Atomsko sklonište (Fallout Shelter) ili Kako krava daje mleko

Igrao sam “Atomsko sklonište” (Fallout Shelter) gotovo od istog trenutka kada je objavljen za iOS. Bio sam gotovo uvređen, jer nisam video mnogo igre. Posredi je bio svojevrstan virtuelni mravinjak bez mnogo sadržaja. Novinari su hvalili igru a igrači su pokazali oduševljenje brojem preuzimanja i istresanjem novčanika u Betezdine (Bethesda) džepove. To je valjda i bio, manje-više, jedini smisao ovog proizvoda.

Danas, nešto više od godinu dana kasnije, vraćam se da ponovo opišem “Atomsko sklonište” uz pomalo zluradog zadovoljstva što je igra i dalje – da prostite – sranje i što su ovog puta komentari, kako publike, tako i novinara uglavnom podeljeni između onih koji i dalje gledaju zaljubljenim očima sve što nosi naslov serijala (Fallout) i onih koji vide da je Betezdin proizvod lep, i lepo upakovan, ali zapravo nije naročito zabavan. Mauahahaa, jesam li vam lepo rekao još pre godinu dana!

No, da ne grešim dušu, Betezda se jeste, kako mladi kažu, iscimala da pokuša da osveži “Atomsko sklonište”. Stoga ću preleteti preko opisa glavne i igre, te se usredsrediti na prikaz novog elementa koji, navodno, unosi malo “pravog” “Folauta” (Fallout) u ovaj telefonski izrod. Doduše sad je dostupan i za PC, što je samo donekle olakšanje, jer mi se čini da je i PC verzija ponešto manjkava u tehničkom smislu.

Dakle, “Atomsko sklonište” nas stavlja u ulogu Nadzornika koji se brine o Skloništu i njegovim stanovnicima. Šta je cilj igre? Čini se – ništa. “Atomsko sklonište ne nudi nikakvu priču niti radnju, već je igračka u kojoj sami događaji iz igre pletu pripovedanje. Tako bi trebalo da bude. Umesto cilja, nude nam se mogućnosti.

Možemo da primamo nove stanovnike koji se povremeno pojavljuju iz divljine, zatim da gradimo nove prostorije Skloništa koje se otključavaju sve većim brojem stanovnika. Broj stanovnika možemo da uvećavamo i tako što se u stambenim prostorijama sastanu muški i ženski stanovnic i – znate već dalje, da vam ne objašnjavam o pčelicama i cveću…

Zanimljivo je i to da neki parovi neće otići toliko daleko da odu u sobicu i prave decu (ne dopadaju se jedno drugom), dok igra pomno prati porodične linije i neće dopustiti da se dogode rodoskrnavljenje. Radio stanica privlači nove stanovnike, s obzirom na to da se učestalost pridošlica iz divljine smanjuje posle prvih dvadesetak novajlija.

Stanovnici donose nevolje. Hoće da jedu i piju. Ukoliko ne jedu, opada im životna snaga (HP), a ukoliko nemaju čistu vodu postepeno postaju ozračeni. Stoga je neophodno da im se sagrade restoran (Diner) i vodosnabdevanje (Water purification). Da bi fabrike radile, neophodno je da im dodelite radnike, a svaka od SPECIAL karakteristika utiče na proizvodnju. Tako Snaga utiče na bolje snabdevanje strujom, Opažanje povećava efikasnost vodoprivrede itd. Na početku stanovnici stiču iskustvo i nivoe, a kasnije im možete povećati SPECIAL u prostorijama za vežbanje. Tako kockarnica utiče na Sreću, gimnastička sala povećava Spretnost…

I tu počinje začarani krug. Što više stanovnika, to više raznih prostorija, to su veće potrebe za strujom, hranom i vodom. Neophodno je povećavati proizvodnju tako što tri spojene prostorije donose više sirovina nego tri zasebne, a tu su i dva stepena unapređenja. Što je fabrika veća i naprednija proizvodi više sirovine za kraće vreme i omogućava bolje skladištenje. Kako sve košta mnogo čepova (caps), neophodno je starati se za priliv novca.

Jedan način za sticanje bogastva jesu zadaci. Ispunjavanje jednostavnih zadataka (sakupi x vode, povećaj proizvodnju struje, napravi y beba) donosi sve veći broj čepova. Drugi način za sakupljanje novca jeste “ubrzavanje” (rush). Svaku fabriku, naime, možemo naterati da radi brže. Postotak uspeha zavisi od veštine radnika i stepena unapređenja pogona. Ukoliko uspemo, nagrada je iskustvo i broj čepova koji zavise od rizika. Neuspeh okida nevolju.

 

E, sad.

Nevolje se povremeno pojavljuju i bez nesreće u pogonu. Dešavaju se požari, upadi radioaktivnih bubašvaba i krticopacova, te radioaktivnih škorpiona. Pljačkaši i monstrumi (deathclaw) napadaju spolja i haraju po Skladištu.

