Beogradska promocija zbirke kratkih priča na temu gužve u saobraćaju satkanih od 505 reči pod nazivom ,,505 sa crtom”

U beogradskom klubu umetnosti ,,Beti Ford”, 8. jula ove godine, u 19h, održaće se promocija zbirke kratkih priča na temu gužve u saobraćaju satkanih od 505 reči pod nazivom ,,505 sa crtom”.

Zbirka je nastala kao zajednički projekat Udruženja nezavisnih pisaca Srbije i zadarske podružnice Hrvatskog književnog društva. Sadrži 96 autora iz regiona, Srbije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne gore, ali i iz dijaspore, Nemačke, Velike Britanije, Kanade, Sjedinjenih Američkih država… Književni konkurs za priče trajao je do 30. novembra 2020. godine. Stiglo je čak 126 prijava i nešto više radova od kojih je većina bila izvanredna. Svoje priče slali su autori i autorke svih starosnih doba, a najmlađi od njih imao je svega 13 godina. Zbog neočekivano velikog broja dobrih priča, uredništvo časopisa i biblioteke ,,Vertikale” donelo je odluku da duplira broj radova koji će se naći u zbirci. Žiri je sa velikom mukom i ogromnim pritiskom mnogobrojnih čitalaca birao prva tri mesta. Pozitivnih reakcija publike bilo je više nego povodom bilo kog ranijeg projekta, što je pozitivno iznenadilo organizatore i autore.

Klub u kome će zbirka biti predstavljena nalazi se u Zetskoj ulici broj 2, u Skadarliji. Druženje će biti održano u bašti uz muziku, piće i opuštenu atmosferu. U događaju će učestvovati autori knjige: Jelena Kostić, Dušan Blagojević, Bojana Nikoletić i Katarina Fiamengo, a dr Jelena Nolan Roll, Tanja Ajtić, Ružica Ožbolt i Azemina Klobodanović će se programu priključiti putem interneta iz Velike Britanije, Kanade, Hrvatske (Rijeke) i Bosne i Hercegovine (Zenica). Autorima će se pridružiti i Nikola Šimić Tonin iz Zadra koji je koorganizator ovog projekta. Pobednicima konkursa biće uručene diplome u okviru promocije.

Knjiga se u Srbiji od 15. marta nalazi na rafovima ,,DELFI” knjižara, a može se naručiti i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Svi koji do sada nisu kupili zbirku kratkih priča ,,505 sa crtom”, moći će da je nabave na promociji.

Predstavljanje zbirke biće uživo prenošeno na Fejsbuk stranici ,,Književne vertikale” od 19:15h. Na taj način će i oni koji fizički ne mogu da dođu na promociju imati mogućnost da je isprate.

Posetioce očekuje mnoštvo kvalitetnih i zanimljivih priča, kao i dobar provod i komunikacija. Ovaj događaj je odličan način da ulepšate sebi jedan topli, julski dan. Svi koji budu došli zasigurno će se dobro provesti uz sjajno društvo i fenomenalnu umetnost.

 

Autor: Elena Gligorijević

About Author