporecivo stigla. Nije uopšte iznenađujuće što potpuni zaokret uvode američki stvaraoci, uvek su više težili novom i praćenju zahteva publike. Evropski autori bez obzira na pravac, žanr ili vrstu umetnosti oduvek igraju na sigurno, za svoju već osiguranu klijentelu, globalizam im je u potpunosti stran. Jako malo Evropljana je slavno van starog kontinenta.

Amerikanci su kao nacija koja je stvorena rušenjem starog poretka, u startu navikli na velike i epohalne inovacije. Navešćemo odmah jednu metamorfozu koja se desila u stripu i u književnosti. Kult se transformisao iz veličanja dela u uzdizanje autora. Možda je pogrešno, ali je tako. Ostale bitne promene su: vrednovanje publike kao važnog faktora, ubrzavanje ritma radnje, uvođenje nelinearnog pripovedanja, fokus je stavljen na ljude i njihove male priče, tehnologija, beskrajno filozofiranje i začudnost su postali samo začin za glavno jelo, junaci su prestali biti crno-beli i skliznuli u zonu sivila i, naravno, skinuta je potpuna odgovornost sa neizrecivih užasa – ljudi su postali meštri i proizvođači zla. Ali, ne antijunaci, i oni su na neki prevaziđeni. U suštini, zahtev modernog stripa i književnosti je neisprazna zabavnost. U uštogljenoj svesti Evropljana, te dve stvari se teško mogu pomiriti, posebno u manjim delovima sveta, poput našeg, ali ti točkovi se okreću i bez pomoći učesnika. Preobraženje se nije dogodilo preko noći, čak nije ni završeno. Taj proces je beskonačan i trajaće do isteka vremena čovečanstva.

Kjeron Gilen – novinar i scenarista. Poznat po radu na stripovima: Tor, Ares, Osvetnici, Ajron Men, Mutanti i Život na kocki. Dobitnik je Britanske nagrade za fantastiku i bio je u užem izboru za Huga.

Den Mora – slikar i crtač poznat po radu na delima epske fantastike i naučne fantastike. Neki od njegovih radova su: Bafi ubica vampira i Moćni rendžeri. Autor je naslovnih strana za: Derdevila, Bet-devojku i Fleša. Dobitnik je nagrade Ras Mening.

U središtu priče je porodica lovaca na kojekakve karakondžule. Mladi junoša tek otkriva porodične tajne. A da nevolja bude veća, Britaniji prete sile opevane u epovima i mitovima. Drugosvet je pun divlje nekontrolisane mržnje i veoma je važno da se održi neprozirni veo koji ga okružuje. Faktički zaborav, jer sve što je samo priča nije razlog za paniku i strah. Fokus je na proročanstvu – da će se veliki kralj vratiti kada bude potreban zemlji. Ali proročanstva su nepouzdana i izvitopirena nadanja koja se gotovo uvek izjalove. A to ide uz enormno mnogo epskih avantura i nesvakidašnjih situacija. O dramatičnosti obrta i napetosti da i ne govorimo. Mitovi moraju ostati mrtvi, samo je pitanje da li i oni to žele…

Ovaj strip je lep primer usredsređenosti na junake i njihove priče, koje upravo i tvore širu sliku. Autor ima jako zanimljivu postavku da fazon na fazon i foru na foru slaže i slaže. No, čar je u toj arturijanskoj zabavnosti. Pogrešno je misliti da ukoliko je nešto zabavno da nema uzgred i nešto vredno da vam saopšti. Obimnost pripovesti zapravo dozvoljava da vam kaže mnogošta. Crtež je jedan od najboljih iz modernije ere koji ste videli. Vrlo detaljan, čak i kod detalja na licima, što nije odlika američkih autora i prijatno je iznenađenje.

Ne treba propustiti ovaj tom., posebno ne, ako volite žanrovske trope. Naposletku, zašto bi bio prorečen samo povratak vladara. Evo, mi vidimo da je u zvezdama zapisano da kupujete strip.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author