Bleach

*napomena – slede spojleri za prvih nekoliko epizoda anime

Anime. Ta tako obična reč, za nas ljubitelje istih je praktično magična. Jedna od onih sporednih stvari što mi je kod njih fascinantna je to da prema njima nema sredine, ili ih obožavaš ili ih pak ne voliš. Ona koja je mene strpala u prvu kategoriju je Bleach.

Zasnovana na mangi Tite Kuboa, prati avanture petnaestogodišnjeg Kurosaki Ičiga koji ima sposobnost da vidi i dodirne duhove. Kada sticajem okolnosti upozna Kućiki Rukiju koja je Šinigami, što bi u slobodnijem prevodu bilo – Anđeo smrti. Kad se povrati od šoka što može da je vidi, Rukija mu objašnjava da se Šinigamiji (Anđeli smrti) na ovom svetu nalaze kako bi slali ljude u „Društvo duša” (Soul Society), jednu vrstu raja, ili pak u pakao. Njihov zadatak je da sprovode preminule duše u zagrobni život, ali i da se bore protiv Holova  kako bi spasli ljude i dobre duhove od njih. Holovi su duhovi koji su se posle smrti previše zadržali na ovom svetu. Ubijajući Holove , oni ih šalju u Društvo Duša ili u pakao, u zavisnosti od vrlina u prethodnom životu. Holovi (zli duhovi) jedu normalne duhove i Šinigamije kako bi se hranili njihovom duševnom energijom. Tokom napada na njegovu porodicu jedne noći Ičigo prima na sebe moći Šinigamija i postaje rezervni Šinigami, zvanični naziv rezervni Anđeo Smrti.

U prvih par epizoda nas anima na odličan način upoznaje sa svojim fantastičnim svetom, kao i sa likovima koji će činiti Ičigov krug u borbi sa Holovima. U prvoj upoznajemo Ičigovu ekscentričnu porodicu koju čine njegov otac, koji obožava da se bije sa njim i dve sestre, od kojih jedna vidi duhove, ali ne veruje u njih. Svi su, dakle osetljivi na duhove, sem oca.

U potonjim epizodama uppznajemo Ičigove prijatelje, koji će kasnije biti njegovi saveznici. Prvo nas upoznaju sa Orihime Inue, čiji brat je poginuo i ostavio je samu na ovom svetu. Ono što je kod nje zanimljivo jeste da kad sprema sebi jelo, napravi takvu mešavinu da se niko sem nje ne usudi da jede. Potom upoznajemo Jasutora Sada, momka koji je visok skoro dva metra i kao od brega odvaljen, ali koji ne voli da koristi svoju snagu. Uvek je spreman da pomogne Ičigu, a i Ičigo njemu. Na kraju upoznajemo Urju Išidu koji je Kvinši i bori se protiv zlih duhova, a i protiv Šinigamija . On polako postaje Ičigov saveznik, i ako ne i prijatelj. Svako od njih ima, ili dobija neke sposobnosti, kojima pomažu Ičigu u njegovoj borbi, koji sa druge strane, na Rukijino zaprepašćenje, postaje prilično moćan Anđeo smrti, jer mu lako idu od ruke stvari koje samo vrhunski Anđeli smrti mogu da rade. I sve to dok se bije katanama.

Odatle u 366 epizoda se plete izrazito zanimljiva priča o dobru i zlu, prijateljstvu, ljubavi, izdaji, smrti i naravno – katanama.

Ovo je jedna vrlo zanimljiva i moćna anima sa pregršt magijske i fizičke borbe. Sa toliko zanimljivih likova, što pozitivnih, što negativnih. Jedan od njih je i Zaraki Kenpači, kapetan Šinigamija, koji je toliko opterećen snagom da samo traži nekog jakog sa kim može ravnopravno da se bije. Jednom prilikom su Ičigo i kompanija upali u „Društvo duša” kako bi spasli Rukiju, koja je uhapšena zato što je prenela svoje moći na Ičiga, te je došlo do borbe između njih, posle koje je Ičigo tvrdio da je Zaraki pobedio, a Zaraki da je Ičigo pobedio. Vidite u čemu je problem? Od tada sa kim god dođe do borbe, Zaraki juri Ičiga kako bi se tukao sa njim, iako posle završe na istoj strani. Tu su naravno i Abaraji Renđi, poručnik u Anđelima smrti i Rukijin brat, kapetan Anđela smrti, Kućiki Bjakuja. Da ne spominjemo, naravno i ostale kapetane „Društva duša” koji je svaki bolesniji od prethodnog.

Ako odlučite da pogledate ovu animu ući ćete u jedan svet koji je fascinantan i besprekorno odrađen. Animacija je takođe fantastično urađena. Od kada je krenula sa emitovanjem oktobra 2004, pa do samog kraja marta 2012, anima je preživela nekoliko inovacija u samoj animaciji koje su samo koristile priči. Mora se reći da je svet majstorski zamišljen i razrađen od strane Tite Kuboa. Svet koji će vas nasmejati i rasplakati i neće vas ostaviti ravnodušnim. Još dve stvari vredi napomenuti – vredi poslušati uvodne i završne špice, i drugo posle završne špice sledi još jedna scena koja je uvek duhovita. To je nešto što je Marvel sada učinio popularnim, a anime to rade od vajkada.

Jedina loša stvar koju imam da kažem je da, nažalost, anima nije dopratila mangu do kraja, već je završena ranije. To ipak ne znači da nema završetak, ima, i to vrlo zadovoljavajući. Ali, po meni to nije to. Nije sve tako crno, nedavno je izašao i film, te mi ljubitelji ove anime ne moramo da strepimo. Već ga ima na Netfliksu, još samo kad ne bi bio sinhronizovan na italijanski. Posle njega ćemo naravno ponovo da kukamo kako je trebalo da priču ipak doguraju do kraja. Ali takav je život nas ljubitelja svega.

To bi, dragi moji autostoperi, bilo to, puno pozdrava i BEZ PANIKE molim.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author