Braća Sisters – Patrik Devit

ŽANR: vestern/akcija/komedija

ORIGINALNI NAZIV: The Sisters Brothers

AUTOR: Patrik Devit

ZEMLJA: Kanada

GODINA IZDAVANJA: 2011.
OCENA: 9

 

Svi vole kaubojce, dobro de, to svi mogu da budem i samo ja. No, da budemo ozbiljni vestern je deo svakog detinjstva počevši od Teksa, Doka Holideja, Zejn Greja, Klinta Istvuda, Serđa Leonea pa do Lasa. Ako ste poklonik kauboja, onda svakako volite one što brzo potežu. Pošto je ova knjiga o dvojici takvih, predstaviću vam one najpoznatije…

Revolveraši ili pistolerosi  su bili odmetnici, avanturisti, vojnici i u ne malom broju slučajeva predstavnici zakona. Kako legenda tvrdi, najbrži od najbržih je bio Bili D Kid, spletom okolnosti uhapšen i obešen sa bratom 1881. godine. Dok Holidej (Došao je tiho i ušao u legendu), slavni revolveraš koji je po zanimanju bio zubar, ali mnogo bolje je kockao i pio. Učestvovao je u čuvenom obračunu kod O.K. korala, donevši prevagu na stranu braće Erp. Želja mu je bila umreti u čizmama, ali ga je tuberkuloza dotukla 1887. godine i navodno je pri pogledu na svoje bose noge, zadnje rekao: „Pa nek sam proklet…“. Džesi Džejms bio je južnjački Robin Hud ili špijun i odmetnik zavisi od gledišta. Ubio ga je prijatelj Robert Ford sa leđa, kome je za to isplaćena nagrada od deset hiljada dolara 1882. godine. Divlji Bil Hikok čovek kome se pripisuje prvi revolveraški obračun 1865. godine protiv kauboja Dejvisa Tata. Bio je za života izviđač i šerif. No, i strastven kockar, ubijen je u kockarskoj svađi 1876. godine sa leđa. Legenda kaže da je u ruci imao par kečeva i par osmica, te se zbog toga u Teksas Holdem-u A8 naziva Ruka mrtvog čoveka. U neku ruku ovo su ikone Divljeg zapada ili ih je barem popularna kultura pretvorila u iste.

Patrik Devit – Kanadski pisac, ovo mu je prvi roman na našem jeziku, a njegov drugi, ima još tri. Ablutions (2009), Undermajordomo Minor (2015) i French Exit (2018). Po ovom romanu je snimljen i film 2018. godine, u ulozi braće su se našli Džon Rajli i Hoakin Feniks.

Eli i Čarli Sisters su revolveraši koji obavljaju prljave poslove za tipa koji sebe naziva Komodor. Kada ih pošalje da obave još jedan posao, počinju nevolje. Postaje očigledno koliko su duboke razlike među braćom, to izaziva česte čarke. No, ne samo to nego ih mnogi opasni tipovi i situacije usporavaju u poteri. U San Francisku, saznaju da ih je izdao čovek koji je bio zadužen za nadzor. Tu im se otvara mogućnost bogaćenja i rešavanja svih životnih briga. Prihvatiće ukazanu im šansu, a vi proverite čitajući čeka li ih bogatstvo ili smrt. Svakako, dug je put kući…

Reklo bi se da je u ovoj priči prikazan pravi Divlji zapad, bez mrvice šminke i glamura popularne kulture, samo život kakav je bio. Istovremeno, to je crnohumorna komedije, ali i teška porodična drama. Odnos između Elija i Čarlija zapravo i nosi knjigu sve vreme. Možda čak možemo reći da je veštičija kletva izazvala grižu savest i želju za mirnim životom, ali to je već fantastika, a mi se ne bavimo time, je li? Interesantno je da je film sem manjih razlika jako verno preneo celu priču (u redu, nije baš sasvim istina, ali i film je dobar). Dobra strana knjige je što je vrlo zabavna i što dobijate tačno što i očekujete. Mane? Pa teško da će vas iznenaditi, dakle glavna mana je izvesnost šta će se na kraju desiti. Mada, možda treba da postoje takve knjige koje su samo odmor i smeh, uz tek malo drame. Dibidus je eto opet objavio jednu sasvim dobru knjigu u kojoj se može uživati, šta čekate? Idite, uživajte!

About Author