Ovo iziskuje nova sredstva u vidu lekova Radavej (RadAway) i Stimpak, te oružja i odeće. Postoji preko 40  osnovnih vrsta oružja od čega mnoga imaju po pet ili šest srodnih vrsta, čime se dobija zaista velika ponuda. Osim što štiti od napada, odeća povećava određene osobine. Oružje od karakteristika ima snagu i čini mi se brzinu paljbe kao skrivenu osobinu, na koju utiče Spretnost.

Stanovnike naoružane i oklopljene, te opskrbljene lekovima možete da šaljete u divljinu (Wasteland). Praktično, pokrećete na neki način pustolovine koje su tema igara iz serijala “Folaut”, s tim što se ovaj put odvijaju kroz zid teksta koji opisuje šta se dešava hrabrim pustolovima. U pustinji sakupljaju iskustvo, novac, te oružje i opremu kao i sirovine za njihovu proizvodnju.

Naime, jedno od osveženja u igri koja je zapravo prilično ograničenog obima, predstavljaju radionica za oružje i radionica za odeću. Kad kažem ograničena, mislim na to da “Atomsko sklonište” postaje gotovo bespredmetna igra kad dosegnete 200 stanovnika i otključate sve prostorije. Radionice za pravljenje opreme troše određene sastojke (junk), zahtevaju planove (nalaze se u divljini). Unapređene verzije ovih prostorija omogućavaju stvaranje retkih i legendarnih predmeta, a zahtevaju retke i legendarne delove koji se takođe mogu naći u divljini.

Objavljeno je i proširenje igre koje uključuje kućne ljubimce. Mačići i kučići raznih boja i oblika dodaju pogodnosti stanovnicima, kao npr. više zdravlja, sreće ili prednost u izradi predmeta. Dodali su i “Mr. Hendija” (Mr. Handy), robota iz igre “Folaut 4” koji stražari spratom (jedan robot po spratu je ograničenje), sprečava nesreće, sakuplja sirovine. Tu je i glavna zamerka ovoj igri. Poslužila je kao predjelo za igrače koji su čekali “Folaut 4” kao da je “Poluživot 3” (Half-Life 3). Osim toga fino je popunila budžet Betezde, jer prodajom kutija za užinu iz kojih iskaču kartice sa sirovinama, opremom pa i retkim junacima, ova firma uspela je da namakne preko pet miliona dolara samo u prve dve nedelje po objavljivanju igre.

Najnovije osveženje igre donosi još bespotrebnih tričarija u prodavnici koje će dodatno opelješiti zaluđenike za “Folaut”. Istina, tu je i novi način igranja, koji bi trebalo da približi “pravi” “Folaut” ovoj zezalici za telefone. Osim ovog osveženja igra je objalvjena i u verziji za PC preko veb-sajta “Betezda net” (Bethesda.net) koji bi trebalo da u budućnosti posluži kao Betezdin odgovor na Stim (Steam)

Dakle, odlučili su da igra dobije i akcioni deo u kome Nadzornik može da šalje timove na zadatke, oponašajući “Folaut” iz drugog ugla. Svako unaprđenje Nadzornikove kancelarije omogućava dostupnost dodatnog tima. Družine se sastoje od najviše tri stanovnika. Svaka kartica sa misijom ima kratak opis, te preporučenu vatrenu moć neophodnu za uspeh. Da bi uopšte došli do poprišta i vratili se, neophodno je grozomorno mnogo vremena koje se meri satima i danima. Stoga platite Betezdi još malo pravog novca i dobićete “Njuka kolu kvantum” (Nuka-Cola Quantum) koja skraćuje vreme odlaska i dolaska timova. Kraće pustolovine nalaze se prilikom istraživanja divljine.

 

E, sad.

Problem sa tim pustolovinama je u tome što su besmisleno dosadne. Ovim se prekida tok igre jer pustolovine oduzimaju mnogo vremena, a zapravo od igrača ne zahtevaju nikakve suštinske odluke. Tim vodite od prostorije do prostorije, sakupljate plen i borite se protiv karakondžula. Tačnije, čekate dok se oni sami prepucavaju. Tu i tamo pritisnete dugmić kako biste dobili jači udarac (critical hit). Povremeno postoje i razgovori, ali sve je to veoma tromo i nepotrebno. U inače ispraznu igru, ali bar pošteno izrađenu posle svih zakrpa, ubacili su loš i isprazan sistem koji usprava već trom ritam. U tom smislu, izdanje ove igre za računare ima niz manjkavosti od nemogućnosti da uvek odaberete i pomerate svoje stanovnike, do nemogućnosti da radi u punom formatu (full screen).

Ali sve to ne znači ništa. Ljubitelji “Folauta”i dalje će kupovati ono što igra nudi, čekati nove dopune i iznova i iznova graditi Sklonište. Da li preporučujem igru? Da, znajući da se nećete mnogo zadržati. Nadajući se da im nećete ostaviti ni dolara.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author